Anayasa Mahkemesi, bankalar, sigorta şirketleri, sanayi ve ticaret odaları sandıklarının tasfiyesine olanak sağlayan yasanın iptal başvurusunu önümüzdeki haftalarda gündemine alacak. Yüz binlerce personel ve emekliyi yakından ilgilendiren yasa, sandıkların ortalama 5 milyar euro'luk alacağının akibetini de belirleyecek.
Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Kasım 2005'de Anayasa Mahkemesi'ne taşıdığı 5411 sayılı Bankacılık Yasası'nın 92, 121'inci maddeleri ile geçici 23.maddesinin iptali ile yürürlüğünün durdurulması istemini önümüzdeki haftalarda görüşecek. Sezer, başta bankalar olmak üzere, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret ve sanayi odaları, borsalar ya da bunların oluşturduğu birliklerin personeli için kurulan özel sosyal güvenlik sandıklarının iştirakçileri ve aylık alanlarıyla birlikte SSK'ya devredilmesine ilişkin maddenin Anayasa'ya aykırı olduğunu bildirmişti.
EMEKLİ
MAAŞLARINDA ORTALAMA YÜZDE 36 DÜŞÜŞ OLACAK
Yapılan yasal düzenlemeyle kazanılmış haklarının ellerinden alınacağını savunan emekliler derneği, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı vermesi durumunda bile, sandıkların durumunun muğlaklığını koruyacağını savundu. Konuya ilişkin ANKA'ya açıklama yapan Vakıflar Bankası Emekliler Derneği Başkanı Yakup Okatan, Şekerbank Emekliler Derneği Başkanı İlhan Türkmen, Yapı Kredi Bankası Emekliler Derneği Ankara Şube Başkanı Ercihan Sağındık, Akbank Emekliler Derneği Ankara Şube Başkanı Şahin Uçar, sandıkların durumundaki belirsizliğin çalışanlar, emekliler ve bunların aileleriyle birlikte 1 milyona yakın kişiyi yakından ilgilendirdiğini ifade ettiler.
Sandık emeklilerinin uzun yıllar yüksek prim ödeyerek emekli olduklarını dile getiren emekli dernekleri, "Çalışılan yıllar boyunca ödenen primlerin SSK tavan matrahının yüzde 25-35 fazlasıdır" dedi. Bu kadar yüksek oranda prim ödemelerine karşın, yasa ile emeklilik ücretlerinde yüzde 38'lere varan indirimler olacağını belirten emekliler, bunun Anayasa'ya aykırılığına işaret etti. 5411 sayılı Bankacılık Yasasının yürürlüğe girmesi halinde, Şekerbank emeklilerinin yüzde 33, Akbank emeklilerinin yüzde 38, Vakıflar Bankası emeklilerinin yüzde 42, Yapı Kredi Bankası emeklilerinin yüzde 38 ve Esbank emeklilerinin yüzde 38 düşüş olacağını savundu.
SANDIKLARIN VARLIKLARININ DURUMU BELİRSİZ
Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yasa üzerinde görüşmelerin yapıldığı sırada emeklilerin Sandıklardan 5 milyar euroluk alacağı olduğunu dile getiren Emekli Dernekleri temsilcileri, buna sahip olunan gayri menkullerin de eklenmesi durumunda alacak miktarının 20 milyar euro'yu bulacağını dile getirdi. Temsilciler, sandıkların varlıklarının belirsizliğini koruduğunu belirtirken, çalışanların karşı karşıya oldukları sorunlara dikkat çekti. Emekli dernekleri temsilcileri, "Devlet iflas eden Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur gibi sandıklarının açıklarını kapatmak için bizim sandıklara el koyuyor. Devletleştirme yapıyor" dedi.
Bakanlar Kurulu'nun 15 Aralık 2006 tarihli kararıyla çalışanların SSK'ya geçiş yapmaları gerektiğini ifade eden emekli dernekleri, Anayasa Mahemesi'nin iptal kararı vermesi halinde, SSK'ya geçen çalışanların durumunun da belirsizliğini koruduğuna dikkat çekti. Temsilciler, bu belirsizlik ortamında banka işverenlerinin özellikle gayri menkulleri satışa çıkardıklarına vurgu yaptı.
SSK KUYRUKLARINA 1 MİLYON KİŞİ DAHA EKLENECEK
Yasa ile verilen özel sağlık hizmetlerinin de ortadan kalkacağını dile getiren emekli dernekleri temsilcileri, yaklaşık bir milyon kişinin daha SSK kuyruklarına katılacağına dikkat çekti.