"KKTC'nin milli geliri 2 milyar Euro'ya ulaştı hedef 4 milyarlık Malta"
KKTC Başbakanı Soyer, 2002'de 985 milyon Euro olan milli gelirin 2006'da 2 milyar Euro'ya çıkarıldığını belirterek "İlk hedef 4 milyar Euro'luk Malta seviyesini yakalamak. İzolasyonlar kalksa bunu da çoktan başarırdık" dedi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Kıbrıs'ın 2002'de 985 milyon Euro olan gayrı safi yurt içi hasılasının (GSYİH) 2006'da 2 milyar Euro'ya yükseldiğini belirterek "İlk hedef 4 milyar Euro geliri olan Malta seviyesine gelmek" dedi. Bir yandan izolasyonların kaldırılması için mücadele verdiklerini, diğer yandan da zor şartlara karşın ekonomiyi büyütmeye çalıştıklarını belirten Soyer, "Eğer izolasyonlar kalkmış olsa, 4 milyar Euro'luk Malta'nın seviyesine ulaşmamız çok uzun sürmezdi" iddiasında bulundu. KKTC Ekonomi ve Turizm Bakanı Enver Öztürk de, "Uluslararası işletme şirketlerinin yıllık gelir vergisi oranını yüzde 2'ye indirdiklerini, bir anlamda 'vergi cenneti' ortamı yaratıklarını" belirterek, "Finansal operasyon merkezlerinizi KKTC'ye getirin" çağrısı yaptı. 'EVET' FIRSAT KAPILARI AÇTI Girne'deki Merit Crystal Cove Hotel'de bir grup gazeteciyle buluşup sorularını yanıtlayan Soyer, referandumda "evet" sonucunun çıkmasının KKTC için önemli fırsat kapıları açtığını söyledi. Soyer "Şimdi hedefimiz doğrudan ticaret tüzüğünün Avrupa Birliği'nde (AB) kabul edilmesini, izolasyonların kaldırılmasını sağlamak. KKTC'ye doğrudan uçuşların başlaması, başta turizm olmak üzere ekonomimizi önemli ölçüde geliştirecektir. Bir yandan anavatan Türkiye'nin öncülük ve desteğiyle siyasi mücadelemizi sürdürürken, diğer taraftan da izolasyonları kevgire çevirmek için elimizden gelen her yolu deniyoruz."
2007'de bütçede 800 milyon YTL personel gideri öngörüldüğünü kaydeden Soyer 400 milyon YTL'nin de emekli maaşlarıyla diğer sosyal ödeneklere gittiğini dile getirdi. Üç kalemde toplam 1.2 milyar YTL'yi bulan harcamaya karşın yerel kaynaklarla yaratılan gelirin 1.4 milyar YTL düzeyinde olduğuna dikkat çeken Soyer Türkiye'den aktarılan kaynakla ilgili olarak şunları söyledi:
PARALAR YATIRIMA "Arada kalan 200 milyon YTL'nin 100 milyon YTL'sini de eğitime yönlendiriyoruz. Başta altyapı olmak üzere yatırımlara 100 milyon YTL kalıyor. Bizim sağladığımız en büyük başarılardan biri, Türkiye'den gelen 450 milyon YTL'yi artık altyapı yatırımları ve üretken işlere yönlendirebilmek oldu. Eskiden bu kaynak da maaş ödemelerine gidiyordu." KKTC'de kendi dönemlerine kadar emeklilik için asgari çalışma süresinin 15 yıllık, yaş sınırının da 30 olduğunu hatırlatan KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu, siyasi çıkarlarla yaratılmış ortam bence kendi çocuklarımızın tabağındaki yemeği yemekten başka şey değildi. Yani, erken yaşta emekli olup, çocuklarımızın geleceğinden yiyorduk. İşte bu yüzden, geleceğimizi ipotek altına almayacak adımlar attık, bu kadar erken yaşta emeklilik olanağını ortadan kaldırmaya dönük reformlara başladık. Elbette çok tartışmalar oldu ama ikna yöntemiyle bunları gerçekleştirmek zorundayız."