kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Güvenli konut arzı artınca, arazi değerlenir'
'Güvenli konut arzı artınca, arazi değerlenir'

Akbank Bireysel Bankacılık ve Pazarlama Bölüm Başkanı Cem Muratoğlu, mortgage ile modern ve güvenli konut inşaatlarının bir miktar artacağını belirterek, "Bu da arazi fiyatlarını yükseltebilir" dedi
İki yılı aşkın süredir emlak sektörünün gündeminde yer alan Mortgage, bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) gündeminde. Her kesimin merakla yasalaşmasını beklediği Mortgage Yasa Tasarısı, Türkiye'de inşaat, bankacılık ve finans gibi lokomotif sektörlerin de yakın takibinde. Peki, mortgage yasalaşdığında ne olacak? Konut sahibi olmak isteyenler özellikle dar ve orta gelirli vatandaş mortgage ile ev satın alabilecek mi? Faizler gerileyecek mi? Bankacılık sistemi yasadan nasıl etkilenecek gibi konuları Akbank Bireysel Bankacılık ve Pazarlama Bölüm Başkanı Cem Muratoğlu, SABAH için değerlendirdi.

Çok gerçekçi değil

Dar ve orta gelirlilerin ev sahibi olabilmek için yasalaşmasını bekledikleri mortgage'ın beklentilerini karşılamayacağını söyleyen Cem Muratoğlu, dar gelirlilerin en azından şimdilik bu piyasa şartlarında mortgage ile ev alamayacaklarını bildirdi. Muratoğlu, "Bugünden yarına çok gerçekçi değil. Faizler düşmedikçe ve vadeler uzamadıkça dar gelirli için mortgage ile konut almak hiç ekonomik olmayacak" dedi. En iyimser senaryonun faizlerin yıllık yüzde 10 seviyelerine düşmesi ve 20-30 yıla uzayan vadeler ile mümkün olabileceğine dikkat çeken Muratoğlu, dar ve orta gelirlilerin mortgage ile ev satın alması için devletin sübvanse edeceği bir modelin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Muratoğlu, bankalar ve banka dışı finans kuruluşlarının finanse edeceği mortgage sisteminin arzda bir artış yaratmasını beklediklerini kaydederek, "Mortgage yasası ile birlikte modern ve depreme dayanıklı konut inşaasında bir miktar artış beklenebilir. Bunun da arazi fiyatlarını artırması söz konusu" diye konuştu.

Faizler dolaylı olarak etkilenir
Mecliste bekleyen yasanın çıktığı zaman indirekt olarak faizleri de etkileyeceğini kaydeden Muratoğlu, ileriye dönük enflasyonun düşme beklentisi ile devreye girecek olan değişken faiz oranlarının da olumlu etkileneceğini dile getirdi. Piyasalarda yaşanan olumlu havanın devam etmesinin mortgage için önemli olduğuna değinen Muratoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Mortgage ile bankalar artık konut kredilerinde daha istekli davranabilir. Yasanın rüzgarı bile konut kredilerini olumlu etkileyecektir" dedi. Bankaların konut kredilerinde tüm hizmet ve riskleri kredilendirdiğini söyleyen Muratoğlu, mortgage yasası ile birlikte bankaların mortgage yasası ile birlikte bankaların maliyetlerinin düşeceğini ve ayrıca yasa ile birlikte ikincil düzenlemelerin de hayata geçmesiyle, problemli kredilerin daha kısa zamanda nakite dönüştürülebileceğini sözlerine ekledi.

FURKAN ALP

DİĞER HABERLERİ
 Sinpaş'tan Samandıra'ya 900 'lagün'
 Mortgage rüzgarı yetti, ev gezmeleri yeniden başladı
 Yasa faizde psikolojik indirimi getirdi ama ralli kısa...
 BSMV kalkacak, faizin % 5'i cepte kalacak
 Ispartakule'de 6 bin konutluk projenin 624'ü iki haftada...
 Zeytinsuyu'ndan yeni kampanya
 Ağaoğlu'nun 'My Roseville'i eylül ayında satışa çıkacak
 Evden anlayan uzman artık altın değerinde!
 Pembe panjur hayali bitti, akıllı pencereler geldi
 Türkiye, 2006'da 22 milyon PVC pencere üretti
 'Mortgage'ın gelişi GYO'ların sayısını iki yılda ikiye...
 Zeytinburnu 'enkaz' altında
 Dar gelirlinin ev hayaline faiz engeli
 '2008'in ortasında faizde yüzde 1'in altını görürüz'
 Louvre Müzesi, 1milyar dolara Abu Dabi'ye taşınıyor!
 Her ay bin eve alarm takıyorlar
 Karya'da 24 ay vadeye sıfır faiz uygulaması yapılıyor
 Kurtköy'de 160 dairelik 'ekol'
 'Yabancı fonlar gelmeden faiz düşüşü olmaz'
Mortgage yasalaştı
Kamuoyunda mortgage (tutsat) olarak bilinen tasarının Meclis'ten geçerek yasalaşmasının ardından konut...
Aşkın bilimi
Sevgilisi olanların iple çektiği sevgilisi olmayanların duymak dahi istemediği Sevgililer Günü... İşte o...
Küresel ısınma
Amerikan, İngiliz ve Avustralyalı bilimadamları ortak bir raporla dünyanın 10 yıl sonra çevre felaketleri...
Barış Manço
7'den 77'ye herkesin sevdiği Barış Manço, ölümünün 8. yılında anılıyor.

Kanlıca'daki Manço'nun kabri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.