SABAH - Ahmet Örs
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ahmet Ors @ SABAH
SMS:
4122-AO MESAJ
 
En eski yemek türü: Çorba
Türkler çorbayı limonlu sever

Türkler çorbayı limonlu sever

Aslında Türkler Anadolu'ya gelmeden önce, Orta Asya'da yaşarken de tahıllardan yapılma çorbalar içiyorlardı. Ancak Anadolu'ya geçtikten sonra, Türklerin çorba kültürü çok zenginleşti. Nitekim, et, hamur işi ve tatlıların yanı sıra çorba, Osmanlı mutfağının önemli parçası oldu. Günümüzde çok yaygın domates çorbası, belki de çorbalarımızın en yenilerinden. Zira 1844'deki Mehmet Kamil'in yazdığı bizim ilk yemek kitabımızda domatesin adı geçmezken, 1898'de Nedim bin Tosun'un yazdığı Aşçıbaşı adlı yemek kitabında o zamana dek safranlı ya da et, tavuk suyuna pişirilen pirinç çorbasının 'domatesli' tarifini buluyoruz. Bu da, Amerika'nın keşfinden sonra Avrupa'nın yavaş yavaş tanımaya başladığı domatesin, Osmanlı mutfağına ne kadar geç girdiğini gösteriyor. Evet, domates mutfağımıza geç girmiş ama balıklama girmiş. Yine aynı yemek kitabında sadece pirinç çorbasının domatesle pişirilmediğini, yine tavuk veya et suyuyla pişen şehriye çorbasının da, mercimek ve düğün çorbalarının da, hatta işkembe çorbasının bile domatesli pişirilmeye başlandığını görüyoruz. Bizde kuşaklar boyunca manavların limonu "Çaya, çorbaya limon!" diye bağırarak satmaları boşuna değil. Bunun ardında Türklerin çorbalarını ekşili sevdikleri gerçeği yatıyor. Tarih boyunca çorbalarımızı koruk suyu, erik suyu, sirke, limon, domates ya da yoğurtla hafif mayhoş hale getirmişiz, bugün de bu geleneği sürdürüyoruz. İşte bu hafif ekşili oluşu sayesinde de bizim çorbalarımız yemeğin başında içildiğinde insanı tıkamaz, tersine daha sonra servis edilecek yemeklere adeta yol açar. Bu konuda ünlü Fransız yemek dostu Grimod de la Reynişöyle demiş: "Yemekte çorba, bir yapının kapısı gibidir. Daha sonra karşımıza çıkacak şeylerin ipuçlarını insana hissettirir. Tıpkı bir operanın uvertürü gibi." Bence çorbanın yemekteki rolünü çok doğru özetlemiş.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Buğday birası eşliğinde limonlu tart   / 25-03-2007
 İstanbul 'üç vakte kadar' Avrupa kültür başkenti olacak   / 11-03-2007
 Kadehteki çiçek bahçesi   / 04-03-2007
 En eski yemek türü: Çorba   / 25-02-2007
 Tiraja giden yol mideden geçer   / 18-02-2007
 Makaron   / 11-02-2007
 Bulanık beyaz lezzet   / 04-02-2007
 İşkembe sınıf atladı   / 28-01-2007
 Yemeğin kitabını yazanlar   / 21-01-2007
 Bu yoğurdu nasıl saklasak?   / 14-01-2007
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
AHMET ÖRS
Gönüllü kültür elçisinden Konya yemekleri...
'Toplum beni değil, ben toplumu değiştirmeliyim'
'Toplum beni değil, ben toplumu değiştirmeliyim'
Avusturya'daki lüks hayatını elinin tersiyle itip Anadolu'da köy...
Festival tarihi açık artırmada
Festival tarihi açık artırmada
Bu yıl programına 237 film sığdıran Uluslararası İstanbul Film...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.