Sağlıkta sevksiz dönem başladı
Sağlık Uygulama Tebliği'nin yürürlüğe girmesiyle bugünden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan üniversite hastaneleri, bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olan, aralarında SSK'lıların da bulunduğu tüm hastaları sevksiz kabul etmeye başladı.
Yeni uygulamayla Bağ-Kur'lular da diğer kurumların mensupları gibi herhangi bir ödeme yapmadan doğrudan muayene olabiliyor.
Önceki uygulamaya göre Bağ-Kur'lular muayene ücretlerini ödüyor, daha sonra bunu kurumlarından tahsil ediyordu.
Tebliğin yürürlüğe girmesiyle SSK'lıların da sevksiz yararlanmaya başladığı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gazi Hastanesi'nin Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Ferit Taneri, bugün polikliniklerdeki hasta sayısında olağanüstü bir yığılma olmadığını bildirdi.
Talepte bir miktar artış olmasına rağmen herhangi bir izdiham yaşanmadığını anlatan Taneri, ''Karne günü olduğu için aşırı bir hasta yoğunluğu yok. Ama olsaydı bile biz zaten hazırlıklıydık. Dün ilgili kurumlarla bilgisayar sisteminin işleyip işlemediğini kontrol etmiştik.
Bugün Bağ-Kur'un provizyon sisteminden kaynaklanan bir aksama oldu ama SSK ve Emekli Sandığı ile bir provizyon sorunu yaşanmadı'' diye konuştu.
Hastane yetkilileri, üniversite hastanelerine sevksiz başvurunun sadece bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olanları kapsamasına rağmen, uygulamanın iyi anlaşılmamasından dolayı Yeşil Kartlı hastaların da doğrudan tedavi başvurusu yaptıklarını, ancak bu taleplerin kabul edilmediğini bildirdiler.
''YENİ UYGULAMADAN MEMNUNUZ''
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof Dr. Ayşe Dursun da SSK ve Bağ-Kur'lularla ilgili yeni uygulamadan memnun olduklarını belirterek,
şunları söyledi:
''Bu sistem başlamadan önce hazırlıklarımızı tamamladığımız ve çok iyi bir otomasyon sistemine sahip olduğumuz için herhangi bir sorun yaşanmıyor. Karne günü olduğu için bir yoğunluk olmadı ama Pazartesi gününden itibaren talepte büyük bir artış olabilir. Bundan sonra polikliniklerimize hasta girişinin eskiye oranla daha yüksek olmasını bekliyoruz.''
Yeni uygulamanın bazı sorunları da beraberinde getireceğini ifade eden Dursun, yatarak tedavi gören hastalara sağlanacak ilaç ve malzemelerin alımı için tanınan 120 günlük sürenin yetersiz olduğunu bildirdi.
Yürürlükteki mevzuata göre, bu süre içinde ihalelerin tamamlanmasının mümkün olmadığını anlatan Dursun, ayrıca üniversite hastanelerinin ödeme
güçlüğü içinde bulunduğunu belirtti.Dursun, ''Geri ödemeler düzenli yapılmadığı için malzeme ve ilaç alımı yaptığımız firmalara borcumuzu ödeyemiyoruz. Onlar da bize malzeme ve ilaç satmak istemiyor. Bu nedenle Sosyal Güvenlik Kurumu yeni dönemde geri ödemeleri aksatmadan yapmalıdır. Aksi halde hizmet sunumunda aksamalar meydana gelebilir'' diye konuştu.
Devlet hastanelerinin yüzde 1'e düşürülen Hazine kesintisinin üniversite hastaneleri için hala yüzde 15 olduğunu belirten Dursun, bu ayrımcılığın
ortadan kaldırılması gerektiğini savundu.
''SIKINTI YOK''
Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Genel Direktörü Prof. Dr. Uğur Erdener ise bugün başlayan yeni uygulamayla ilgili olarak tüm birimleri daha önce uyardıkları için herhangi bir sorun yaşanmadığını bildirdi.Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi yetkilileri de hasta yoğunluğunun her zamanki gibi olduğunu, yeni uygulamadan kaynaklanan bir sıkıntı yaşanmadığını belirttiler.
AA
Yayın tarihi: 15 Haziran 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/06/15//haber,814093EC5CF84A709004ADBDA7A7E646.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.