kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
1

Bil bakalım sen kimsin?

Hande ŞARMAN
Türkçesi Okuyan Us Yayınevi tarafından yayımlanan ve dünyada 4 milyon adet satılan Kokoloji'nin ikincisi çıktı. 'Bil Bakalım Sen Kimsin?' sloganıyla tanıtılan kitaptaki oyunlardan birkaçını ünlülerle oynadık..
'Teoman'ın çapkınlıkla ilgili şöhretine rağmen cinselliğe merakı 'normal' ölçülerde'

Kokoloji, Rissho Üniversitesi'nde profesör olan Isamu Saito ve Tadahiko Nagao tarafından yazılmış. 'Bir tür kendini keşfetme oyunu' olarak tanıtılan kitap, yazarının ifadeleriyle "Sohbet ortamı yaratmayı, hoşgörüyü artırmayı ve hayal gücünü harekete geçirmeyi" amaçlıyor. İşte Kokoloji 2'deki birkaç oyun ve verdikleri cevaplara göre Teoman, Ezel Akay, Ceyda Düvenci, Saba Tümer, Şahnaz Çakıralp ve Mahir Günşıray ile ilgili yorumlar.. Şık bir restoranda sevgilinizle kadeh kaldırmak üzereyken eliniz titredi ve beyaz masa örtüsüne şarap döküldü. Peki masa örtüsünde nasıl bir leke oluştu?
1. Örtü boydan boya kırmızıya boyandı.
2. Birkaç büyük leke oluştu.
3. Sadece birkaç damla şarap döküldü.
4. Örtüde küçük bir leke oluştu.

'HAKKINI VERELİM BARİ'

Kokoloji 2'ye göre şarabın dökülme biçimi cinsel dürtülerinizi ne şekilde kontrol altına aldığınızı açıklar. Teoman'ın cevabı: Sadece birkaç damla şarap döküldü: Kokoloji'ye göre Teoman'ın çapkınlıkla ilgili şöhretine rağmen cinselliğe merakı 'normal ölçülerde'. Cevabına göre cinsel enerjisini çok iyi denetlediği de söylenebilir. Kokoloji'nin Teoman'a bir de tavsiyesi var: "Eğer elinizi çabuk tutarsanız, kimse fark etmeden lekeyi peçetenizle kapatabilirsiniz!" Saba Tümer ve Ceyda Düvenci de aynı cevabı veriyor ve cinselliğe meraklarının 'normal ölçülerde' olduğu sonucu çıkıyor. Ezel Akay'ın cevabı: Örtü boydan boya kırmızıya boyandı. Yorum: "Cinsel dürtüleriniz yüzde 200 kapasiteyle çalışıyor!" Kokoloji kitabı bu cevabın yorumunu verirken şu ifadeleri kullanmış: "Bunun iyi mi, kötü mü olduğuna ait kararı, olayı yakından bilenlere bırakalım..." Şahnaz Çakıralp'in cevabı da Ezel Akay'la aynı, yani dördüncü şık. Çakıralp soruyu şöyle cevapladı: "E boydan boya şarap olur bence örtü. Madem bir defa döküldü, hakkını verelim bari!" Mahir Günşıray'ın cevabı ise ikinci şık, yani "Örtüde birkaç büyük leke oluştu." Kokoloji'nin yorumu ise şöyle: "Cevabınız birden fazla kişiye karşı cinsel arzu duyduğunuzu anlatıyor. Ama mahzendeki tüm şişelerin tadına bakma arzunuza gem vurmalısınız. Gerçek uzmanlar, bir yudum bile tatmadan şarabın kalitesini anlayabilirler." İkinci oyunumuz kâğıt ve makasla oynanıyor. Daha doğrusu elinizde kâğıt ve makas olsa ve sizden bu kağıdı dilediğiniz biçimde ikiye bölmeniz istense nasıl kesersiniz?
1. Düz bir çizgiden ve tam ortasından
2. İleri geri kıvrılan bir çizgiden
3. Zikzaklı bir çizgiden
4. Yumuşak ve kıvrımlı bir çizgiden
Bu oyunda verilen cevap, kişinin bir ilişkiyi bitirme şeklini ele veriyor. Teoman, "Kâğıdı düz bir çizgiden ve tam ortasından keserim," diyor. Kokoloji ise şöyle diyor ona: "Bir ilişkiyi bitirdiğinizde sonuç kesindir. Kararsızlık, pişmanlık ya da vicdan azabı duymuyorsunuz." Mahir Günşıray ve Saba Tümer de Teoman gibi, kesip atıyorlarmış ilişkiyi. Şahnaz Çakıralp'in cevabı da aynı. Çakıralp, "Tam ortadan keserim. Net bir şekilde!" diyor. Ezel Akay ve Ceyda Düvenci ise kâğıdı yumuşak ve kıvrımlı bir çizgiden kesmeyi tercih ediyorlar. Kokoloji'ye göre ikisi de ilişkilerini bitirmek konusunda fazlasıyla 'yumuşak'lar.

BİNİCİ OLSAYDINIZ...
Kokoloji 2'den seçtiğimiz oyunlardan biri de binicilikle ilgili (gibi görünüyor). Eğer binici olsaydınız ve tercih hakkı verilseydi ne tür bir at seçerdiniz?
1. Kasları, parlak eyerinin altında titreşen zarif bir at
2. Asaleti tartışılmaz bir safkan
3. Bilge gözlerle bakan, duyarlı, sevecen bir at
4. Ender bulunan; hem zeki, hem de akıllı bir at
Bu oyunda verilen cevaplar, kişinin bilinçaltında kendi cinselliğiyle ilgili sahip olduğu imajı temsil ediyor. Mahir Günşıray, Ceyda Düvenci ve Ezel Akay'ın cevabı aynı: "Bilge gözlerle bakan, duyarlı, sevecen bir at." Kitabın yorumuysa şöyle: "Sohbet başlatma ve şakalaşma konusunda başarılı olduğunuz kuşku götürmez. Ancak unutmayın, şakalar bazen kişiler arasında köprüler kurar ama bazen de duvarlar örer. Arada bir çevrenize bakın ve sizden başkalarının da güldüğüne emin olun." Teoman'ın cevabı ise; 'Ender bulunan, hem zeki hem de akıllı bir at'. Kokoloji Teoman'ın cevabı için "Kendinizi böylesine değerli görmeniz biz ölümlü kullarla aranızda mesafe yaratıyor. Kendi beğenmişlik dışında belki de sahiden mükemmel birisiniz!" diyor. Saba Tümer ve Şahnaz Çakıralp, ikinci şıkkı tercih ediyor: 'Asaleti tartışılmaz bir safkan'. Saba Tümer ve Şahnaz Çakıralp'in cevaplarına kitabın yorumu şöyle: "Asil ve görgülü tavrınız, sizi diğer insanlardan ayırıyor ya da siz öyle sanıyorsunuz. Gerçek asalet kendini kişilikte gösterir ve bunu değerlendirmeyi diğer insanlara bırakmak gerekir."