Halk ne diyor?
Hoparlör gürültü makinesi, ezanın gizemini yok ediyor..
Azerbaycan'da; hasta, yaşlı ve çocukları rahatsız ettiği gerekçesiyle hoparlörden ezan okunmasının yasaklanması ülkede tartışma başlattı. Türk ilahiyatçılar, 'hoparlörden okunmasında fayda var' görüşünü savundu.
FAHRİ KARA: İsviçre'de sadece önemli günlerde çan çalınır. Günün 5 vakti hoparlörlerden yayılan bu gürültüyü kimse tasvip etmez.
TAMER ÇEVİKER: 1970 yılında Avustralya'ya göç ettiğimde Türkiye'de her şey çok farklıydı. 2005 yılında Ankara'ya tatile geldiğimde öğlen vakti Kızılay'da gümbür gümbür ezan sesiyle şok oldum.
GÜRKAN NALBANT: Bazen çok açık olunca insan rahatsız oluyor ama yine de huzur duyuyorum.
SİNAN KURAL: Neredeyse yüz metre aralıklarla yerleşen camilerden son derece uygunsuz seslerle okunan ezanlar; insana 'keşke mikrofonsuz okunsa' dedirtiyor. İSMAİL YURTSEVER: Hoparlör, tam bir gürültü makinesi! Ezanın gizemini de yok ediyor.
FETHİ ÖZCAN: Kimse ezana karşı değil. Ama gürültü kirliliği yapacak şekilde hoparlörlerin sesini sonuna kadar açıp, hasta ve yaşlıları rahatsız etmek dinimize yakışmaz.
EROL SAYIN: Kiliseler sadece pazar günleri çan çalar!
CENGİZ IŞILAY: Bu ülkeyi Allah ezansız bırakmasın ama ezanların sesi daha düzgün ayarlanabilir.
HALİT TUĞSAL: Benim evimden, 5-6 camiden okunan ezan sesi duyuluyor. Muhtemelen birbirine karışmasın diye, biri bitirip biri başlıyor ve özellikle sabah ezanı bizim için 15 dakika kadar sürüyor. İSMAİL ÇİÇEK: Çevrede ses kirliliği yaratan o kadar çok şey var ki, ezan bu arada duyulamıyor bile.
Yayın tarihi: 29 Mayıs 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/29/gny/haber,A564A5EDB1FF4BD78A456A515726A123.html
Tüm hakları saklıdır.