* Babamın akciğerinde görülen leke nedeniyle bronkoskopi (ağız veya burundan sokulan ışıklı bir hortumla akciğerin içeriden muayene edilmesi) denilen bir işlem yapılması gerektiği söylendi. Ancak çevremizden duyduğumuza göre, bu işlemi yaptıran kişiler iflah olmuyormuş. Çoğunun kısa süre içerisinde öldüğü söyleniyor.
Bronkoskopi; göğüs hekimliğinde çok sık başvurulan tanı veya tedavi amaçlı bir girişimdir. Birçok akciğer hastalığı, en kolay olarak bu işlemle teşhis edilebilir. Ölümcül bir tehlike, 10 binde 1-2 oranında görülür. Bu kadar düşük bir riski göze alamayan kişinin, arabasına binip trafiğe çıkamaması gerekir. Bronkoskopi; doğru gerekçelerle, yetkin kişiler tarafından ve uygun koşullarda yapıldığında hayli güvenlidir.
ÖLÜM HASTALIKTAN Bronkoskopi yapılan bazı kişilerin, işlemden sonraki aylar/yıllar içerisinde öldüğü doğrudur. Ancak bu ölümler, bronkoskopiye bağlı değildir. Sağlıklı bir kişiye bronkoskopi yapılmaz. Bronkoskopi yapılmasına karar verilen hastaların bir kısmı, akciğer kanseri olduğu düşünülen kişilerdir. Bu kişilerden hastalığı ilerlemiş olanlar, bronkoskopi yapılmamış olsaydı, yine ölecek olan hastalardır. Ne var ki, hasta yakınları bu durumu bilmedikleri ve ölüm bronkoskopiden sonraki dönemde geliştiği için, sanki 'ölümler bronkoskopi yapıldığı için oluyormuş' gibi kabul ediyorlar.
ASIL RİSK YAPTIRMAMAK Bu tür hastalığa yakalanmış bir kişi için bronkoskopi yaptırmak, yaptırmamaya göre çok daha güvenlidir. Bronkoskopide; hastada tümör varsa türü ve ameliyatla çıkarılabilecek durumda olup olmadığı anlaşılır. Uygunsa cerrahi olarak veya kemoterapi ve radyoterapiyle tedavi edilerek şifa veya selah (kısmen iyileşme) durumu elde edilebilir. Oysa bronkoskopi yaptırmayan hasta, uygun tedavi alamayacağından veya uygun tedavi alması gecikeceğinden dolayı daha kısa sürede yitirilebilir.
Yayın tarihi: 18 Mayıs 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/18/gny/haber,2633E79D10244D168E3B7357907CE504.html
Tüm hakları saklıdır.