|
|
|
|
|
|
24 Mart'ta bilgisayarlar çevrimdışı olacak
İnsanlık, 24 Mart Cumartesi günü çok zor bir işe kalkışıyor! 'Kapatma Günü' adlı deneye katılan 10 binlerce işi, 24 saat boyunca bilgisayarlarından uzak kalmaya çalışacak.
İnternet bağımlılığı, son yıllarda ortaya çıkan ve ciddiyeti gün geçtikçe daha çok anlaşılan yeni bir hastalık. Araştırmalar, ABD'de internet kullanan her 10 kişiden altısının ciddi derecede bağımlı olduğunu ortaya koyarken, uzmanlar da 'çevrimiçi bağımlılığı'na daha çok önem vermeye başladılar. Başta Çin ve ABD'de olmak üzere, dünyanın dört bir yanında çeşitli klinikler açıldı. Balıklı Rum Hastanesi bünyesinde kurulan bölüm de Türkiye'nin ilk internet bağımlılığı kliniği olarak kayıtlara geçti. Bilgisayarların aşırı kullanımına karşı olan ilk sivil inisiyatif ise yine 'çevrimiçi' örgütleniyor. Denis Bystrov ve Michael Taylor isimli iki arkadaşın öncülüğünde başlatılan 'Shutdown Day/Kapatma Günü', insanların bir gününü bilgisayarsız geçirmelerini sağlamayı amaçlıyor. Taylor'ın bir deney olarak tanımladığı 'Kapatma Günü'nün tarihi ise 24 Mart Cumartesi olarak belirlenmiş. www.shutdownday.org adresinde, şimdiden 30 bini aşkın kişinin katıldığı oylamada, 24 Mart'ı çevrim dışında geçirebileceğini iddia edenler ağır basıyor. Ancak yine de 4 bin kişinin "Bilgisayarımdan uzak kalamam," beyanları dikkat çekiyor. "İnsanların bilgisayarsız hayatı fazlasıyla zor, hatta belki imkânsız buldukları aşikâr. "Eğer bilgisayarlarımız sadece bir gün ortadan kaybolsaydı, onlarsız baş edebilir miydik?" sorusundan yola çıkan Taylor ve Bystrov, eğer sözlerinde dururlarsa binlerce insanı bilgisayar kullanmamaya teşvik etmiş olacak. Deneye katılacağını belirten 10 binler, 24 saat sürecek bu 'uzun' zaman dilimi boyunca yapabilecekleri 'alternatif işleri' de şöyle sıralıyor: Gezmek, kitap okumak, aileyle veya arkadaşlarla vakit geçirmek... Anlayacağınız durum gerçekten de vahim gözüküyor. 'Gelmiş geçmiş en büyük küresel deney,' diye söz edilen 'Kapatma Günü', karısı ve çocuklarına zaman ayıramamaktan yakınan bilgisayar mühendisi Bystrov'un, "Acaba bilgisayarsız yapabilir miyiz?" sorusuna da en güzel cevap olacak. Kendisini bir bağımlı olarak görmediğini, bilgisayar başında oturmaktan daha önemli aktiviteleri olduğunu söyleyen Taylor bile, yine de bilgisayarından uzak kalamadığını itiraf ediyor: "Her günümü saatlerce mesajlaşarak, sohbet ederek, youtube'da videolar izleyerek, my space sayfamı kontrol ederek geçiriyorum".
HAYATIMIZ DEĞİŞTİ Taylor, kapatma deneylerinin amacını da şöyle açıklıyor: "Kişisel bilgisayar kullanımının artmasıyla beraber insanlara, özel hayatlarının ve toplumun nasıl değiştiğini, bunun sonucunda hayatın güzelliklerinden mahrum kalınıp kalınmadığını sorgulatmak istiyoruz. Bilgisayarların artık hayatlarımızın ayrılmaz bütünü olduğu bir gerçek. Ancak bilgisayar başından kalkamadığı için çocuklarıyla ilgilenmeyen ebeveynler ve aynı nedenden olayı annebabalarıyla zaman geçirmeyen çocuklar var." Kapatma Günü'nün bilgisayar kullanımına karşı girişilmiş bir proje olarak algılanmaması gerektiğinin altını çizen Taylor, sözlerine şöyle devam ediyor: "Sadece bir günümüzü bilgisayarsız geçirebilecek miyiz, onu görmek istiyoruz. İşlerin aksamaması izin özellikle hafta sonunu seçtik. Birçok iş kolu bilgisayar kullanımına bağlı olduğu için, bu deneye hafta arası kalkışmak gerçekçi olmazdı." Sadece isteyenlerin katılacağı bu özel günün hemen ertesinde, katılımcıların yorumları ve bu zorlu 24 saati nasıl geçirdiklerinin hikâyeleri shutdownday.com'da açıklanacak. Deneyin gerçekleşmesine daha iki hafta olmasına rağmen, 30 bini aşkın kişinin ziyaret ettiği ve olumluolumsuz görüş bildirdiği siteye en büyük ilgi Japonya'dan olmuş. Birçok televizyon programına da konu olan deneyle ilgili, bazı şehirlerde alternatif etkinlikler de hazırlanmaya başlanmış. Şimdiden 166 ayrı ülkeden katılımcıların olduğunu belirten Taylor, Türkiye'nin de listede 27. sırada yer aldığını belirtiyor.
YAPRAK ARAS ŞAHİNBAŞ
|
|
|
|
|
|
|
|
|