|
|
|
|
|
|
Sırf kocasını kaybetmemek için memesini aldırmayanlar var
"Memeniz olmasa da, saçlarınız ve kirpikleriniz dökülse de güzelliğiniz bitmez" diyen Meral Gökçaylı, hastalıkla savaşan kadınlara sesleniyor: Sırf kocalarını kaybetmekten korktuğu için tedavi olmayıp, kendini ölüme bile terk edebilen kadınlar var. Oysa bu zor günlerde size destek vermeyecek biri yanınızda olmasın daha iyi!.
Meme kanseri teşhisi sonrası verdiği dört yıllık savaştan zaferle çıkan modacı Meral Gökçaylı; meme kanseri tedavisi sırasında hastaların yeni görünümlerine karşı neler yapabileceklerini anlattı:
* Sizce meme kanseri kadınların seksiliğini de elinden alıyor mu? Almasına izin verirseniz alır! Bu durum kanser olan kadınlar için büyük bir korkudur. Benim çevremde bile kocasını kaybetmemek uğruna hastalığını tedavi ettirmek yerine kendini ölüme terk edenler, memesini aldırmayanlar var. Ben olsam 'bana bu zor günümde destek olmayacak biri zaten yanımda olmasın daha iyi' diye düşünürüm.
* Kadının, erkeği hastalık dönemine hazırlaması gerekiyor mu? Burada kadının yapabileceği bir şey yok; iş tamamen erkekte bitiyor. Eşinizle her türlü sorununuzu paylaşın. Oyun oynamayın; hiç sorun yokmuş gibi davranmayın. Tam tersi tedavi göreceksiniz ama normal yaşantınızdan da elinizden geldiği kadar vazgeçmemeye çalışacaksınız. 'Ben hastayım' deyip evde kalmak çok daha kötü. Hem kendinizi hem de çevrenizdeki insanları kendinizle birlikte bunalıma sokabilirsiniz. Bu durumda psikolojik yardım alın. Benim tedavi sırasında gerçekten en büyük şansım eşim Vural'dır. Vural'dan ve ailemden çok çabuk destek aldım. Ama bu desteği alıp yine başa çıkamayanlar var. O bağlantıyı kadınlar kurmayacak, erkek daima destek olacak karısına. Hasta kimse zaten o anda şefkate, ilgiye ve psikolojik yardıma muhtaçtır.
* Hasta olmasına karşın bir kadın eşinin karşısına her zaman bakımlı çıkarsa, eşini kandırmış olmaz mı? Kandırmakla bakımlı olmak arasında fark var. Bakımlı olmak, onun hayata bağını gösterir. Hastalığınız yokmuş gibi davranmayın ama hastalığın izlerini açık açık her fırsatta etrafa göstermeniz de gerekmiyor. Bakımlı olmakta her zaman fayda var ama bazı kadınlar kendini bırakıyor. Belki bu insanın karakterinden kaynaklanıyor. O şekilde rahat ediyorsa bilemiyorum ama ben etmezdim. Tabii bunda maddi güç de çok önemli.
* Sizce alınan memesinin yerini kadınlar eşlerine göstermeli mi? O tamamen eşlerin kendi tercihi. Bazen erkekler çok zayıf olurlar; bunu bilmek gerekli. Görmek istemiyorsa ya da eşi ona göstermek istemiyorsa bunu bir sorun olarak kabul etmesinler. Zorlamaya gerek yok. Zaten bu durum bir kadın olarak çok rahat kamufle edilebilir. Örneğin Vural, yaram iyileşmeden görmek istemedi. Herhangi bir yaraydı ama sonra gördü.
Erkeği siz alıştıracaksınız
* Cinsellik hasar görüyor mu? Tedavi sırasında görüyor ama bu eşlerin birbirlerinden uzaklaşmaları anlamına gelmesin. Birbirlerinin elini tutmayı, sarılmayı unutmasınlar. Bazı erkekler etkileniyorlar. Sizi beğenmediğini düşünmeyin ve kendinizi buna şartlandırmayın; belki de sizi inciltmekten korkuyordur. Ama bunu ona telkin etmek sizin elinizde. Onu siz alıştıracaksınız. Kocalarını da yönlendirecek olan kadınların kendisi. Cinsellik, doktorun izin verdiği noktadan sonra yaşanabilir ve bu da ameliyattan çok kısa bir süre sonradır. Ama bazen kadınlar bu süreci kolay atlatamıyor. Örneğin geçenlerde bana bir telefon geldi. Zaten iş yerimiz tembihli; bu konu için bizi arayan olursa mutlaka telefon bağlantım sağlanıyor. Bir hanım aradı beni. O da bu hastalığı geçirmiş ve eşiyle seks hayatı bitmiş. Üstelik henüz kırklı yaşlarında bir hanım. 'Eşim beni istemiyor' dedi. 'Ben böyle mutluyum' diyormuş. Çok üzüldüm.
* Tedavi sırasında spor yapabildiniz mi? Spor, kemoterapi sırasında yapılmıyor. Ben de üst üste çok ameliyat olduğum için spor yapamadım. Ama şimdi yeniden başlayacağım. Şu anda ağırlık kaldırmama izin yok ama yer hareketleri ve kardiyo çalışabilirmişim. Kolumdan lenfler alındığı için 4 kilodan fazla ağırlık kaldırmamak gerekiyor.
ESRA TÜZÜN
|
|
|
|
|
|
|
|
|