kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İstanbul'da esrarengiz zirve!

Yeni Haber
Çalışmaları müthiş bir gizlilik içinde yürütülen ve dünyaca ünlü konukları ağırlayan Bilderberg Zirvesi İstanbul'da yapılıyor...
Dünyanın her yıl değişik ülkesinde yapılan ve bu yıl da İstanbul'da başlayan Bilderberg toplantısına, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve Kemal Derviş'in de katılması bekleniyor.

İSPANYA KRALİÇESİ TÜRKİYE'DE

İspanya Kraliçesi Sofia, Bilderberg Toplantıları'na katılmak üzere özel uçakla Türkiye'ye geldi. Bu arada basın mensuplarına, toplantılara katılacak kişilerin güvenliği için yakından görüntü alma yasağı kondu.
Saat 15.00'de Madrid'ten İstanbul'a gelen Kraliçesi Sofia, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde Dışişleri Bakanlığı görevlileri ve kalabalık bir koruma grubu karşıladı.

Dışişleri'nin talimatı gerekçe gösterilerek gazetecilerin, davetlilerin uçaktan inişleri ve yakından görüntülenmemesi istendi. Emniyet mensupları, gazetecileri davetlilerden uzak tutmak için özel çaba gösterdi. Aynı tedbirlerin; İsveç Prensi, Belçika Prensi ve Hollanda Kraliçesi'nin gelişlerinde de uygulanacağı öğrenildi


BELÇİKA VELİAHT PRENSİ PHİLİPPE

Belçika Veliaht Prensi Philippe, Avusturya Başbakanı Alfred Gusenbauer ve İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, 55. Bilderberg Toplantısı'na katılmak üzere İstanbul'a geldi.

Avusturya Havayolları'na ait uçakla Viyana'dan İstanbul'a gelen Belçika
Veliaht Prensi Philippe, Avusturya Başbakanı Alfred Gusenbauer ile özel uçakla gelen İsveç Dışişleri Bakanı Bildt'i, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Ali Ulutaş ve Dışişleri Bakanlığı görevlileri karşıladı.

HİKMET ÇETİN DE KATILDI

İstanbul'da bugün başlayan Bilderberg toplantısına Dışişleri eski Bakanı Hikmet Çetin de katıldı. Toplantının yapıldığı otele yürüyerek gelen Çetin, basın mensuplarının "Niçin yürüyerek geldiniz?" şeklindeki sorusunu "Ben halkın içinden geliyorum, halktan birisiyim." diyerek yanıtladı.

Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen Bilderberg toplantısının yapıldığı Ritz Carlton Oteli'nin önü yaya geçişine kapatıldı. Dünya liderlerinin buluştuğu toplantıya Dışişleri eski Bakanı Hikmet Çetin, saat 13.00 sıralarında toplantının yapıldığı otele yürüyerek geldi.
Basın mensuplarının toplantıyla ilgili sorularını cevaplayan Çetin, Bilderberg toplantılarının 32 yıl önce Türkiye'de yapıldığına dikkat çekti.

Çetin, "Toplantıda Cumhurbaşkanlığı seçimleri görüşülecek mi?" şeklindeki soruyu, "Görüşmelerde enerji konusunun ağırlıklı olarak konuşulacağını tahmin ediyorum." şeklinde yanıtladı. Bir basın mensubunun "Toplantıya neden yürüyerek geldiniz? şeklindeki sorusuna da Çetin, Afganistan'da dahi korumasız gezdiğini hatırlatarak, "Ben halkın içinden geliyorum. Halktan birisiyim." yanıtını verdi.

Bilderberg Toplantıları adına yapılan açıklamaya göre, İstanbul'da 3 Hazirana kadar sürecek toplantıda, yeni dünya düzeni, Türkiye, Orta Doğu, Avrupa, ABD, demokrasi ve popülizm, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi, bilgi teknolojileri ve iklim değişikliği gibi konular tartışılacak.

Çoğu Avrupa ve Kuzey Amerika'dan olmak üzere birçok ülkeden üst düzey 135 kişiyi ağırlayacak toplantının katılımcılarının üçte birini hükümet ve siyasi parti, üçte ikisini finans, sanayi, iş dünyası, eğitim ve iletişim alanından kişiler oluşturuyor.

KATILIMCILARIN LİSTESİ

Açıklamada yer alan katılımcı listesine göre, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin, BM Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, eski TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal ve Coca-Cola Company İcra Başkanı Muhtar Kent'in yanı sıra Ümit Boyner, Cem Duna, Emre Gönensay, Cengiz Çandar ve Mehmet Ali Birand da katılımcılar arasında bulunuyor.

Yabancı katılımcılar arasında da Hollanda Kraliçesi Beatrix, İspanya Kraliçesi Sofia, Belçika Veliaht Prensi Philippe ile Yunanistan Ekonomi ve Maliye Bakanı George Alagoskufis, Portekiz'in eski Başbakanı Francisco Pinto Balsemao, eski Fransa Dışişleri Bakanı Michel Barnier, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, İsveç Maliye Bakanı Anders Borg, Hollanda Dış Ticaret Bakanı Frank Heemskerk, Finlandiya Maliye Bakanı Jyrki Katainen, eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, Fransa Tarım Bakanı Christine Lagarde, İrlanda Adalet Bakanı Michael McDowell, IMF Başkanı Rodrigo De Rato, AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson'un isimleri geçiyor.

TOPLANTININ ÖZELLİKLERİ

Verilen bilgiye göre, ilki 1954 yılında Hollanda'da yapılan Bilderberg Toplantıları, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'nın önde gelen isimlerinin ortak ve kritik sorunlar hakkında yeterince işbirliği içinde çalışmadıkları kaygısından hareketle ortaya çıktı.

Toplantılarda, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ticaretten istihdama, para politikasından yatırıma, ekolojik değişikliklerden uluslararası güvenliğe kadar birçok konunun ortak sorunlar olduğu ve hem Avrupa, hem Kuzey Amerika için birbirini tetikleyen sonuçlar doğuracağı vurgulanıyor.

Bilderberg'i önemli bir tartışma forumu yapan en belirgin özellik, katılımcıların genellikle üç gün süren toplantılar boyunca gayri resmi bir şekilde uluslararası ilişkiler ve ekonomi gibi konularda görüş alışverişinde bulunması olarak gösteriliyor.

Katılımcıların görüşlerini özgürce dile getirmesini amaçlayan Bilderberg, ''farklı görüş ve bakış açılarının dile getirilebileceği ve karşılıklı anlayışa
dayanan küçük, esnek, gayri resmi ve kayıt dışı bir uluslararası forum'' olarak tanımlanıyor.

Tek etkinliği yılda bir kez düzenlenen konferans olan Bilderberg Toplantılarında, herhangi bir karar önerilmediği gibi, siyasi bir açıklama ya da oylama da yapılmıyor. Bilderberg Toplantıları katılımcıları, deneyim, bilgi ve duruşları ölçüt alınarak seçilirken, tüm katılımcılar toplantılara resmi kimlikleriyle değil, kişisel olarak katılıyor ve basına toplantı sırasında mülakat vermiyor.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ VE PROTESTO GÖSTERİSİ

Ritz Carlton Oteli ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alan polis, otele çıkan yollara bariyer kurarak yayaların geçişlerine engel oluyor.
Otelin karşısında bulunan açık otoparka da araçların girişini engelleyen polis, davetliler dışında otele kimsenin girmesine izin vermiyor. Davetliler de polis ve özel güvenlik görevlilerince aranarak otele alınıyor.Bu arada, Taksim Meydanı'nda toplanan bir grup, Bilderberg Toplantısını protesto etti. Protestocu grubun açıklamasını, Bilderberg karşıtlığıyla bilinen gazeteci Jim Tucker da izledi.

TÜRKİYE'DEKİ ÜÇÜNCÜ TOPLANTI

Bilderberg toplantıları, Türkiye'de üçüncü kez gerçekleşiyor. İlk olarak 18-20 Eylül 1959'da Yeşilköy Çınar Otel'de toplanan zirvelerin ikincisi ise 25-27 Nisan 1975'de Çeşme'deki Altınyunus Oteli'nde yapılmıştı.

AJANSLAR