Çatlağınız varsa havuzdan çıkınca sabunla duş alın
SEVDİCAN GÜNEŞ
30.05.2007
Yaz aylarının en büyük keyfi havuzlardan enfeksiyon kapmak istemiyorsanız yüzmeden önce ve sonra mutlaka duş alın. Özellikle vücudunda çatlak, kesik ve sıyrık olanlar enfeksiyon ve mikroplara karşı korunmak için sabunla yıkansın..
Yaz aylarında hafta sonu kaçamaklarının gözdesi havuzların keyif yerine kabusa dönüşmemesi için Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sercan Ulusoy'un önerilerini dikkate alın:
* Yaz aylarında herkes havuzlara akın ediyor. Yeterince hijyenik olmayan havuzlar ne gibi tehlikelere yol açabilir?
Yüzme havuzları çok kişinin ortak kullandığı alanlar olduğundan, çok sayıda sağlık sorununa neden olabilir. İnsanların farklı salgılarıyla kirlenen ve uygun dezenfeksiyonu yapılmayan havuzlar birçok enfeksiyonun bulaşmasına neden olabilir. Ayrıca, havuz suyunun dezenfeksiyonu için kullanılan kimyasal maddelerin bizzat kendileri, insanların kullandığı ve suya karışan sabun, şampuan veya güneş yağı gibi maddeler de önemli sorunlara neden olabilir.
SUYU YUTMAYIN!
* Nasıl korunmak gerekli?
Havuza girmeden önce mutlaka duş alınmalı, mümkünse ayaklar antiseptikli suya batırılarak temizlenmeli. Havuz suyunu mümkün olduğunca yutmamaya çalışın. Kulak enfeksiyonlarını önlemek için kulak tıkaçları, göz enfeksiyonlarını önlemek için gözlük kullanılabilir. Deride çatlak, kesik ve sıyrıklar varsa, havuzdan çıktıktan sonra sabunlu su ile temizleyin.
* Kirli havuz, hangi hastalıklara zemin hazırlar?
Tifo, hepatit A ve E, ishaller, leptospira denen bir bakteri ile bulaşan ve kanama veya sarılıkla seyreden 'weil' hastalığı gibi hastalıklar, kirli havuz suyunun yutulması ile bulaşabilir. Özellikle kadınlarda sık görülen idrar yolu enfeksiyonları söz konusu olabilir. Gözlerde konjonktivit dediğimiz kızarma, sulanma ve yanma ile seyreden göz iltihapları olabilir. Konjonktivit mikroplar dışında bizzat havuzun dezenfeksiyonunda kullanılan klor gibi kimyasal maddelere bağlı olarak da gelişebilir. Orta kulak iltihapları görülebilir ve iyi tedavi edilmediğinde kronikleşebilir. Havuza atlamalar nedeniyle sinüzit gelişme riski artabilir. Başta mantar enfeksiyonları olmak üzere değişik deri enfeksiyonları görülebilir.
ISLAK MAYOYLA ASLA!
* Kadınlardaki mantarda en büyük risk ıslak mayo mu?
Genital bölgenin ıslak ve nemli kalması, mantar enfeksiyonları gelişimi için hazırlayıcı bir faktördür. Bu nedenle ıslak mayoyla oturmak çok sık yapılan yanlışlardan biridir. Ayrıca, havuzun dezenfeksiyonu için kullanılan klor; kadın cinsel organında normalde bulunan ve enfeksiyonlara karşı koruyan asitlere ortam yaratan yararlı bakterilerin de fonksiyonlarını engeller. Bunun sonucunda kadının genital bölgesinde normalde bulunan mantarlar aktif hale gelerek enfeksiyona neden olabilirler. Havuzdan sonra gelişen mantar enfeksiyonu; başkalarından veya havuzdan bulaşan mantarlara değil, kadının kendi vücudunda normalde bulunan mantarların aktif hale gelmesiyle oluşur.
* Hamileler için havuz ne kadar riskli?
Genel olarak, hamilelerin gebeliğin başlangıcından sonuna kadar havuza girmesinde bir sakınca yok. Hatta, yüzmenin hamilelikte en iyi spor olduğu biliniyor. Ancak, gebelikle ilgili önemli bir sorun veya komplikasyon varsa havuza girmek sakıncalı olabilir. Çünkü, gelişebilecek bir enfeksiyon daha önemli sorunlara yol açabilir. Hamile olmayan kadınlarda da, adet günlerinde kanamaların yoğun olması halinde enfeksiyonlara duyarlılık artar. Bu nedenle adet günlerinde havuza girilmemelidir.
Yayın tarihi: 5 Haziran 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/06/05/gny/haber,C5907FE67D3647E294AC0C1C934105F5.html
Tüm hakları saklıdır.