|
|
|
Ermeni tasarısını geçerse İncirlik kapatılabilir
ABD'nin Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried, Amerikan Kongresindeki Ermeni tasarısının geçmesi durumunda, İncirlik Hava Üssü'nün kapatılabileceğini ve ABD Hava Kuvvetlerinin Türk hava sahasından yararlanma imkanlarının kısıtlanabileceğini söyledi.
Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesinin Avrupa alt komitesinde düzenlenen Türkiye-ABD ilişkileri oturumunda konuşan Fried, Ermeni tasarısının geçmesinin iki ülke ilişkilerine olası etkisinin sorulması üzerine, Türk hükümetinin konuya ilişkin olarak kamuoyunun büyük baskısı altında kalacağını dile getirdiğini belirtti.
Fried, bu çerçevede İncirlik Üssü'nün kapatılması, ABD'nin Türk hava sahasından yararlanmasına kısıtlama getirilmesi ve Habur sınır kapısından geçişlerin yavaşlatılması gibi önlemlerin gündeme gelebileceğinin Türk tarafınca kendilerine iletildiğini bildirdi.
ABD Savunma Bakanlığının Avrupa ve NATO işlerinden sorumlu üst düzey yetkilisi Dan Fata da, tasarının geçmesi durumunda Türk-ABD güvenlik ve savunma ilişkilerinin ağır darbe alacağını vurguladı.
Fata, aynı oturumdaki konuşmasında, "Tasarının geçmesinin Türk kamuoyunda yaratacağı hissiyat muhtemelen Türk hükümetini, bizim Irak ve Afganistan'daki güçlerimizin harekat kabiliyetinin önemli ölçüde zarar görmesine yol açabilecek önlemler almaya itebilir. Bunlar arasında ABD'nin İncirlik Üssü'nden yararlanmasına kısıtlama getirilmesi, hatta bunun yasaklanması yer alabilir" dedi.
Dan Fata, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin teröre karşı küresel savaşa ve ABD'nin stratejik hedeflerine katkısı büyük önem taşıyor ve bunların hepsi risk altına girebilir. Daha geniş olarak bakıldığında bu kritik NATO müttefikiyle olan ilişkilerimiz ciddi ve kalıcı bir darbe alır ki, bu da bizim Orta Doğu'da kısa ve orta vadeli amaçlarımıza ulaşma kabiliyetimize önemli ölçüde zarar verir."
"TÜRKİYE'DE YÜKSELEN MİLLİYETÇİLİK EĞİLİMİ"
ABD'nin Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried, Türkiye'de milliyetçilik eğiliminin yükselmesinin gerisinde Irak'ın kuzeyinden kaynaklanan PKK terörü, ABD'nin buna karşı daha çok şey yapabileceği görüşü ve Türkiye'nin AB tarafından aşağılandığı yönündeki algılamanın yattığını söyledi.
Fried, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesinin Avrupa alt komitesinde düzenlenen Türkiye-ABD ilişkileri oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'deki siyasi gelişmelere değinirken, son zamanlarda giderek artan milliyetçilik, Avrupa'dan soğuma ve Amerikan karşıtlığı olgularıyla karşılaşıldığını belirtti.
Dan Fried, "Bunun bir nedeni, Türk vatandaşlarının Irak'tan kaynaklanan PKK teröründen duyduğu rahatsızlık ve ABD'nin PKK teröristlerine karşı daha fazla mücadele edebileceği yönündeki görüş. Ayrıca Türkiye'de bir kimlik krizi yaşanırken birçok Türkün, Türkiye'nin önemli anayasa ve piyasa ekonomisi reformları gerçekleştiği bir ortamda AB'nin katılım koşullarını sürekli değiştirerek Türkleri aşağıladığı yönündeki algılama" dedi.
Her şeye rağmen Türkiye'de görülen Amerikan karşıtlığının derin olmadığını ve bazı konularda olumlu gelişmeler sağlanması durumunda bu sorunun önüne geçilebileceğini kaydeden Fried, Türkiye'de iktidardaki AK Parti'nin, kökleri geleneksel İslami kültüre dayanmasının yanı sıra ilerici ve liberal unsurları kapsadığını söyledi.
Türk demokrasisinde ayrıca kökleri sivil ve askeri bürokrasilere dayanan bir laik seçkin kesimin yer aldığını kaydeden Fried, "Bu iki farklı siyasi kamp birbiriyle rekabet içinde" diye konuştu.
Sözde Ermeni soykırımı tasarısının geçmesinin vereceği muhtemel zararları anlatan Fried, Türkiye'de son zamanlarda geçen yıllardaki Ermeni olayları konusunda daha fazla açıklığın yaşandığını hatırlattı ve tasarının geçmesi durumunda bu ortamın da darbe alacağını ifade etti.
Bakan Yardımcısı, Türkiye'nin Irak ve Afganistan'daki mevcut katkılarını överken, İran konusunda da, Tahran'ın bölgesel istikrara karşı yönelttiği tehdit konusunda Türkiye'nin sağlam şekilde ABD ve Batının yanında bulunduğunu söyledi.
Kıbrıs konusunda da Fried, Kıbrıslı Türkler üzerindeki ekonomik izolasyonun kaldırılmasının zorluğuna işaret ederken, Rum yönetiminin, Türk tarafının ekonomik yönden rahatlaması durumunda bunun ayrılıkçılık anlamına geleceği kaygısını taşıdığını belirtti. Fried, "Bizim işimiz, tanınma durumuna yol açmadan Kıbrıslı Türklerin ekonomik durumunda iyileşme sağlanması" dedi.
RALSTON
Aynı oturumda konuşan ABD'nin terörle mücadele özel temsilcisi emekli General Joseph Raltson da, görev yaptığı son 6 ayda genel olarak Türkiye ile Irak arasında terör örgütü PKK'ya karşı iletişimin arttığını, ancak daha fazla ilerlemeye gerek olduğunu söyledi.
Ralston, "Türk-Irak sınırı içinde gelecek haftalarda karlar eridiğinde PKK'nın saldırılarını yeniden başlatıp başlatmayacağını ve Türk hükümetinin buna nasıl karşılık vereceğini göreceğiz" dedi.
Irak'ın kuzeyindeki Kürt liderlere PKK ile mücadelede Türkiye ile işbirliği yapmaları gerektiğini anlattığını belirten Ralston, Irak'ın kuzeyinde halen büyük bir ekonomik patlama yaşandığını ve bunun büyük ölçüde Türkiye'nin desteğiyle sağlandığını kaydetti.
Ralston, bu durumu Kürt lider Mesut Barzani'ye anlattığını ve PKK'nın kuzey Irak'taki bu gelişmeye büyük tehdit oluşturduğunu dile getirdiğini söyledi. Ralston, "Ben Kürtlere en iyi dostlarının Türkler, Türklere de en iyi dostlarının Kürtler olduğunu söylüyorum" diye konuştu.
Emekli General Ralston, PKK'ya karşı ilerleme kaydedilmesi durumunda Türkiye ile kuzey Iraklı Kürtler arasındaki diyaloğun iyileşeceğini de belirtti. Bu arada, Ralston, bir soru üzerine, "kuzey Irak'ın (Türkiye tarafından) işgal edildiğini görmek istemiyorum" dedi.
FATA VE WEXLER
ABD Savunma Bakanlığının Avrupa ve NATO işlerinden sorumlu üst düzey yetkilisi Dan Fata da, konuşmasında, PKK sorununu, Türk-Amerikan ilişkilerini tehdit eden en büyük sınav olarak nitelendirdi.
Alt komitedeki oturumu yöneten Avrupa alt komitesi başkanı, ABD Kongresindeki Türkiye Dostluk Grubunun Eş Başkanı Demokrat milletvekili Robert Wexler da, Türkiye'nin ABD'nin en önemli dost ve müttefiklerinden biri olduğunu vurguladı.
|