|
|
Kartal yüksekten uçuyor
2007'de gayrimenkul projelerinin rotası Kartal'a çevrildi. Son iki yılda Ataşehir'de yaşanan canlılık, aynı oyuncuların projeleriyle, orta sınıfa yönelik bin dolar düzeyindeki metrekare fiyatlarıyla Kartal'da yaşanacak
2005 yılı Kartal Belediyesi için projelerin şekillendirilmeye başlandığı bir yıl oldu. Kartal Belediye Başkanı Arif Dağlar, 135 yıllık bir geçmişe sahip Kartal Belediyesi'nin Adalar dahil, İstanbul'da birçok bölgeye hizmet sağlayan bir belediye olduğunu belirterek, "2007 yılı, oluşturduğumuz sistemlere göre yatırımların hız kazanacağı bir yıl olacak. Böylece Kartal, İstanbul'un yeni merkezi olma yolunda adımlarını hızlandıracak" dedi. Dağlar, ilçe sınırları içinde pek çok yatırım için düğmeye basıldığını belirterek bunları şöyle sıraladı:
Sanayi taşındı D-100 Karayolu'ndan kıyıya kadar, büyük bölümü boş olan 550 hektarlık alanda şu anda faaliyette olan 100'den fazla fabrika bulunduğunu hatırlatan Arif Dağlar, "Burada Eczacıbaşı, Koç, Sabancı gibi kuruluşların fabrikaları var. Assan, Mutlu Akü, ABB, Habaş, Family Finas, Yapı Kredi gibi kuruluşların yerleri burada. Kartal'ın yüzde 10'una tekabül eden bu alanda 100 civarında fabrika ve 40 kadar da boş ya da başka binalardan oluşan gayrimenkul var. Bölgemizde bundan sonra sadece çevreye etkisi olmayan sanayi kalabilir. Onun dışında bütün sanayi çıkacak. Arsa, fabrika ve gayrimenkul sahipleri ile toplantı yaptık. Projenin yeni imkanlar sağlayacağını görüyor ve merakla uygulamayı bekliyorlar. Bölgemiz bu proje ile Anadolu yakasında 2.5 milyon nüfusun aktığı bir merkeze dönüşecek, Avrupa yakasının ve Kadıköy'ün yükünü azaltacak" dedi.
İkinci Boğaz Kartal'da Arif Dağlar, Kartal'ın ön görünümünde Adalar'ın bulunması nedeniyle İstanbul'daki ikinci Boğaz olarak tanımlandığını ve ilçeyi incelemeye gelen yabancı mimar gruplarının da dönüşümde Kartal ile Adalar'ı bütün olarak ele aldıklarını söyledi. Dağlar, "Yıllardır konuşulan, Kartal'ın Adalar ile ulaşımı için yeni projeler düşünülüyor. Ayrıca 1000 teknelik Kartal Yat Limanı uluslararası bir hüviyette olacak ve o da Adalar ile birlikte planlanıyor" diye konuştu. Dağlar, Kartal'ın Anadolu yakasının çekim merkezi seçilmesini ulaşım aksındaki özelliklerine bağladı ve "Metro, Kadıköy-Üsküdar-Kartal üçgeninde gelişecek. TEM Otoyolu ve D-100 Karayolu, demiryolu ve deniz ulaşım imkanlarımız çok iyi. Sabiha Gökçen Havalimanı ilçeye yakın" dedi.
Kartal kentsel dönüşüm projesi Dağlar, Kartal dönüşüm projesinin başarı şansının çok yüksek olduğunu söyleyerek şöyle devam ediyor: "Planlama ve gayrimenkul sahipliği açısından bakıldığında hükümetimiz, Büyükşehir Belediyesi ve Kartal Belediyesi olarak aynı fikirdeyiz. Bu büyük şans. Ayrıca yabancı sermayenin İstanbul'a ilgisi de konjonktürel olarak son derece yoğun. Fabrika ve arsa sahibi özel sektörden de itirazla karşılaşmadık. Sadece zamanı soruyorlar. Bu dönemi kaçırmadan bu projeyi başarmak istiyoruz. Kartal'da işsizlik kalmayacak ve Anadolu yakası büyük bir rahatlama yaşayacak."
ESEN EVRAN
|