kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

'Ne darbe ne şeriat çözüm kadınlarda'

ANKARA
Görevini pazartesi günü Abdurrahman Yalçınkaya'ya devredecek olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, giderayak uyarılarda bulundu..
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, Yargıtay Başsavcılığı görevine veda ederken, "Ne şeriat, ne darbe, çözüm tepkisini demokratik etkinliklerde ortaya koyan kadınlarda" mesajını verdi. Pazartesi günü görevini Abdurrahman Yalçınkaya'ya devrederek emekliye ayrılacak olan Ok, Yargıtay'daki yüksek yargı organlarının başkanlarının da katıldığı "Başsavcılık Onur Günü"nde konuştu.

Hukuku eleştirdi
Yargı organlarının temsilcileri ağırlıklı olarak "cumhuriyetin içinde bulunduğu tehlike"den söz ederken Ok konuşmasının bu konuyla ilgili bölümüne, hukuku eleştirerek başladı: "Demokrasinin ve Türk devrimiyle özdeşleşen cumhuriyetin korunmasında özellikle halkın örgütlü (sivil) refleksinin yanı sıra hukukun refleksinin zayıflığı ve yetersizliği cumhuriyeti ve laik demokratik sistemi tehlikeye düşüren en önemli olumsuzluktur." Ok, son dönemdeki mitinglerde kadınların ön plana çıkmasını önemsediğini ifade ederken de şunları söyledi: "Özellikle kadınların önderliğinde barış, coşku ve heyecan içinde ve kararlılıkla bir dizi demokratik etkinlikler ortaya konulduğunu görmek gerçekten ülkemiz için çok önemli bir aşamadır. Kadınları kullanarak, çağın reddettiği yaşam tarzı ve yönetim biçimini getirme faaliyetlerine karşı önemsenecek demokratik bir hareket ve başarıdır." Ok, irtica tehdidinin amacına ulaşamayacağını ancak toplumu gereceğini de "Dinsel ideolojinin köktenci İslam ülkelerinde bile tepki ve dirençle karşılaştığı bir dönemde bu faaliyetlerin başarı şansının hiç olmadığı, ancak gerilim ve kutuplaşmalara yol açtığının görülmesi gerekir" sözleriyle anlattı.

Bazı bölümleri atladı
Üstü kapalı olarak askeri müdahale davetlerini eleştiren Başsavcı Ok, konuşma metninden bazı bölümleri atlayarak okudu. Bu bölümlerden en dikkat çekeni, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin Anayasa değişikliği ve uzlaşma bölümü oluşturdu: "Sandık sadece seçmenin tercihini yansıtır, uzlaşıyı yansıtmaz. Ancak seçilenlerin uzlaşı araması ve sağlaması mümkündür. Cumhurbaşkanının frenleme ve dengeleme rolünün bertaraf edilmesi düşüncesine olumlu yaklaşım imkânsızdır."
Haberin fotoğrafları