|
|
|
|
|
Star Gazetesinin hakkında bilgi notları
Star Gazetesi hakkında Genelkurmay'ın andıçında düşülen notlar:
1. 21 Mart 2006 tarihinde TMSF yönetimindeki Star gazetesi, 19 milyon 500 bin dolarlık muammen bedelle satışa çıkarılmasına karşın; 5.1 milyon dolarlık teklif veren Kıbrıslı iş adamı Ali Sefa Özmen'e satılmıştır. Fonun isteğiyle satış bedeli 8 milyon dolara yükseltilmiştir. Özmen, gazetenin geleneksel çizgisinde herhangi bir değişiklik yapmayacaklarını ifade etmiştir.
2. Gelişmenin ardından, Özmen kendisinin yatırımcı olduğunu belirterek; Star gazetesinin gelişimi ve finansmanı için, bir dönem Zaman gazetesinin imtiyaz sahipliğini üstlenen Alaeddin Kaya'yla ortak olduğunu açıklamıştır. Kaya, gazetenin %40'lık hissesinin kendisine, %20'lik hissesinin oğlu Cüneyt Kaya'ya, geri kalan %40'lık payın da Ali Sefa Özmen'e ait olduğunu ifade etmiştir. Bahsi geçen ortaklık girişiminin ardından gazetedeki yazarların tasfiye süreci başlayarak, muhafazakar kimlikleri ile bilinen bazı yazarlar gazete kadrolarına dahil edilmiştir.
3.
Milletvekili Emin Şirin, 13 Mart 2006 tarihinde verdiği soru önergesinde Star gazetesinin muammen bedelinin çok altında bir fiyata, Fethullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen isimlere satılmasının nedenlerini sormuştur.
4. Kısa bir süre sonra Alaeddin Kaya ortaklıktan çekilmiştir. Ancak Ali Sefa Özmen'in daha önce gazetenin çizgisinde değişiklik yapmama kararı almasına karşın, muhafazakar kimlikli yazarları transfer etmeye devam etmesi dikkat çekmektedir.
5. 30 Ağustos 2006 tarihinde Başbakan Tayyip Erdoğan'ın muhafazakar kimliği ile bilinen dünürü, AKP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Sadık Albayrak'ın oğlu Serhat Albayrak Star gazetesinin yönetici kadrosuna "İcra Kurulu Başkanı" unvanıyla dahil edilmiştir.
6. Gazetenin genel yayın yönetmenliği görevine önce eski RTÜK Başkanı Fatih Karaca, ardından Aktüel dergisinin eski genel yayın yönetmeni Alev Er getirilmiştir. Fatih Karaca'nın Medya Grup Başkanlığı görevine getirilmesiyle, yeni bir televizyon kanalı ile birlikte medya grubu oluşturulacağının sinyalleri verilmiştir. Kasım ayında faaliyete girecek olan TV kanalının adının "24" olacağı iddia edilmektedir.
7. Gazetenin Ankara Temsilciliği görevine önce Zülfikar Doğan, ardından eski Yeni Şafak gazetesi yazarı Şamil Tayyar getirilmiştir. Bahsi geçen tüm isimlerin muhafazakar görüşlere sahip oldukları bilinmektedir.
8. Gazetedeki yönetici değişikliğinin ardından, İslamcı yayın organlarından Yeni Şafak'tan Ahmet Kekeç, Gerçek Hayat'tan Nasuhi Güngör, Mustafa Erdoğan ve Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eser Karakaş gazetenin yazar kadrosuna dahil edilmiştir.
9. Ağustos 2006 tarihinde, daha önce Zaman gazetesinin Alaeddin Kaya ile birlikte sahibi olan AKP Diyarbakır Millletvekili İhsan Arslan'ın Star gazetesinin gizli ortağı olduğu iddiaları gündeme getirilmiştir. Arslan, "Sadece Alaeddin Kaya'ya yarımcı oldum. Ortak değilim." Şeklinde açıklamada bulunmuştur. Gazetenin kadrosuna yeni katılan muhafazakar görüşlü yazarlara teklifi İhsan Arslan'ın götürdüğü iddia edilmektedir.
10. TMSF yönetimi döneminde gazetede görev yapan merkez sol ve liberal görüşlere sahip yazarlardan Şeref Oğuz, Halit Kakınç, Ardan Zentürk, Ümit Aslanbay ve Musa Ağacık'ın yazılarına son verilmiştir.
11. Muhafazakar kimliği ile bilinen Hadi Özışık'a ise haftada bir gün yazması teklif edilmiştir. Özışık'ın yazılarının entelektüel bakımdan günlük olarak yazmaya yeterli olmaması nedeniyle böyle bir kararın alındığı tahmin edilmektedir.
DEĞERLENDİRME: Gazetenin satışının ardında Fethullah Gülen Cemaati ile hükümetin olduğu iddialarının gündeme geldiği, gazetenin yazar kadrosundaki değişikliklerin bu iddiaları doğrular nitelikte olduğu, gazetenin akreditasyonun yeniden gözden geçirilmesinin gerekebileceği değerlendirilmektedir.
|