|
|
|
"Milliyetçilik öldürücü boyutta"
Aşırı milliyetçilikte öldürücü bir artış olduğunu vurgulayan The Economist: Murat Belge gibi pek çok önde gelen yazar ölüm tehditleri alıyor..
Türkiye'de aşırı milliyetçilikteki yükselişin, son dört yılda gerçekleştirilen olumlu reformlar için tehdit oluşturduğu öne sürüldü.
The Economist dergisi, Youtube'a erişimin yasaklandığına, "Sayın Öcalan" diyen bir Kürt politikacısının cezalandırıldığına dikkat çeken dergi, buna karşın "Kurtlar Vadisi"nin yayından kaldırıldığını anımsatarak "Bu işin sonu ne olacak?" sorusunu sordu.
The Economist dergisi son sayısında "Atatürk'ün bayrağını dalgalandırmak" başlıklı yazıda Türkiye'deki aşırı milliyetçilikte "öldürücü" bir artış olduğunu öne sürüldü.
Dergideki makale Avukat Kemal Kerinçsiz'le başlayarak, şöyle devam ediyor:
"Osmanlı flamalarıyla süslü, duvarlarında Atatürk resimleri ve Türk bayrakları asılı olan bir ofiste çalışan avukat Kemal Kerinçsiz, bu hayattaki görevinin Türk milletini 'Batı emperyalizminden ve Türkiye'yi yok etmeye çalışan küresel güçlerden korumak' olduğunu söylüyor. Geçtiğimiz 2 yıl içinde, üyesi olduğu Türk Hukukçular Derneği olarak Türk entelektüellerine Türk ceza kanunun 'Türklüğü aşağılamayı' suç sayan 301. maddesi gereği dava açmışlar. Kerinçsiz milliyetçiliğini mahkemeler ve hukuk ile sınırlamış. Ama dışarıda, bir kısmı emekli ordu mensupları tarafından yönlendirilen yeni aşırı milliyetçiler, silahlara el basıp yeminler etmeye ve ellerinde Kuran'larla 'Türkleri dünyanın efendisi yapmaya' ve hatta 'ölmeye, öldürmeye' ant içerek dolaşıyorlar. Geçtiğimiz Ocak ayında Kerinçsiz'in hedeflerinden bir tanesi; Ermeni asıllı Türk gazeteci Hrant Dink, adı Ogün Samast olan 17 yaşında bir milliyetçi tarafından 'Türklüğü aşağıladığı' gerekçesi ile vurularak öldürüldü. Gün ortasında İstanbul'un en işlek caddelerinden birinde işlenen bu cinayet, yabancı düşmanı milliyetçiliğinin dirilişi ve Türkiye'nin azınlık vatandaşlarına ve Kürtlere yönelik tüyler ürperten bir meydan okumasıydı. "
Öte yandan yazıda, bazılarında başında emekli subaylar olan yeni aşırı milliyetçi grupların üyelerinin silahlar ve Kuran üstünde yemin ettiklerine dikkat çekilerek, şöyle devam ediliyor:
"Milliyetçilikte yükseliş, Recep Tayyip Erdoğan'ın başında bulunduğu ılımlı İslamcı hükümetin dört yılda yaptığı olumlu reformları tehdit ediyor. Zaten, milliyetçi tutkular, kısmen, Kürtlere daha çok özgürlük veren, ordunun yetkilerini kısaltan, Kıbrıs'ta taviz içeren bu reformlara tepki olarak yükseldi. AB'nin birçok üyesinin Türkiye'yi istemediği bilinmesi de bu tutkuları daha da alevlendirdi."
"Başbakan Erdoğan ve ana muhalefet partisi CHP lideri Deniz Baykal, istisna olmadıklarını gösterdiler. Dink'in cenaze töreni için 100 binden fazla Türk, 'Hepimiz Ermeniyiz' diyerek toplandıklarında Sayın Erdoğan, 'fazla uzağa gitti' değerlendirmesini yaptı. Erdoğan ve Baykal, 301. maddenin kaldırılması çağrılarına direndiler ancak değiştirileceğine ilişkin işaretler var."
İngiliz dergisi, politikacıların seçim öncesi milliyetçi olayları çekmek istediklerini belirtirken, "Sayın Erdoğan da, milliyetçi kimliğini parlatmanın, Mayıs ayında ateşli bir laik olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yerine geçme umutları için Türkiye'nin şahin generallerinden desteğini sağlamaya yardımcı olacağını umuyor" yorumunu yaptı.
Ancak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın kısa bir süre önce yaptığı çıkışının pek böyle olmayacağını savunan dergi, Büyükanıt'ın ABD ziyareti sırasında yaptığı açıklamalarına dikkat çekti.
Ayrıca, Economist, SABAH yazarı Murat Belge'nin, Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinde Jön Türkler tarafından benimsenen ırkçı milliyetçilik dalgasıyla bugünk gelinen nokta arasında büyük benzerlikler bulunduğu yolundaki sözlerini aktarıyor ve "Bugün olduğu gibi o dönemde de genel inanış, Batılı güçlerin kendi yandaşlarını güçlendirmek ve ülkeyi bölmek için uğraştıklarıydı" diye yazıyor:
Murat Belge'nin, "Yaşamak için düşmanını öldüreceksin mantığı, genç Türkler'e 'Türk'ün Türk'ten başka dostu yoktur' söylemini öğreten eğitimle aşılanıyor" sözlerine yer veren Economist te "Murat Belge gibi pek çok önde gelen yazar ve akademisyen ölüm tehditleri alıyor. Bazıları polis korumasında. Peki bu işin sonu ne olacak?" deniliyor.
SABAH İNTERNET
|