|
|
|
|
|
Çiçek: Etkin ceza şart
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Türk hukukunun internet üzerinden işlenen suçlarla ilgili olarak geçmişe oranla daha sağlıklı bir hukuki zemine sahip olduğunu söyledi.
Çiçek, Sabah Gazetesi tarafından düzenlenen ''Temiz İnternet'' kampanyası dolayısıyla Hilton Oteli'nde düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, internetin iletişim ve bilgi paylaşımı alanındaki önemine değindi.
Hemen her alanda kişisel ve kurumsal bilgi ve belgelerin internet aracılığıyla insanlara sunulduğunu belirten Çiçek, pek çok bilgi ve belgeye ucuz ve hızlı bir şekilde erişimin sağlandığını kaydetti. Çiçek, özellikle son yıllarda devlet kurumlarının her türlü hizmetlerini internet ortamında
vatandaşlara sunmak için ciddi çaba içinde olduklarını kaydederek, Adalet Bakanlığı'nın da bu yönde uygulamalar gerçekleştirdiğini anlattı. Çiçek, bakanlık teşkilatı ile yargı ve yargı destek birimlerinin iç ve dış otomasyonunu sağlayarak, adil, hızlı, etkin, şeffaf ve etik değerlere uygun bir yargılama ve yönetim mekanizması oluşturmayı hedefleyen ''Ulusal Yargı Ağı Projesi'' hakkında bilgi verdi. Çiçek, proje ile vatandaşlara internet aracılığıyla duruşma ve keşif tarihi verilmesi, bilirkişi raporunun gelip gelmediği ve dosyanın temyiz merciinden dönüp dönmediğinin öğrenilmesi, avukatlara internet aracılığıyla vekaletli dosyalarını inceleyebilme, bürolarından dava açabilme ve harç yatırabilme gibi birçok olanaklar sunulduğunu anlattı.
Bir toplumun çağa ayak uydurabilmesinin internet kullanılıcılığı ile doğrudan orantılı olduğunu vurgulayan Çiçek, ''Ülkemizde internet kullanıcılığı istenen seviyede değildir. Bunun sebeplerinden biri de kullanıcıların internet ortamını güvenli bulmamaları ve internette istenmeyen içeriklerle sıkça karşılaşmalarıdır'' dedi.
Adalet Bakanı Çiçek, internetin çok iyi amaçlarla kullanıldığı gibi terör örgütlerinin propagandası, örgüt üye ve sempatizanlarının eğitimi, yönlendirilmesi, örgüte üye sağlanması, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, çocukların cinsel istismarı, müstehcenlik, bilgi sistemlerini çökertme, uyuşturucu ticareti, iftira, hakaret gibi kötü amaçlarla da kullanılabildiğine dikkati çekerek, son günlerde çocuk pornosu ile mücadele kapsamında ortaya çıkan manzaranın internet ortamının ne kadar kirlendiğini gösterdiğini kaydetti.
''İnternet adeta kuralı olmayan, sınır tanımayan ve isteyen herkesin istediği her şeyi yapabildiği bir ortam haline gelmiştir'' diyen Çiçek, internetsiz bir yaşamın güvenli, ahlaki, sevgi ve saygıya dayalı, doğruluk, dürüstlük ve iyi niyet kurallarına, hakkaniyet ve adalet ilkelerine, hukuka, demokrasiye uygun olması bekleniyorsa hayatın kendisi haline gelmiş internet ortamından da aynı şeylerin beklenmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
İnternette bilgi, belge ve görüntü kirliliğinin en aza indirilmesi için toplumun her kesimine önemli görevler düştüğünü belirten Çiçek, ''Şüphesiz bu konu fikir ve ifade özgürlüğü ile özel hayatın gizliliğinin korunması gibi bazı temel insan hak ve hürriyetleri ile birlikte değerlendirilmelidir. Temiz internet sağlanırken bazı temel hak ve özgürlüklere halel getirilmemelidir'' diye konuştu.
Çiçek, internet kullanımı ile ilgili eğitime önem verilmesi ve toplumun bilinçlendirilmesi, bilişim hukuku alanındaki boşlukların da hızla doldurulması gerektiğini söyledi.
Bu alanda işlenecek suçlar için etkin bir ceza yaptırımı sağlanmasının şart olduğunu belirten Çiçek, uluslararası ikili ya da çoklu anlaşmalarla bu hukuki ve ceza yapısının güçlendirilmesinin de hayati önem taşıdığını anlattı.
Bilişim alanındaki yasal düzenlemeler hakkında da bilgi veren Çiçek, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'nun 16. maddesi ile imza oluşturma verilerinin izinsiz kullanımı, 17. maddesiyle de elektronik sertifikalarda sahtekarlığın suç haline getirildiğini anımsattı.
Adalet Bakanı Çiçek, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda bilişim suçlarının, ''bilişim alanında suçlar'' başlıklı ayrı bir bölümde düzenlendiğini hatırlatarak, internet bankacılığı ve finans sektörüne ilişkin de yasal düzenlemelerin yapıldığını anlattı.
Çiçek, Adalet Bakanlığı'nın gelişen teknoloji ile paralel, günün ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bilişim suçları ve bilgi güvenliği konularında yasal hazırlıklar yaptığını, başka bakanlıkların çalışmalarını da yakından takip ettiğini belirterek, şöyle konuştu:
''Düne nazaran bugün Türk hukuku, Türk mevzuatı internet üzerinden işlenen suçlarla ilgili olarak daha sağlıklı bir hukuki zemine sahiptir. Hukuki altyapıya her geçen gün yeni taşlar, yeni tuğlalar ilave edilmek suretiyle bu alandaki boşluk giderilmeye çalışılmaktadır. Suç denilen olgunun tümünün ortadan kaldırılması, sadece ceza hukuku tedbirlerinin alınmasıyla sağlanamaz. Bunun tümüyle önlenmesi, toplumsal bilincin ve eğitimin sağlanması, konunun gündemde tutulması, ilgili tüm kurumların konuya hassasiyet göstermesine bağlıdır.''
|