|
|
|
|
|
|
Türk vital seksüel kadınlar aranıyor
Erkek cinsel sorun yaşadığında onu doktora gitmeye ikna eden, cinsellikte iletişimden yana olan 'vital seksüel' kadınların sayısı Avrupa'da hızla artıyor. Türkiye'de ise kadınların çoğunun suskun kaldığını söyleyen Prof. Hattat, çağrıda bulunuyor: Türkiye'de az sayıda da olsa vital seksüel kadınlar var ve biz onların ön plana çıkıp sözcülük yapmasını istiyoruz.
Cinsel sorunların çözümünde 'iletişim'in en önemli anahtar olduğunu belirten Prof. Dr. Halim Hattat, kadınlara eşlerini cinsel problem yaşadıklarında nasıl doktora götürmeleri gerektiği konusunda bilgi verdi:
* Eşleri cinsel problem yaşayan kadınlar nasıl davranmalı; olayı hiç olmuyormuş gibi görmezden mi gelmeli yoksa sorun yaşayan eşini doktora gitmeye ikna mı etmeli? Günümüzde yeni bir kavram doğdu: Vital seksüel kadın! Yaşanan cinsel problem karşısında çözüm üretebilen çağdaş kadına 'vital seksüel' adını taktık. Kadınların cinsellikteki önemi hakkında 1n bin kadına yönelik yapılan bir çalışmada, 21'inci yüzyılda vital seksüel kadın modeli tarif edildi. n0 yaşın üzerindeki kadınların yüzde n8'i vital seksüel kadın olarak tanımlandı. Araştırma kapsamında kadınlara, sertleşme sorunun ilişkileri üzerinde nasıl bir etki yapacağı sorusu da yöneltildi. Kadınların yüzde 76'sı bu sorunun ilişkileri üzerinde son derece olumsuz bir etki bırakacağını ifade etti. Bu açıdan uzmanlar, kadının cinsel davranışlarda erkeği ile birlikte ve hatta erkekten daha aktif bir konumda olmasının çok önemli olduğunu vurguluyor. Kadınlar, cinsel sorun yaşandığında eşlerine destek olmalı.
*
Vital seksüel kadın tam olarak nasıl biridir? Avrupa'da vital seksüel kadın modeli yayılıyor. Avrupa'da n0 yaşını aşmış kadın, artık cinsel sorun yaşadığında kocasını doktora götürüyor. Cinsellikte iletişime açık bu kadınlar, spontan seksüaliteyi istiyorlar. Çok bakımlı oluyorlar ve eşlerinin de bakımlı olmasını istiyorlar. İletişimin, ilişkileri için vazgeçilmez bir öge olduğuna inanıyor ve bu konuda harekete geçmekten çekinmiyorlar. Eşi cinsel problem yaşadığında bu problemi eşleriyle konuşmayı ve ortak bir çözüm üretmeyi tercih ediyorlar.
* Türkiye'de de vital seksüel kadın var mı? Avrupa bu konuda bizden çok daha ileride. Ancak bizim kadınlarımız daha çok baskılanmış durumda. Ayrıca Türk kadınlarının cinselliğe bakış açısı Avrupalı kadınlardan farklı. Türk kadınları, partnerleri sertleşme sorunu yaşadıklarında hiçbir şey yapmayacağını söylüyorlar. Eşinden doktora gitmesini isteyen kadınların oranı yalnızca yüzde 20! Avrupalı kadınların ise yüzde 68'i bu konuda eşlerini tedavi ettirme arayışına gireceklerini söylüyorlar. Türkiye'de de az sayıda da olsa vital seksüel kadınlar var ve biz onların ön plana çıkıp sözcülük yapmasını istiyoruz.
* Kadınlar, cinsel bir sorun olduğunda eşlerini kırmadan doktora gitmeye nasıl ikna etmeli? Erkek cinsel problemle karşılaştığında bu sorundan yalnızca erkek değil eşi de aynı derece de etkileniyor. Yapılan araştırmalar, tedaviyle cinsel problem düzeldiğinde kadında da tatmin düzeyinin erkeğinki kadar arttığını gösteriyor. Yani erkeğin cinsel problemi düzeldiğinde mutlu olan kadın oluyor. Bu noktada cinsel sorunların çözümü için kadınla erkeğin birlikte hareket etmesini tercih ediyoruz. Tedaviye gelmeden önce bu problemi öncelikle kendi aralarında konuşmalarını istiyoruz. Çünkü yapılan araştırmalar; kadının eşinin ikna etmesiyle hekime gitmesi sonucu uygulanacak tedavi sonucunun, eşlerin desteği olmadan yapılan tedavilere göre daha başarılı olduğunu göstermiştir.
ORTA YAŞTA 'ÖTEKİ' KORKUSU
* Orta yaşın üzerindeki kadın daha genç biri için terk edilme korkusu yaşıyor. Dolayısıyla eşi cinsel sorun yaşadığında bunun tedavi edilmesini istemeyen kadınların sayısı hayli yüksek. Bu bakış açısını nasıl değiştiriyorsunuz? Gençken iki taraf birbirinden daha emindir. Ama orta yaşı geçen bir noktada; ikinci bir kadın ya da ikinci bir erkek korkusu gelişiyor. Kişiler, 'beni ihmal ediyor, demek ki hayatında başka biri var' diye düşünmeye başlıyor. 'Benden uzak, ailemden uzak. Artık ben onu hiçbir zaman tatmin edemem, birlikte olamayız, bunun tedavisi mümkün değil' duygusuna kapılıyorlar. Genç olduklarında sorun daha çok fizikseldir ve teşhis etmek daha kolaydır. Orta yaştaki erkeklerin ise önemli stresleri vardır. O stres içinde gelişen cinsel problemlere daha zor çözüm yolu aranıyor. Orta yaşta erkek cinsel sorun yaşadığında kadın genellikle erkeğinin bir başka ilişkisinin olduğunu düşünüyor. Oysa iletişimi olan, cinsel problemlerini konuşabilen çiftler sorunlarını daha kolay yenebiliyor. Konuşarak bizim karşımıza gelen çiftleri zaten yarı yarıya iyileşmiş olarak kabul ediyoruz.
ESRA TÜZÜN
|
|
|
|
|
|
|
|
|