DÖRT hafta boyunca engellilere sağlanan vergi avantajlarını işledik. Bu avantajlardan yararlanmak istendiğinde yasalardaki eksiklerle nasıl uğraşıldığını da anlatmıştık.
Bugün de motorlu taşıtlar vergisinde engellilere sağlanan kolaylıklara ve yaşanan zorluklara bakacağız.
Motorlu Tasıtlar Vergisi Kanunu'nun istisnalara ilişkin 4/c maddesine gereğince "Özür durumuna göre sakatlık derecesi yüzde 90 ve daha fazla olan malul ve özürlülerin adlarına kayıtlı taşıtlarla diğer malul ve özürlülerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar" vergiden istisna edilmiştir. Ayrıca yapılan yeni bir düzenlemeye göre engelli araç sahibinin aracı kullanması şartı kaldırılmıştır. Araç alacak kişi, sakatlık derecesini gösteren sağlık kurulu raporunu ilgili vergi dairelerine sunması halinde, adına kayıt ve tescil edilmiş taşıtlar vergiye tabi tutulmayacak.
Ayrıca malul ve özürlüye ait taşıtın özel tertibatlı olması şartı aranmayacak. Ancak, sakatlık derecesi yüzde 90'dan az olanların, kendi adlarına kayıt ve tescilli olan taşıtları özel tertibatlı hale getirmesi şart. Bu şartı yerine getirenler istisna hükmünden yararlanabilecek.
3065 Sayılı KDV Kanunu'na göre, yüzde 90 ve daha fazla engeli olanların vergiden muaf olması için aracın kendi adına kayıt ve tescilli olması gerekiyor.
Ancak sakatlık derecesi yüzde 90'dan az olanlar, özel tertibatlı taşıtı kendi adına tescil ettirse bile, vergi istisnasından yararlanamıyor.
Buna rağmen Özürlüler Yasası'nda özürlünün eğitimi, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araçgereç ve özel bilgisayar programları, KDV'den muaf tutulmuş.
YASADA ÖZÜR ÇOK Değişen sağlık kurulu rapor yönetmeliği, indirimden yararlanarak araç almak isteyen çoğu özürlüyü mağdur etmiş. Şikâyetlerden bazıları:
- Araçlarımızda 5 yıl satılamaz şartı var. Buna itirazımız yok. Ancak aracımız 2 yıl gibi kısa sürede herhangi bir nedenle kullanılamaz hale gelirse (pert olduğunda) 5 yıl beklemek zorundayız.
- Özel tertibat taktırmak aracın özelliğini kaybettiriyo. Örneğin, özel aparat takılırken alt zemin deliniyor. Böylece aracımız daha çabuk yıpranıyor.
- ÖTV alınmıyor. Ancak KDV alınıyor. İlk bakışta ÖTV cazip gibi görünüyor ama özel tertibat taktırırken yüksek meblağ ödüyoruz.
- Araç alımlarına (1.600 cc) silindir hacmi sınırlaması getirildi. Fakat bu araçların içi dar olduğundan tekerlekli iskemleliler zorluk çekiyor.
- Daha önceleri fenni muayene ücreti alınmıyordu; şimdi alınmaya başlandı...
Şikâyetleri dinledikten sonra mevcut yasalardaki durumu yabancı ülkelerle karşılaştırdık:
Yarım asırdır şehir ulaşımında kullanılan otobüsleri (Red Bus) engelliler kullanamadığı için değiştirilen İngiltere'de özürlü ve savaş gazileri şu vergilerden muaf:
- Araç kayıt vergisi,
- Yol vergisi,
- Yılda 600 galona kadar yakıt vergisi alınmıyor.
- Toplam 9 bin 525 Euro'ya kadar olan araçlarda vergi indirimi var (2.000 cc motor hacminden düşük araçlar için geçerli).
Yayın tarihi: 21 Mayıs 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/21//g.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.