kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Cevdet Akçay

'Seçime kadar paranızı YTL ile değerlendirin'

Yatırımcıya seçimlere kadar YTL enstrümanlarına yatırım yapmalarını tavsiye eden Yapı Kredi Bankası Baş Ekonomisti Akçay, piyasalarda dalgalanma beklenmediğini söyledi..
Yapı Kredi Bankası Baş Ekonomisti Cevdet Akçay, yatırımcılara seçim döneminde birikimlerini YTL ile değerlendirmelerini tavsiye etti. Türkiye'de genel seçimlere kadar çalkantılı bir dönem yaşanabileceğini belirten Akçay, önümüzdeki dönemde ülke ekonomisinin iyi göründüğünü söyledi. Türkiye Ekonomisi'ne Bakış, Vadeli İşlem ve Türev Araçlar konulu seminerde konuşan Akçay, vatandaşın artık birikimlerini yastık altında saklamaması gerektiğini vurguladı. Türkiye'deki döviz yükselişinin gerileyeceği yönünde açıklamalar yapıldığını hatırlatan Akçay, "Daha önceki yıllarda dediğimiz gibi döviz belli bir noktaya geldi ve durdu. Hatta 1-2 puan gerileme yaşandı. Ancak, geleceğe dönük bakıldığında Türkiye'de her dönem YTL cinsinden yatırımlar kârlı olarak değerlendirilir" dedi. Akçay, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaklaştığı dönemde, herkesin bir endişe içinde olduğunu, bazı grupların da bu endişeyi artırıcı unsurları devreye sokarak piyasalarda dalgalanma yaşanmasına neden olduğunu ifade etti. Akçay, sözlerine şöyle devam etti: "Herkes oluşturduğu resme göre yatırım kararlarını almalı. Ancak, ekonomistler ve iş dünyası olarak Türkiye'nin geleceğinden endişe etmiyoruz. Türkiye seçime kadar çalkantılı bir dönem yaşayabilir. Ancak, ondan sonrası için yerli ve yabancı piyasa uzmanları ülke ekonomisinin önünü açık görüyor. Bu dönemde parasını değerlendirmek isteyenler YTL enstrümanlarını almalı. Özellikle bono tarafından YTL değerlendirmeleri yapılabilir. Faizler yıllık yüzde 19'un altına geldi. Uzun vadeli mevduatlarda YTL cinsi seçilebilir. Risk iştahınıza göre borsada alım yapabilirsiniz. YTL enstrümanları yeterince cazip. "

AB SÜRECİNE DİKKAT
Akçay, yine de portföylerinde risk almak istemeyen yatırımcıların bir miktar döviz yatırımına yönelebileceğini ifade ederek, risk geçtiği anda tekrar YTL'ye dönülmesi gerektiğini vurguladı. Döviz yönünde yatırımlar yapmayı "felaket senaryosu oynamak'' olarak değerlendiren Akçay, "6-7 yıldan sonra felaket senaryosu oynamanın bir anlamı yok. Şu anda belli bir siyasi risk var. Siyasi istikrar diye alıştığımız şey bir şekilde devre dışı kalabilir. Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı oldu ve AK Parti hükümete gelemedi. Bu durumu devre dışı kalmak olarak değerlendirdiğimizde koalisyon hükümetinden bir türlü iş çıkmaz gibi bakmayalım. Hükümete başka bir parti ya da koalisyonun gelmesi AB sürecinde kayıp yaşanmasına neden olur. Çünkü, mevcutta hükümeti eleştiren partilerin hepsi AB karşıtı söylemlerde bulunuyor. Bunu gerçekleştirip, sonra da bu hatalardan dönmeleri zaman alır'' diye konuştu.