kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Hokkabaz

Koza'nın jürileri keyfi davranıyor!

MEHMET ÇALIŞKAN - MAGAZİN
Altın Koza Film Festivali başlamadan kavgası başladı. Filmleri festivale kabul edilmeyen yapımcılar, ön eleme jürisinin aday filmleri keyfi davranak elediklerini iddia etti. Yapımcılar, festivalin ön eleme jürisini, filmlerini hangi kriterlere göre elediklerini açıklamaya davet etti..
Bu yıl 4-11 Haziran tarihleri arasında 14'üncüsü düzenlenecek olan Altın Koza Film Festivali'nin ön elemeleri tartışmalara neden oldu. Festivale başvuruda bulunan 12 film, toplam 400 bin YTL'lik ödülü olan yarışma bölümüne kabul edilirken, 8 filmin başvurusu reddedildi. 'Son Osmanlı-Yandım Ali' ile 'Eve Giden Yol 1914'ün yapımcısı Mehmet Soyarslan, iki filminin de yarışma bölümüne kabul edilmemesine büyük tepki gösterdi ve jürinin ön elemelerde keyfi davrandığını iddia etti. 'Unutulmayanlar'ın yapımcısı Kemal Öner eleme kriterlerinin açıklanması gerektiğini, aksi takdirde Erdoğan Akduman, Sinan Güngör, Abdurahman Keskiner, Nur Süer ve Artun Yeres'ten oluşan ön eleme jürisinin etik davranmamış olacaklarını ve şaibe dedikodularının ayyuka çıkacağını belirtti. SESAM Başkanı Yılmaz Atadeniz ise; 'Takva' ve 'Kader' gibi daha önce birçok festivale katılan filmlerin Altın Koza'ya katılmaması gerektiğini savundu.

Dedikodular gerçek mi?
Mehmet Soyarslan (Özen Film):
'Son Osmanlı- Yandım Ali' ile 'Eve Giden Yol'un neden elendiğini bilmiyorum. Kulağıma 400 bin YTL'lik büyük ödüle aday olmamız istenmediği için iki filmimizin de elendiği yönünde pis dedikodular geliyor. Jürinin eleme kriterlerinin ne olduğu belli olmadığı için insanın içinden 'Acaba dedikodular gerçek mi?' düşüncesi geçiyor.

Eleme kriterlerini açıklasınlar
Kemal Öner (Akademi Prodüksiyon):
Nedense her festivalde böyle sorunlar yaşanır. Hangi festivalin hangi kriterlere göre filmleri kabul edip-etmediği hep belirsizdir. Aslında yapılacak iş çok basit; Altın Koza'nın ön eleme jürisi çıkıp, bizim filmlerimizi hangi kriterlere göre elediklerini açıklayacak. Aksi takdirde etik davranmış olmazlar. Bu durumda da birçok şaibe dedikodusu çıkar.

Kader ile Takva neden katılıyor?
Yılmaz Atadeniz (SESAM Başkanı):
Elemeyi geçen filmler arasında, daha önce birçok festivale katılmış, birçok ödül kazanmış filmler var; 'Takva' ve 'Kader' gibi. Neden Altın Koza'ya başvuruyorlar anlamıyorum. 'Kader', neredeyse Altın Koza'dan bir yıl önceki Altın Portakal'da yarışmış, ödüller almış, keza Takva da öyle. Bu filmler daha nasıl değerlendirilir ki?
Haberin fotoğrafları