Bankacılıkta yabancılaşma para politikasında bağımsızlığı etkiler
Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Erişah Arıcan, bankacılık sektöründe yabancı payındaki artışın Türkiye'nin para politikalarını şekillendirmede daha az bağımsız davranmasına neden olabileceğini söyledi.
Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu Müdürü ve Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Erişah Arıcan bankacılıkta yabancı payındaki artışın Türkiye'nin para politikalarını şekillendirmede daha az bağımsız davranmasına neden olabileceğine işaret etti. Bankacılıkta yabancı payına sınırlama getirilip getirilmemesi yönündeki tartışmaları da değerlendiren Prof. Dr. Arıcan, "Sektöre getirilmesi önerilen mülkiyet kısıtlamalarının işleyebileceğine inanmıyorum. Piyasa ekonomilerinde, normal koşullarda, tekelleşme eğilimleri ve rekabeti teşvik dışında, düzenleme operasyonları pek alışılagelen uygulamalar değildir" yorumunu yaptı. Prof. Dr. Erişah Arıcan, SABAH'ın sorularını şöyle yanıtladı:
*
Bankacılıkta artan yabancı ilgisine bağlı olarak sektörde yabancı payı yüzde 28'e ulaştı. Sektörde payındaki artışı nasıl değerlendiriyorsunuz? Türkiye ekonomisi, son altı yıldır, dezenflasyon süreci yaşıyor. Yaklaşık otuz yıl süren yüksek oranlı kronik enflasyon döneminden sonra, deyim yerindeyse taşlar yerine oturuyor ve "normalleşme" olgusu ile karşılaşıyoruz. Türk bankacılık sistemi de bu sürece uyum gösteriyor. Piyasa ekonomilerinde, normal koşullarda, tekelleşme eğilimleri ve rekabeti teşvik dışında, düzenleme operasyonları pek alışılagelen uygulamalar değildir. Sektöre getirilmesi önerilen "mülkiyet kısıtlamaları" da böyle algılanacaktır. Ama, bankacılık sektörü, biraz farklı. Bankalar para yaratan kurumlardır. Merkez bankaları para politikalarını bankalarla birlikte uygular. Sistemin yabancıların eline geçmesi Türkiye'nin para politikalarını şekillendirmede daha az bağımsız davranmasına neden olabilir. Açıkçası sektöre getirilebilecek bu tür bir kısıtlamanın pek işleyebileceğini sanmıyorum.
* Mortgage sisteminin bankacılık sektörünün gelişimi açısından faydaları neler olabilir? Faiz oranlarının, enflasyon oranlarıyla kıyaslandığında yüksek olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Bu nedenle mortgage kredilerinin faiz oranlarının da yüksek olacağını bekleyebiliriz. Bu da kullanımı azaltabilecek bir diğer etmen. Yine de bankacılık sektörünün ellerindeki fonları plase etmek için kullanabileceği görece daha güvenli bir alternatif. Bu nedenle sektörü olumlu etkilemesi beklenebilir.