kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

CHP: İkinci, üçüncü tur için de başvuracağız

CHP, Meclis'teki oylamada 367 vekilin bulunmadığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Sav, "Karar çıkmadığı takdirde ikinci oylamayı da mahkemeye taşıyacağız" dedi..
CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci tur oylamasıyla ilgili başvuruyu 134 milletvekilinin imzasıyla Anayasa Mahkemesi'ne ilettiklerini bildirdi. CHP Grup Başkanvekilleri Haluk Koç, Ali Topuz, Kemal Anadol ile Sav, Anayasa Mahkemesi'ne dilekçeyi verdikten sonra yüksek mahkemeden ayrıldı. Sav, gazetecilere yaptığı açıklamada, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın içtüzüğü ihlal ettiğini, Meclis'te "anayasaya aykırı bir karar alındığını'' ileri sürdü. "Anayasanın 102. maddesi tam okunup yorumlandığı takdirde, aranması gereken 367 çoğunluğun Meclis'te bulunmadığını'' belirten Sav, Arınç'ın "bu sakat işlemi'', Meclis'e de onaylatarak başka bir hukuk ihlali yaptığını öne sürdü.

TEMENNİMİZ GECİKMEMESİ

Sav, "Biz 2 Mayıs 2007'de yapılması söz konusu 2. oylamaya kadar 1. oylamanın hukuken yok sayılması gerektiğini, Meclis İçtüzüğü'nün ihlali nedeniyle de uygulamanın esasa ilişkin karar verilene kadar yürürlüğünün durdurulması talebimizi Anayasa Mahkemesi'ne ilettik'' diye konuştu. Konunun ivedi olduğunu belirten Sav, "Anayasa Mahkememizin, çalışma şekline karışmak istemeyiz. Ama sanıyorum böyle önemli bir başvuruyu makul ve fazla geciktirmeden görüşecektir. Temennimiz böyledir'' dedi. Türkiye Cumhuriyeti'nde 1982 Anayasası'nın 102. maddesinin ihlaliyle ilgili ilk kez böyle bir başvuru yapıldığını kaydeden Sav, "102. madde bundan önce yanlış uygulanmış ve anayasa yargısına taşınmamışsa, bu o zamanki insanların sorunudur'' dedi.

HER OYLAMA İÇİN 367 GEREKLİ
Kimi hukukçuların ''kafasının net olmadığını'' söyleyen Sav, "367 üyenin toplantı yeter sayısı için salonda bulunması koşulunun, sadece 1. ve 2. oylamalara mahsus olmadığını, 3. ve 4. oylamalarda da geçerli olduğunu'' ifade etti. Sav, "Biz 3. ve 4. turlarda da 367 üyenin, toplantı yeter sayısı bakımından bulunması koşulunu yine tartışmaya getireceğiz'' dedi.