kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

İmar Bankası bonozedelerine hazırlanan tasarıdan 'faiz için vergi borcu' öde sürprizi çıktı

(ANKA)
Off-shorezedelere ödetilen faiz gelirlerinin ardından benzer akıbete bonozedeler de uğrayacak görünüyor. Bonozedelere ödeme yapılmasına ilişkin tasarıda "faiz vergisi" düzenlemesi yer alıyor..
İmar Bankası bonozedelerine ödeme yapılmasını öngören tasarı, Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacak. İmar Bankası'na el konulmasının ardından, elinde normal mevduat cüzdanı olup da paralarını alamayan bin 557 kişi hükümete kendilerine de ödeme yapılması için çağrıda bulundu. Bonozedelere ödeme yapılmasına ilişkin tasarı, Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda bu hafta görüşülecek. Tasarıda, 2003 yılında elde edilen bono gelirinden vergi borcu alınması öngörülürken bonozedelerden yüzde 15 faiz vergisi kesilecek.

İKİ KAT BORÇ ÇIKMIŞTI
Hükümet, İmar Bankası'na el konulmasından bir ay önce off-shore'dan mevduata dönenlere de ödeme kararı almıştı. Ancak, bonozedelere ödeme yapılmasına ilişkin tasarıda yer alan "faiz gelirinden vergi alınmasına yönelik" uygulama nedeniyle mudilere alacaklarının iki katı vergi borcu çıktı. İmarzedelerin alacaklarına bir yıl için yüzde 3 faiz işletilirken, 2001 yılında elde ettikleri faiz gelirlerinin vergi borcuna istinaden, "borcun aslı, cezası, gecikme faizi" ile birlikte yüzde 200'ü aşan faiz işletiliyor. Mudiler şimdi de vergi borçları için yargıya gidiyor. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Temmuz 2006'da İmarbank'ta Fon'a geçmeden son bir ayda off-shore hesaplarından mevduata dönüş yapanlara, anapara ve faizleri ile birlikte toplam 543.6 milyon YTL ödeme yapılacağını açıklamıştı.