kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Suudi basını: Bush yönetiminin miyopluğu

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Suudi basını: Bush yönetiminin miyopluğu
Türkiye'nin sınırötesi bir operasyonu gerçekleşmesi olasılığı, yurt dışında da yoğun bir biçimde tartışılıyor. Suudi basını da, Türkiye'nin büyük bir olasılıkla sonuç vermeyecek bir sınır ötesi operasyonu gerçekleştirmesi halinde tüm dünyadan tepki göreceğini öne sürerken "Bu tehlikeli durumun gerçek nedeni, Bush Yönetiminin miyop politikası" görüşünü dile getirdi.

Suudi Arabistan'da yayınlanan Arab News gazetesi, "Pandora'nın kutusu" başlıklı başyazısında "Türkler öfkeli. hükümetlerinin, Kürtlerin Türk toplumundaki yerini tanımak için diğer tüm hükümetlerden daha çok çaba göstermesine karşın Başbakan Erdoğan, PKK şiddetini arttığını gördü" değerlendirmesini yaptı.

PKK'nin Irak'taki özerk Kürt bölgesinden destek aldığını vurgulayan gazete, Turk kuvvetlerinin sınırda yığınak yaparak operasyon tehdidinde bulunduğunu ancak Washington'un müttefikini uyardığını, iki ABD'li uçağının da Türkiye'nin hava sahasını ihlal etmesinin Ankara tarafından "üst kapalı bir tehdit" olarak algılandığını kaydetti.

ABD IRAKLI KÜRTLERİ İKNA EDEMEDİ

ABD'nin Kürt otoritelerini PKK'ya karşı etkin önlemler almaları konusunda ikna edemediği gibi göründüğünü yazan gazete, Erbil, Süleymaniye ve Duhok'daki güvenlik sorumluluğunun Kürtlere devredilmesinin Türkiye'nin kuşkularını artırmış olacağı görüşünü de dile getirdi.

Suudi gazete, Türkiye'nin sınır ötesi operasyonunun "kabul edilemez" olacağını savunurken "Büyük bir olasılıkla faydasız da olur, çünkü o kadar bekleniyor ki PKK hedefleri, tehlike arz eden yerlerden uzaklaşmış olur. Böylece, eğer Türkiye işgal ederse, sonuç vermeyecek bir nedenden dolayı uluslararası toplum tarafından kınanacak" yorumunu da yaptı.

WASHİNGTON KÜRT MİLLİYETÇİLİĞİNİ CESARETLENDİRDİ

Buna karşın, Arab News, "Ancak bu tehlikeli durumun gerçek nedeni, Bush Yönetiminin miyop politikasıdır. Saddam'ın Kuvyet'ten çıkarılmasının ardından jetlerinin Irak'ın Kürt bölgesi üzerinde koruma uçuşlarını yapmalarından bu yana Washington Kürt milliyetçiliğinin büyümesini cesaretlendirdi" diye yazdı. Bush yönetiminin, bir kez daha karıştığı sorunun karmaşıklığını kavrayamadığını savunan gazete, şöyle devam etti:

"Şimdi de Washington'da sanki hiç kimse, ya Iraklı Kürtleri kontrol etme zorluğunu yada PKK teröristlerine sınır-ötesi serbestliğine destek sağlanmasının, Türkiye gibi önemli bir NATO müttefiki üzerindeki etkisini tahmin edemedi. Rusya'nın askeri uyanışı karşısında daha iyi düşünebilen bir ABD yönetimi, Ankara ile ilişkileri baltalamak yerine güçlendirecekti. Bir kez daha gaf yapan Bush ve yakın çevresi, Ortadoğu için son ciddi potansiyel sonuçları olan bir Pandora'nın kutusunu açtılar."

(ANKA)