kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye, yazılım üssü olmaya aday

21.05.2007
Dünya bilişim lideri Bill Gates'in bile hacker olaylarıyla dikkatini çektiği Türkiye'nin, hükümet desteğiyle de yapılacak bir atılımla yazılım sektöründe son 5 yılda lider konumuna gelen Hindistan'ın yerini alarak, Avrupa'nın yazılım üssü olabileceği belirtildi.

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Logo Yazılım Genel Müdürü Birol Cabadak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de halen yazılım sektörünün öneminin kavranmadığını, şirket olarak halka açıldıkları dönemde borsada 1.5 yıl ne iş yaptıklarını, sermayelerinin, giderlerinin ve kazançlarının ne olduğunu anlatmaya çalıştıklarını belirtti.

Cabadak, buna karşın genç kesimin bilgisayar alanında kendini geliştirdiğini, hatta uzmanlaşmaya başladığını, bu değerlerin iyi yönlendirilmesi ve üniversitelerde yazılım alanına önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Hindistan'ın yazılım alanında bugünkü yerine gelebilmek için 20 yıl öncesinden eğitim yatırımı yaptığını anlatan Cabadak, Türkiye'nin de ithalat olmadığı için cari açığı etkilemeyen, ihracatta ise önü açık yazılım sektörüne yönelmesi gerektiğini vurguladı.

Cabadak, Türkiye'de çok başarılı bilgisayar kullanıcıları, yazılım uzmanları bulunduğunu, son olarak İzmir'deki bir firmanın Microsoft tarafından satın alındığını bildirdi. Ülkede yazılım alanında başarılı daha bir çok firmanın bulunduğunu, ancak bunların tanıtımlarını iyi gerçekleştiremediğini ifade eden Cabadak, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin en büyük avantajı bilgisayarla tanışmış bir genç kitleye sahip olması. Avrupa ve ABD'deki yaş ortalamasının yükselmesi yazılım gibi genç beyinlere ihtiyaç duyulan sektörlerde, genç nüfusa sahip ülkelerin önünü açtı. Türkiye'nin bilişim anlamında önün açık, ancak, yatırım yapılmıyor. Bu sektörü değerlendirip yatırım yapan bir grup yok. Bugün Türkiye'de bilişim pazarı 18 milyar dolar. Gelecek yıl bir milyon 200 bin adet notebook satılması hedefleniyor. Bunun 300 milyon doları yazılımı oluşturuyor. Bu da pazarın ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor.''

Cabadak, ABD'deki Microsoft merkezinde çok sayıda Türk gencinin görev aldığını, Türkiye'de yeterli yazılım olmadığı için gençlerin bu ülkeyi tercih ettiğini vurguladı. Mevcut bilişim şirketlerinin ise büyüyemediğini, bu nedenle yeni bilişimcilerin ortaya çıkmadığını anlatan Cabadak, şöyle devam etti:

''Türkiye değerlerini bu dönemde iyi değerlendirmeli. Hindistan fason üretimle, çeşitli firmalara parça parça kod yazıyor. Yazılım konusundaki giderek kaybediyor. Hindistan'ın 25-30 milyar dolar ihracatı var. Ancak, kendi markaları yok, mevcut yapılarının altı boş. Türkiye ise Bill Gates'in bile dikkatini çeken gençlere sahip. Elimizdeki yeteneklerin birçoğu iyi değerlendirilemediği için bilgisayar korsanlığına (hacker) yöneliyor. Türkiye'nin bir an önce modelini kurup, yazılımda atağa geçmesi gerekir.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çıkıp, (Türkiye yazılım ülkesidir, Avrupa'nın yazılım üssü olacağız) desin, böylece yazılımcıları da atağa kaldırır.''

Bilişim sektörünün sürekli geliştiğini anlatan Cabadak, ''2023'de bilişim sektöründe 2 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Yazılımda hiç ithal girdiniz olmaz. Turizmden çok daha önemli bir sektör'' dedi.

KORSAN YAZILIM

Cabadak, yazılım korsanlığının tüm dünyada ciddi boyutlara ulaştığını, yazılım hırsızlığının önüne geçebilmek için Yazılım Eser Sahipleri Meslek Birliği olarak girişimlerde bulunduklarını belirtti.

Yazılım fiyatlarının yüksek olduğu yönünde yanlış bir yargı bulunduğunu ifade eden Cabadak, ''Çok sayıda yazılımın fiyatları uygun. Okul öncesi çocuklar için hazırladığımız bir eğitim setini 20 YTL'ye satıyoruz. Ancak, bunu para vermeyi lüks olarak görenler, CD'yi kopyalamayı tercih ediyor'' dedi.

Cabadak, son çıkan yasalarla, korsan yazılım uygulanan bir iş yerinde bütün bilgisayarlara el konulabileceğini, yetkililerin ise 1.5-3 yıl hapis, 300 bin YTL'ye kadar para cezasıyla karşı karşıya kalacağını vurguladı.

Dünyada kopya kullanım oranının yüzde 50'nin altına inmesinin başarı olarak kabul edildiğini belirten Cabadak, ''Türkiye'de ise kopya yazılım oranı yüzde 85 seviyelerinden yüzde 69'a düştü. Bunu daha aşağı seviyelere çekebilmek için meslek birliği çatısı altında mücadelemiz sürüyor'' diye konuştu.