Gecelerin kabusu horlamayı ısı terapisiyle yenin
SEVDİCAN GÜNEŞ
02.05.2007
Yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da görülen horlama artık thermo yani ısı terapisiyle tedavi edilebiliyor. Böylece cerrahi tedaviye gerek kalmıyor ve özellikle çocuklardaki horlama tek seansta yüzde 100 durduruluyor!..
Erişkinlerin yüzde 25'inde gözlenen horlama çocukların da yüzde 10'unda sorun oluyor. Çocukta horlama; kalitesiz uyku sonucunda okulda başarısızlık, hafıza ve konsantrasyon sorunları ile davranış bozukluklarına neden oluyor. Almanya'daki Pan Klinik Kulak Burun Boğaz Bölüm Başkanı Fahri Yıldız; thermo (ısı) terapiyle çocuklarda horlamanın yüzde 100 başarıyla sonlandırıldığını söylüyor. Yetişkinlerde de aynı yöntemi kullanarak horlamaya yol açan dokunun ısı verilerek büzüştürüldüğünü kaydeden Dr. Yıldız; Almanya'da kullandığı teknikle ilgili olarak Türk hekimleri bilgilendirmek amacıyla geldiği İstanbul'da sorularımızı yanıtladı:
* Thermo terapi nasıl uygulanıyor?
Çocuklarda horlama genellike bademcik veya geniz eti büyümesinden kaynaklanır. Büyük bademciklerde eğer kronik bir sorun yoksa alınmaz ve bağışıklık sisteminin hasar görmesi engellenir. Horlamaya neden olan büyük geniz eti ise thermo terapi ile ısıtılarak büzüştürülür. Yumuşak olan damak, dil, şişmiş olan burun eti ve büyük bademcikler büzülüp sertleştirilerek horlama durduruluyor.
ÇİNLİLER ÇOK HORLAR
* Tek seans yeterli mi?
Çocuklarda tek seansta başarılı olunabiliyor. Yetişkinlerde ise 6 hafta arayla 2-3 seansta yakılıyor. Lokal anesteziyle gerçekleştirilen işlem en fazla 5 dakika sürüyor.
* Tekrar ediyor mu?
Çocuklarda tekrarlaması söz konusu değil ancak yetişkinlerde bu bazı vakalarda görülebiliyor. Özellikle kilolu olanlarda bu risk daha fazla. Ancak bu yöntemle 4- 5 yıl arayla kişileri tedavi edebiliyoruz. Böylece, yan etkilere yol açan büyük cerrahi girişimlerden uzaklaşıyoruz. Bu nedenle thermo terapi, Avrupa'da olduğu kadar Türkiye'de de yaygın kullanılabilir.
* Horlama neden olur?
Çocuklarda büyük bademcik veya geniz etinden kaynaklanırken; yetişkinlerde çene, boyun, kafa anatomisi bozuklukları, şişmanlık, burun tıkanıklığı ve bademcik büyümesi kaynaklı olabilir. Örneğin; Çinliler ve Japonlar'da horlama ve uyku apnesi en yüksek düzeydedir. Çünkü onlarda boyun kısmı çok kısadır. Avrupa ülkelerinde bu oran hayli düşüktür. Türkiye'de ise orta düzeyde görüldüğünü düşünüyorum.
15 DAKİKADA TEŞHİS
* Uyku apnesi neden olur?
Alt çene küçükse, boğazda darlık varsa, kilosu varsa ve büyük dili ağzına sığmıyorsa apne görülür. Uyku apnesi olan kişilerde beklenen yaşam süresi 10 yıldır. Kalp veya diğer sağlık sorunları nedeniyle hayatlarını kaybederler. Ancak alt çenenin 1 cm öne alınmasıyla, özellikle genç yaştaki hastalar uyku apnesinden kurtulabilir. Orta yaş ve üzerindeki kişiler ise thermo veya radyoterapi ile tedavi edilir.
* Teşhis nasıl konuluyor?
Horlamaya yol açan bölgeyi tespit için uyku endoskopisi uyguluyoruz. Bu sistemle kişileri uyutup, horlamanın nereden geldiğini inceliyoruz. Küçük kamera olan endoskopla burundan girip darlığın hangi bölgede olduğunu görüyoruz. 15 dakikada teşhis konuyor. Sonrasında bazı hastalar için radyo terapi uygulanıyor.
* Herkes için thermo terapi uygun mu?
Elbetteki hayır. Bazı kişilerde radyofrekans tedavisini gerçekleştiriyoruz, bazılarında ikisini kombine kullanabiliyoruz. Bu, tamamen hastanın durumuna ve hastalığın derecesine göre belirleniyor. Radyofrekansta 1.3 mm elektrik aletine bağlı iğne 70-80 derecede ısıyla vücuda veriliyor ve burun eti, damak, dil kökü ya da bademcikteki çok sayıda doku yakılarak horlama ortadan kaldırılıyor. Horlama tedavisindeki başarı şansı yüzde 50-90 arasında değişiyor.
Yayın tarihi: 8 Mayıs 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/08/gny/haber,C8B8EE09CDCB42E1A84352C1A600F23C.html
Tüm hakları saklıdır.