Kitap / Öcal Uluç.
FİLOZOF Aristoteles (M.Ö. 384 - M.Ö. 322): "Spartalılar, kadınlara çok fazla şey vererek, miras ve drahoma haklarını kabul ederek ve onlara büyük miktarda bağımsızlık ve özgürlük tanıyarak kendi üstün konumlarını kendi elleriyle tehlikeye sokmuşlardır ve bu durum, Sparta'nın çöküşüne büyük katkıda bulunmuştur."
İspanyol ruh bilimci, doktor ve yazar Juan Huarte (1530-1592): "Kadınların beyinlerindeki doğal yapı akla, hatta öğrenmeye çok fazla bir yer ayırmaz... Kadınlar doğal mizaçlarına sadık kaldıkları sürece, edebiyat ve bilginin her türü onların aklı için iğrenç ve uzak durulacak bir şeydir. Kadınlar (cinslerine özgü olan soğukluk ve yaşlılık nedeniyle) derin bir zekaya erişemezler ve onları basit şeyler üzerinde çene çalarken görürüz."
Fransız filozof Jean Jaques Rousseau (1712 - 1778): "Genel olarak kadınlarda herhangi bir sanata dönük sevgiye tesadüf edilmez; herhangi bir şey hakkında doğru ve gerçek bilgi sahibi değillerdir; dehadan yoksundurlar."
Fransız yazar Nicolas Chamfort (1741 - 1794): "Kadınlara aşırı bir saygı ile davranmak tek kelimeyle gülünçtür ve bizi onların gözlerinde küçük düşürür. Onlar bizim aklımızdan değil, zayıflıklarımız ve budalalıklarımızdan yararlanmak için yaratılmıştır."
İngiliz şair Lord Byron (1788 - 1824): "Onlar eve göz kulak olmalıdır, yedirip içirilmeli, giydirilip kuşandırılmalıdır. Din bahsinde iyi eğitim de görmeli, ama ne şiir ne siyasetle meşgul olmalı, din ve yemek kitaplarından başka bir şey okumamalıdır. Müzik, resim, dans keza biraz bahçecilik ve ara sıra çift sürme... Epirus'ta yolları başarıyla tamir ettiklerini gördüm. Neden aynı zamanda ot biçme ve süt sağma olmasın?.."
Sakın ola ki yukarıdaki sözleri, kütüphanemdeki bir yığın kitabı tarayıp, içlerinden cımbızla çıkardığımı sanmayın; ben
Reşat Nuri Güntekin'in Homongolos romanından fırlayan bir kadın düşmanı değilim!..
Ama, son günlerde okuduğum enteresan bir kitap, karşıma tam anlamıyla bir "homongolos" çıkardı; anlı ve de şanlı Alman filozofu Schopenhauer (1788 - 1860)!..
"Aşka ve Kadınlara Dair (Say YayınlarıTel: 0212 512 21 58) adlı kitabında Alman Filozof, kadınlar için söylemediğini, yazmadığını bırakmamış. Yukarıdaki alıntılar, kitaptaki en hafif şeyler.
Felsefeyi çok severim ama filozofların çoğuna sempatim azdır; zira, anlatmak istediklerini en zor şekilde nasıl anlaşılacaksa öyle ifade eden ve böylece büyük bir filozof olduklarını ortaya koyma yarışına giren üstün insanlardır onlar!..
Schopenhauer ise, kitabında "kadın düşmanlığını o kadar anlaşılır şekilde anlatmış" ki, şaşmamak mümkün değil!..
Kadınlar için "ne mi" diyor?..
Ne demiyor ki?..
Birbirinden enteresan, pardon birbirinden beter sözlerini ve görüşlerini buraya almaya kalksam, "Devamı yarın" demem gerek!.. Ayrıca, tam bir "kadın sever ve hürmet eder" Hıncal'ın sütununda, "Schopenhauer'in kadınlar için düşündüklerinin iki paragrafını yazmaya kalksam" şimdi bu satırları zor okurdunuz.
Yani.. "Aşka ve Kadınlara Dair" her şeyi okumak, ya da okumamak size kalmış. Ben karışmam..
(ocaluluc@beko.net)
Bugünkü Tüm Yazıları
Filozof mu, homongolos mu?..
Yayın tarihi: 25 Nisan 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/04/25//haber,C8A01F1E27BF433492208A741DD325D0.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.