Selülit sadece estetikle ilgili bir sorun değil..!
Selülit, aynı kıvrımlı vücut hatları, göğüsler, yumuşak kaslar gibi bir dişilik özelliğidir. Kadınlar, sütun gibi bacaklara sahip olmak varken, portakal kabuğu gibi yumrulanmış ve gevşemiş bir ciltle karşı karşıya kalınca dehşete kapılır. Selülit yalnız estetik bir mesele değildir. Bir çeşit hastalık, dolaşım bozukluğu veya cilt altı yağ dokusunun yeteri kadar beslenememesi durumudur.
Yanlış alışkanlıklar Bozulmuş kan dolaşımı, fazla östrojen, yağlanmaya ve vücutta su tutulmasına neden olan diğer hormonal sorunlar, toksinler, karaciğer yorgunluğu, yaşlanma ve kalıtım etkenleri selülit oluşumuna zemin hazırlar. Bütün bunlara yanlış beslenme alışkanlıkları, alkol ve kafeinlere olan düşkünlük, sık sık kilo alıp vermek, hareketsizlik, sigara kullanmak, duruş bozuklukları ve kabızlık gibi etkenleri de eklersek, selülitle baş etmek daha zor bir hal alır. 'Kozmetik selülit tedavileri' vücutta sıvı toplanmasını kontrol etmeye, kan ve lenf dolaşımını hızlandırmaya, bölgesel yağ hücrelerini rahatlatmaya, yağ asitlerini parçalayıp idrarla dışarı atılmasını sağlamaya çalışır. Ama bunlar selülite yol açan etkenlerin sadece bir kısmına yardımcı olabilir. Siz kontrolü ele alıp yaşam tarzınızı geliştirmezseniz, tedavinizin en büyük bölümü eksik kalır.
Maydanoz yemeli * Tuz, şeker ve yağ tüketimini azaltın. * Yemekten 2 saat sonra meyve yiyin. * Balık tüketin. * Kabuklu deniz ürünleri, yumurta, tavuk ve hindi eti tüketin. Proteinler vücutta tuz tutulmasını ve ödem oluşmasını önler. * Lifli gıdalar tüketin. * Sebzeleri çiğ yiyin veya çok az pişirin. * Maydanoz, kereviz, çilek ve kabuklu pirinç vücudun fazla suyu atmasına yardım eder. * Zeytinyağı gibi bitkisel yağlar kullanın. * Hayvansal proteinlerle karbonhidratları aynı öğünde yemeyin. * Kahve, çay, kola ve soda gibi içecekleri az tüketin. * Alkollü içeceklerden uzak durun. Sadece kırmızı şarap içmeye özen gösterin. * Baklagil tüketmeyi ihmal etmeyin. * Beslenme diyetine destek olarak: A ve E vitaminleri, magnezyum, fosfor ve silisyum alın. Bunlar cildi düzgünleştirir, metabolizmayı canlandırır.
Kesin çözüm için * Sık sık kilo alıp vermek önlenmeli... * Hormon dengesini korumalı... * Yaşam boyunca düzenli egzersiz yapılmalıdır. * Bol bol su içmek gerekiyor. * Protein, balık, doymamış yağlar, çiğ sebze ve meyve tüketilmelidir. * Tuz, hamur işleri ve şekeri kısıtlı almak gerekiyor. * Öğün atlanmamalıdır. * Ödemleri çözerek yağları parçalayan, kan ve lenf dolaşımını hızlandıran çeşitli tedavilerin biraraya getirilmesi gerekir. * Daha 15-20 yaşlarından başlayarak, her adet döneminin sonunda bir masaj yapılması, ileride selülitlerin artmasını önler. Karaciğerinizi güçlendirin Karaciğer yağlanmasının en genel belirtileri, kilo vermede zorluk, bel bölgesinde yağlanma, selülitlerin artması ve kolesterol seviyesinin yükselmesidir. Karaciğerin temel işlevlerinden biri, vücudumuzdaki yağ metabolizmasını düzenlemek ve yağ fazlasının atılmasını sağlamak. Alkol, evde, sokakta ya da işyerinde etkilendiğimiz kimyasal maddeler, aldığımız ilaçlar, sağlıksız beslenme sonucunda vücutta biriken tüm zararlı maddeler karaciğeri yorar. Karaciğerimizin kendini onarmasına ve tüm yeteneklerini yeniden kazanmasına yardım etmeliyiz. Bu amaçla size sadece 2 hafta süreyle yapacağınız gayet basit bir detoks diyeti öneriyorum.
Detoks diyeti uygulayın * Karaciğer, hayvansal yağlar, tereyağı, margarinler gibi doymuş yağlardan son derece güç arınırlar. Zeytinyağı, ayçiçeği yağı, balık yağı gibi doymamış yağ oranı yüksek ürünler ise sağlığımıza destek olurlar. * Süt ürünlerine 15 gün ara verin. Tüketmekte olduğunuz tüm süt ürünlerini azaltın. Mutlaka süt içmeniz gerekiyorsa, tamamen yağsız sütleri seçin. * Patates, ekmek ve pirinç gibi nişastalı gıdaları almayın. * Alkol, tuz ve doymuş yağlar, işlenmiş gıdaları, şeker ve kafein alımını da kaldırın. * Zorunlu olmadıkça ilaç kullanmayın. * Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk yiyecek ve içeceklerden, acı baharatlardan, hızlı ve sinirli yemek yemekten, her türlü öfke ve gerginlikten uzak durun.
İlginç gerçekler..! * Selülit şişmanlıkla ilgili değildir. * Zayıf insanlarda da selülit olabilir. * Erişkin kadınların en az yüzde 85'inde selülit vardır. * Ergenlik çağından önce selülit oluşmaz. * Selülit nadiren erkeklerde de görülür.
Dr. Yasemin Fatih Amato
|