|
|
Lezzet güneşi
Yaprak sarması Yaprakları kaynar suda 3-4 dakika beklettikten sonra süzün. Mercimeği kaynar suda 10 dakika pişirip, süzün. Buğday ve pirinci unlu suyu gidinceye kadar yıkayın. Mercimek, buğday, pirinç, bulgur, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, kimyon, 1 çorba kaşığı salça, nane, dereotu, maydanoz, tuz ve karabiberi harmanlayın. Asma yaprağını, parlak kısmı dışa gelecek şekilde yayın. Yaprağın sapını koparın, kenarlarından içe doğru yarım santim boşluk bırakarak hazırladığınız içten koyun. Kenarları harcın üzerine kapatın ve yarağın sivri kısmına doğru sigara böreği şeklinde gevşek olarak sarın. Tencerenin tabanına kalan yapraklardan ve yaprağın saplarından yayıp, sarmaları dizin. Üzerine 500 ml. su gezdirin, tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte 1 saat pişirin. Kalan yağı ısıtıp, soğanları karıştırarak 6-7 dakika soteleyin. Kalan salça ve suyu ilave edip karıştırın ve 5 dakika daha pişirin. Dolmaların üzerine salçalı soğan gezdirin.
Malzemeler * 500 gr. asma yaprağı * 75 gr. yeşil mercimek * 100 gr. aşurelik buğday * 100 gr. pirinç * 100 gr. bulgur * 4 çorba kaşığı zeytinyağı * 1 çay kaşığı kimyon * 3 çorba kaşığı salça * 1 çorba kaşığı nane * 1 çorba kaşığı dereotu (ince kıyılmış) * 1 çorba kaşığı maydanoz * 550 ml. su * Tuz * Karabiber * 1 adet küçük boy soğan
|