Genital bölgemde genital siğile benzeyen bazı döküntüler çıktı ve bir jinekoloğa başvurdum. Bana bunun cinsel ilişkiyle bulaşan bir hastalık olduğunu, bunların yakılması ve aşı olmam gerektiğini söyledi. Fakat hiçbir tetkik yaptırmadı. Ben nişanlıyım fakat herhangi bir cinsel birlikteliğim hiç olmadı. Ailemin tepkisinden ötürü tekrar doktora gitmeye korkuyorum. Yumurtalıklarımda olan kistin buna herhangi bir etkisi olabilir mi?
Siğillere, virus denilen mikroplar sebep olur ve vücudun herhangi bir yerinde çıkabilirler. Genital bölgede ortaya çıkanların etkeni, 'human papilloma virus'tur (HPV) ve cinsel temas yoluyla kolaylıkla bulaşır. Cinsel temas denilirken; siğil olan bölgenin eşin cildi ile sıkı şekilde teması ve sürtünmesi kastedilir. Mikrop bir insana bulaştıktan sonra siğillerin ortaya çıkması bir ila üç ay sürebilir. Bazı insanlarda ise siğiller hiç çıkmaz. Genital siğiller; küçük, kahverengi, etrafı pembe-kırmızı halkayla çevrili ve ciltten kabarık oluşumlardır. Bazen karnabahar görüntüsü verirken, bazen de gözle görülmesi zor olacak şekilde küçük boyutludur. Genellikle cinsel organların etrafında üçlü-dörtlü gruplar halinde bulunurlar ve etrafa hızlı şekilde yayılabilirler. Hafif kaşıntı, kanama ve ağrıya sebep olabilmekle beraber genellikle sessiz seyrederler.
DOKTORA GÖRÜNÜN
Siğiller kadınlarda cinsel organın etrafında, içinde, rahim ağzında ve makat etrafında yerleşebilirken; erkeklerde penis üzerinde, etrafında ve makat çevresinde olabilirler. Ne zaman ortaya çıkacakları belli olmadığından kendine siğil bulaştığını düşünen kişilerin hekime başvurup tetkik edilmeleri ve gerekirse tedavileri doğru olur. Siğilleri teşhis etmek için doktorunuz ilk olarak gözle siğilleri tespit etmeye ve değerlendirmeye çalışır. Gözle görülmeyenleri görünür hale getirmek için asetik asit cilde sürülür. Kadınlarda pelvik muayene ve Pap smear yapılır. Pap smeara benzer bir yöntemle HPV için özel bir test alınır ve HPV bulaşıp bulaşmadığına bakılır. Bunların yanında başka cinsel yolla bulaşan hastalık var mı diye de tektik etmekte fayda vardır.
TEDAVİSİ ÇOK ZOR
Ne yazık ki siğillere sebep olan virüsleri şu anda hiçbir tedavi tamamen ortadan kaldıramaz. Doktorunuz siğilleri yakarak, dondurarak ya da kimyasal maddelerle ortadan kaldırabilir. Tedavisi zor olan ya da çok büyük siğiller için cerrahi girişim gerekebilir. Ama siğillerin tekrar ortaya çıkmayacağını söylemek mümkün değildir. HPV'nin bazı tipleri rahim ağzı kanseri sebepleri arasında olduğundan, genital siğili olanlar senede bir kez bu konuda da tetkik edilmelidir. HPV enfeksiyonlarının gebeliğe dair bilinen bir olumsuz etkisi yoktur. Fakat doğum sırasında çocuğa bulaşma olmasın diye sezaryen ile doğum tercih edilir. Enfeksiyondan korunmanın en iyi yolu sağlıklı kişilerle cinsel temas içinde olmaktır. Bu mümkün değilse prezervatif kullanımı bulaşma riskini azaltır ama koruyuculuğu yüzde 100 değildir. Çünkü açıkta kalan bölgelerden de bulaşma gerçekleşebilir. En sık siğile sebep olan HPV tipleri için bir koruyucu aşı geliştirilmiştir. Bu aşı ile HPV- 6 ve HPV-11'e karşı bağışıklık elde edilir ve aşı HPV ile ortaya çıkan siğillerden yüzde 90 oranında korur. Fakat bulaşmış hastalığı ortadan kaldırmakta faydası yoktur. Aşıyı daha yüksek koruma oranına ulaştırmak üzere çalışmalar devam ediyor.
Yayın tarihi: 17 Mayıs 2007, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/17/gny/eeroglu.html
Tüm hakları saklıdır.