Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Vekili Haydar Koçaker, barajlarda doluluk oranının yüzde elli olduğunu, bu nedenle su kesintileri yaşanabileceğini bildirdi. Durumu en kritik illerin başında Ankara'nın geldiğini, İstanbul'un durumunun ise Melen Projesi'ne bağlı olduğunu kaydeden Koçaker, "Ülkemiz şu anda çok çaresiz durumda değil ama tedbir alınması gerekiyor" dedi.
Uluslararası Su Enerji Birliği'nin düzenlediği Dünya Kongresi'ne katılan Koçaker, kuraklıkla ilgili soruları yanıtladı. "Çok vahim bir durum yok" diyen Koçaker, yağışlı olmayan dönemlerde idareli kullanımla kritik zamanları aşmak gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
*"Susuz yaz kapıda" haber videosunu izlemek için tıklayınız "Ülkemiz şu anda kötü durumda değil, çok çaresiz durumda değil ama tedbir alınması gerekiyor. Mevcutla sağlıklı bir şekilde idare edilmesi gerekir. Barajlardaki doluluk oranı Batı için yüzde 50'ler civarında. Doğu'da da hemen hemen aynı. Hatta bazı yerlerde bir miktar fazlamız var ama Türkiye genelinde dengesiz bir yağış dağılımı görülüyor. Bu durumda 72 milyona görev düşüyor. Gayret sarf edersek bir sıkıntı yaşanmayacağını düşünüyorum"
YAĞIŞ OLMAZSA ANKARA'DA KESİNTİ YAŞANIR
Ankara'da su sıkıntısı bulunduğunu belirten Koçaker, suyun tasarruflu kullanılması durumunda bir tehlike olmadan yağışlı döneme girilebileceğini söyledi. Bu süreçte kesinti de yaşanabileceğini belirten Koçaker, "Yağışa bağlı bir miktar kesinti yaşanabilir. Kesintiyi de bir kültür diye değerlendirmemiz lazım. Suyu çok dikkatli kullanmamız lazım. Ülkemizin suyunun daha 3'te 1'ini değerlendirirken bolluk içinde suyu kullandığımız için tasarrufu çok düşünemiyoruz" diye konuştu.
Şu anda en kritik şehrin Ankara olduğunu vurgulayan Koçaker, ASKİ'nin Kızılırmak'tan su getirmek için çalışma başlattığını anımsattı. Ankara için birinci etapta Gerede, ikinci etapta Kızılırmak planlarının olduğunu ifade eden Koçaker, "Gerede Sistemi 30 km.lik bir tüneli gerektiriyor. Böyle bir kritik dönem yaşanınca daha kolay olanı öne aldık. Kızılırmak Suyu yıl sonuna kadar Ankara'ya getirilmeye çalışılıyor" dedi.
Su kesintilerinin her yerde yaşanmayacağını kaydeden Koçaker, İstanbul'un durumunu şöyle değerlendirdi:
"İstanbul'da pek fazla sıkıntı olacağını sanmıyorum. Melen Sistemi'ni ciddi bir biçimde hızlandırdık. Ekim sonunda Melen Sistemi'ndeki suyu Yeşilçay Sistemi'yle birleştiriyoruz. Böylece İstanbul'a 268 milyon metreküp yıllık su imkanı sağlamış oluyoruz. O imkanın sağlanması ile de İstanbul'da su sıkıntısı söz konusu olmayacak."
DEPOLAMA SEFERBERLİĞİ BAŞLATILMALIMevcut durumun dönemsel bir kuraklık mı yoksa iklim değişikliği mi olduğuna karar vermek için bundan sonraki birkaç yılı daha görmek gerektiğini ifade eden Koçaker, bu süreçte depolama tesisi yapmaya ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti. Barajların kurulduğu nehirler üzerine depolama tesisleri yapılması gerektiğini vurgulayan Koçaker, hem DSİ kanalıyla özel sektör, hem de belediyeler işbirliğiyle bu tesislerin yapılabileceğini söyledi. Koçaker, "Bir depolama seferberliği geliştirip 2013'e kadar su yapılarını bitirebilirsek, hem kamu kurumu hem de yerel idareler olarak suyu kontrol altına alabilirsek, daha refah içinde yaşayabiliriz" dedi.
(ANKA)
Yayın tarihi: 30 Mayıs 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/30//haber,D0A21C449C964AC7A0BE0CD8B0814BB6.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.