Türkiye'nin olası bir sınır ötesi operasyonunun sonuç vermeyeceği, buna karşın Irak için çok daha ıstırap yaratacağı öne sürüldü.
Financial Times gazetesi, sınır ötesi operasyona karşı çıkarken, "ABD ile uzun yıllar süren ittifak, parça parça, AB'ye girme olasılığı buharlaşıyor.
Buna karşın Ankara yeniden düşünmeli. Örneğin, İsrail'in geçen yaz Lübnan'daki Hizbullah'ı ezmek için yaptığı başarısız girişimi düşünün" diye yazdı.
Financial Times gazetesindeki makalede, Irak'ın işgalinin iyi olmadığına ilişkin yaygın inancına karşın, Türk ordusunun Kuzey Irak'ta üslenen terör örgütü PKK unsurlarına "öldürücü bir darbe" olacağı öne sürülen bir operasyon gerçekleştirmek üzere sınırda yığıldığını yazdı.
ABD'nin tüm itirazlarına rağmen Türk Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın "resmen" hükümetten sınır ötesi operasyonu için izin istediğini öne süren gazete, terör örgütü PKK'nın faaliyetlerinin yoğunluğu konusunda farklı görüşleri olduğunu kaydetti.
Buna karşın ABD'nin Irak'taki en yakın müttefiki olan Kürt bölgesel yönetiminin şiddete başvuran PKK'yı topraklarındaki radikal İslam'daki büyümeye karşı "laik" bir engel olarak olumlu karşıladığı gibi göründüğünü savunan gazete, bunun da Türkiye ile Washington arasındaki ilişkileri daha da olumsuz etkilediğini yazdı.
Ancak Türkiye'nin "savaş yanlısı" tutumunun arkasında başka faktörlerin de bulunduğunu öne süren gazete, başta Türk askerleri olmak üzere, Türkiye'deki sistemin AB'nin Kürtlere azınlık hakları verilmesi yolundaki baskılarından her zaman rahatsız olduğunu savundu.
AB'YE GİRME OLASILIĞI BUHARLAŞIYOR
Gazete şu görüşleri dile getirdi:"Ne yazık ki Türkiye'nin dostlarının onu etkileme gücü pek azdır. ABD ile uzun yıllar süren ittifak, parça parça, AB'ye girme olasılığı buharlaşıyor. Buna karşın Ankara yeniden düşünmeli. Örneğin, İsrail'in geçen yaz Lübnan'daki Hizbullah'ı ezmek için yaptığı başarısız girişimi. Türkiye, Irak'ın son kalan göreli istikrarlı bölgesine geniş bir saldırı yaparak çok daha büyük bir kargaşa yaratma riskine girer."
BBC: "TUNCELİ SALDIRISI OPERASYONA DESTEĞİ ARTIRACAK"
Yedi askerin ölümüne neden olan Tunceli'deki saldırı yurt dışında da yankı buldu. BBC, saldırının, olası sınır ötesi operasyona ilişkin spekülasyonun yapıldığı günlere rastlandığına dikkat çekerken "Son şiddet olayının, Kuzey Irak'a yönelik bir askeri operasyona desteği artırması kaçınılmaz" yorumunu yaptı.
İngiliz yayın kurumu BBC, Tunceli saldırısına ilişkin haberinde saldırın, daha önce Tunceli'de aktif olan PKK'ya mal edildiğini belirtti.
Saldırının Türkiye'de olası sınır ötesi operasyonu spekülasyonların yapıldığı günlere rastlandığına dikkat çeken BBC, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Troyka toplantısı için Ankara'ya gelen AB yetkililerine Türkiye'nin önlem alma hakkının bulunduğunu söylediğine işaret etti.
"Son şiddet olayının, Kuzey Irak'a yönelik bir askeri operasyona desteğini artırması kaçınılmazdır" yorumunu yapan BBC, Türk hükümetinin askerlerin talep etmesi halinde bu yöndeki bir operasyona izin vereceğini söylediğine dikkat çekti.
BBC, Ankara'daki bombalı saldırı ve askerlere yönelik mayın olayını PKK'ya mal edildiğini belirtirken Türkiye'nin PKK'yı 1984 yılından bu yana meydana gelen 30 bin kadar ölümden de sorumlu tutulduğunu anımsattı.
Türkiye'nin ABD'yi Kuzey Irak'taki PKK üslerini yok etmesini talep ettiğini de kaydeden BBC, Türk yetkililerinin PKK'ya karşı daha fazla işbirliğini talep eden bir rapor BM'ye sunmaya hazırlandığını da belirtti.
WT: "YENİ İKTİDAR ABD İLE OLAN İLİŞKİLERİ BELİRLEYECEK"
Öte landan Washington Times gazetesi, AKP'nin iktidara geldiğinden bu yana iki büyük hatasını tezkere ve cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde yaptığını yazdı. Gazete, genel seçimler sonrasında gelecek yeni iktidarın da ABD ile ilişkileri belirleyeceğini kaydetti.
Gazetede yayınlanan bir köşe yazısında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin dört yıl önce Amerikan askerlerine Irak'ın işgal için Kuzey'de bir cephe açmaya izin vermediğini hatırlattı. Makalede, yaklaşan seçimlerle belirlenecek yeni hükümetin de İran konusunda ABD ile işbirliği yapıp yapmayacağını, yaparsa bunun ne şekilde olacağını belirleyeceği vurgulandı.
Amerika'da gerek Demokratlar gerekse Cumhuriyetçilerin Saddam Hüseyin'i indirme konusunda fikir birliğinde olduğunu ancak bunu nasıl yapılması gerektiği konusunda farklı düşündükleri belirtilen makalede, Washington'un yeni yönetiminin de İran konusunda böyle bir karar verebileceği ifade edildi. Makalede, "aynen gelecek Türk hükümetinin ABD-Türkiye ilişkilerinin nasıl değişmeye devam edeceğini belirleyecek olması gibi" ifadeleri yer aldı.
Amerika'nın Eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in Türkiye'yi, tezkereyi onaylamadığı için Amerika'nın askeri kayıplarından sorumlu tuttuğu ifade edilen makalede, tezkere müzakerelerini yürüten eski diplomat ve şu anda da MHP'nin milletvekili adayı olan Deniz Bölükbaşı'nın bir süre önce Habertürk'te katıldığı bir televizyon programında bu kararın Türkiye'nin çıkarlarına aykırı olduğunu söylediği belirtildi.
AKP'nin 1980 darbesinden bu yana Türkiye'nin ilk tek partili iktidarı olduğu vurgulanan makalede, 2002 yılından bu yana ülkeyi yöneten partinin iki durumda hata yaptığı ifade edildi. Makalede bu hatalar Amerikan askerlerine izin vermemek ve istenen cumhurbaşkanı adayını çıkaramamak olarak sıralandı.
AKP hükümetinin, cumhurbaşkanı, ordu, Anayasa Mahkemesi ve YÖK ile kavgalı olduğu ifade edilen makalede, ABD gelecek sefer yardım istediğinde Türkiye'nin ne yapacağının belli olmayacağı bu yüzden itimat edilmemesi gerektiği yorumu yapıldı.
AJANSLAR
Yayın tarihi: 5 Haziran 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/06/05//haber,E72642527C7848E2AFEC75A2D7CE1C4D.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.