kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Akreplerden nasıl korunabilirim?

İstanbul Çengelköy'de bahçeli bir evde oturuyoruz. Her sene olduğu gibi havaların ısınmasıyla birlikte bu yıl da bahçemizde akrepler ortaya çıkacak. Akrepler zaman zaman eve de giriyor. Bu bölgedeki akreplerin çok zehirli olmadığını duyuyorum ama yine de ayakkabılarımızı ters çevirmeden uyuyamıyorum.

'Akrebin kuyruğunun boğum sayısı arttıkça zehirliliği de artar' düşüncesi doğru değil; çünkü hepsinin kuyruğu altı boğumludur ve zehir son boğumda üretilir. En ciddi akrep zehirlenmeleri yurdumuzda Güneydoğu Anadolu bölgesinde görülmekle birlikte genellikle ölümle sonuçlanmaz. Akrebin soktuğu bölgede yaralar açılabilir ve ağrılar birkaç gün sürebilir. Bazı türlerin sokması sonucu oluşan etki, arı sokmasından pek farklı değildir. Akrep sokmalarının etkisi; akrebin türüne, boyuna, yaşına, cinsiyetine, saldırganlığına, mevsime, sokulan kişinin hassasiyetine, yaşına ve sokulan bölgenin hayati fonksiyonlara sahip organlara yakınlığına göre değişir. İstanbul'da bulunan akrepler ciddi sıkıntılar yaratmasa bile, alerji göz önüne alınarak dikkatli olunmasında fayda var. Akrep sokmasından korunmak için şu önlemler alınabilir:

* Akrepler çalılıklarda, çatlaklarda, taş altlarında ve kuytularda yaşar; akreplerin saklanacağı bu tür yerler ortadan kaldırılmalı.

* Ev kedilerinin avları arasında akrepler de bulunur.

* Özellikle geceleri, akrep olabilecek yerlerde çıplak ayakla dolaşılmamalı, mümkünse ayağı iyi kapatacak şeyler giyilmeli.

* Akreplere çıplak elle dokunulmamalı.

* Kamp yaparken veya açık arazide yatarken; doğrudan zeminde yatılmamalı.

* Arazide, altında akrep olabilecek taş veya ağaç kütüğü kaldırırken dikkatli olunmalı; altından ne çıktığını hemen görmek için ön tarafından tutarak kaldırılmalı.

* Eğer bölgedeki akrepler çok zehirli ise tedavi için akrep serumuna nereden ulaşılabileceği önceden belirlenmeli.