|
|
|
Çin'de gen tedavisi görüyor
Pankreas kanseriyle mücadele eden eski Sağlık Bakanı Yıldırım Aktuna, gen tedavisi için Çin'e gitti. Tıp otoriteleri ise, söz konusu gen tedavisini deneysel olarak niteliyor.
Eski sağlık bakanlarından psikiyatrist Dr. Yıldırım Aktuna pankreas kanseri tedavisi için Çin'e gitti. Dünyada yalnızca Çin'de uygulanmasına izin verilen 'gen tedavisi'nden yararlanan Aktuna, iki haftadır bu ülkede bulunuyor. Çin Halk Cumhuriyeti gen tedavisi yöntemiyle dünyanın dört bir yanından gelen kanser hastalarının ilgisini topluyor. Bu yılın başında ilk kez dört kişiden oluşan bir Türk grubu gen tedavisinden yararlanmak için Çin'e gitmişti. Bir süredir pankreas kanseriyle mücadele eden Dr. Yıldırım Aktuna da bu tedavi yöntemini uygulamaya karar verdi. İnsan vücudunda kanserleşmeyi önleyici gen olan P53 genini içeren bir ilacın kullanıldığı tedavi, tıp otoriteleri tarafından 'deneysel bir yöntem' olarak kabul ediliyor.
HER İSTEYENE UYGULANMIYOR ABD'de çalışan 40 kadar Çinli araştırmacının ülkelerine dönerek burada çalışma yapmasıyla gen tedavinin temelleri atıldı. Çin'de 130 hastanede üç yıldan beri uygulanıyor. Özellikle baş-boyun, karaciğer, akciğer, mide, meme, pankreas, prostat kanserlerinde etkili olduğu öne sürülüyor. Ancak yine de her hasta gen tedavisi için kabul edilmiyor. Öncelikle bu ülkeye kanser turları düzenleyen şirket, hastanın dosyasını İngilizce'ye çevirerek Çin'de uzman kurula gönderiyor. İki gün içinde gelen yanıta göre hastanın uygun olup olmadığına karar veriliyor. Türkiye'den bugüne kadar gönderilen 200 dosyadan 110'una red yanıtı verilmiş. Pankreas kanseri için uygulanması planlanan gen tedavisi, kemoterapi ve radyoterapi gibi klasik kanser tedavisileriyle birlikte de uygulanabiliyor. Yıldırım Aktuna ile beraber bu yıl başından beri Çin'e tam 13 hasta gitti ve tedavileri de halen devam ediyor. Yıldırım Aktuna'nın yakınları bakanın Çin'e tedaviye gidişini neden sakladığı konusunda ise, "Yıldırım bey gen tedavisi deneysel bir tedavi yöntemi olduğu için Çin'e gittiğini etrafa duyurmak istemedi. Bir umut, başka insanların da hemen bu ülkeye akın etmesinden ve olumsuz sonuçlar çıkmasından çekindi" yorumunu yaptı.
Dr. Yıldırım Aktuna
|