kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Kaynaklarda, kitabede adı geçen Edessa Kralı'nın IX. MA'NU (214-240) olduğu belirtiliyor. Saltanat tarihleri dikkate alınırsa, bu sütunların 814 yılındaki surlar ve kalenin esas inşa tarihinden önce buraya birer anıt sütun olarak dikildikleri ortaya çıkıyor.

Urfa Kalesi restore edilecek

15.04.2007
Urfa Kalesi'nde, 69 yıl aradan sonra ilk kez gerçekleştirilecek restorasyon çalışmasının ardından arkeolojik kazılara başlanacak..
İl Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hangi tarihte ve kimler tarafından yapıldığı henüz tam olarak bilinmeyen kalenin Cumhuriyet'in ilanın ardından ilk kez 1938 yılında ''basit bir onarımdan'' geçirildiğini söyledi. Aradan geçen süre içerisinde bazı nedenlerle kısmen tahrip olan kaledeki ''Aslanlı burç''un restorasyonu konusunda kamuoyundan talep geldiğini anımsatan Yıldız, konuyu Kültür ve Turizm Bakanlığına ilettiklerini ve ihale için onay alındığını kaydetti.
Kısa süre önce sonuçlanan ihale kapsamında restorasyon işinin 188 bin YTL'ye bir firmaya verildiğini aktaran Yıldız, projenin hazırlık aşamasının tamamlandığını ifade etti.

Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun onayına sunulan projeyle ilgili incelemenin devam ettiğini bildiren Yıldız, şunları söyledi:
''Kurul, bu konudaki karanını sanırım mayıs ayı içerisinde verecek. 69 yıl aradan sonra ilk kez gerçekleştirilecek restorasyon çalışmasının ardından arkeolojik kazılara başlanacak. İlk etapta Aslanlı Burç'un onarımı tamamlanacak. Böylece burcun karşı karşıya bulunduğu tehlike ortadan kaldırılacak. Ardından Kültür ve Turizm Bakanlığından gelecek arkeologlar, kale çevresinde bulunduğu sanılan saray, mescit ve hamam kalıntılarını ortaya çıkarmaya çalışacak. Arkeolojik kazılarla önemli buluntuların gün yüzüne çıkarılacağını düşünüyorum.''

URFA KALESİ
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü kaynaklarından derlenen bilgiye göre, Urfa Kalesi, Balıklıgöl Yerleşkesi'ndeki Damlacık Dağı'nın kuzey eteğinde yer alıyor. Doğu, batı ve güney tarafı kayadan oyma, derin savunma hendeğiyle çevrili, kuzey tarafında sarp kayalıkların bulunduğu kalenin, Abbasiler döneminde şehir sularının yeniden inşa edilmesi sırasında Seleukoslar dönemine ait eski kalıntılar üzerine yeniden inşa edildiği sanılıyor.

Güneydeki kayadan oyma hendeğin MS III. yüzyıla ait kaya mezarlarının üzerine yapıldığı ve Romalılar tarafından inşa edilen iç kalede toplam 25 burç bulunuyor. Kalede, Bizans ve İslam dönemine ilişkin kalıntılar bulunuyor. Surların MS 812 yılında Hristiyanların, Arap akınlarına karşı kenti korumak amacıyla yaptırıldığı tahmin ediliyor. Dış kale ise Haçlılar zamanında büyütülerek restore edildi. Kale üzerindeki ''Korinth başlıklı'' iki sütundan birinin üzerinde yer alan Estrangela türündeki Süryanice kitabede, ''Ben askeri komutan Barşamaş (Güneşin Oğlunun oğlu Aftuha). Bu sütunu ve üzerindeki heykeli veliaht prens MA'NU kızı, Kral MA'NU eşi hanımefendim ve velinimetim kraliçe Şalmeth için yaptım'' yazıyor.

Seleukoslar, Bizans ve İslami devirlere ait çok sayıda yapı kalıntısının bulunduğu kale, Selçuklular, Eyyubiler, Memluklüler, Akkoyunlular ve Osmanlılar döneminde onarımdan geçirildi. Kalenin son olarak 1938 yılında onarıldığı belirtiliyor.