|
|
|
Yükseköğretimde kılıçlar çekildi!
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Genel Kurulu, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı'na eski dekan Prof. Dr. Tümer Çorapçıoğlu'na atamama yönündeki kararında direnirken, bu göreve Prof. Dr. Ali Sabri Kemahlı'yı getirdi.
YÖK Başkanı Prof.Dr. Erdoğan Teziç, Kurul olarak Prof.Dr. Çorapçıoğlu'na ilişkin verdikleri ilk kararın idare mahkemesinden dönmesinde Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras'ın tavrına dikkat çekerek, Aras'ın kendilerine farklı mahkemeye farklı liste sunduğunu bildirdi.
Erdoğan Teziç başkanlığında toplanan YÖK Genel Kurulu, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi dekanlığına atamaya gerçekleştirdi. Başkan Teziç, dekanlık görevine Prof. Dr. Ali Sabri Kemahlı'yı atadıklarını bildirdi.
REKTÖR'E
SUÇLAMA
YÖK Başkanı Teziç, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin dekanının belirlenmesine ilişkin sürece değinirken, konunun Kurul'da ikinci kez görüşüldüğünü anımsattı. İlk görüşmelerinin ardından aldıkları kararın Prof. Dr. Tümer Çorapçıoğlu tarafından yargıya taşındığını, 15. İdare Mahkemesi'nin de Çorapçıoğlu lehine yürütmeyi durdurma kararı verdiğini kaydeden Teziç, bu sırada kendilerinin dekanlığa atadığı Prof. Dr. Erol Özdiller'in de istifa ettiğini belirtti. Teziç, bunun üzerine Ankara Üniversitesi Rektörlüğü'nden ikinci kez liste istediklerini, rektörlüğün kendilerine, daha önce gönderdikleri üç isimli listenin geçerli olduğunu bildirdiğini ifade etti.
Dekanlığa atama sürecinde Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aras'ın tavrının dikkat çeken Teziç, Aras'ın kendilerine gönderdiği listeyle mahkemeye gönderdiği listenin farklı olduğunu söyledi. Teziç, "15. İdare Mahkemesi kararına ilişkin dosyayı okuduğumuz zaman Rektör'ün bize göndermiş olduğu üç adaylı listeyle birlikte eğilim yoklamasını içeren bir liste daha var. Rektör eğilim yoklaması sonucunu gösteren tutanağı ve listeyi bize göndermeyip doğrudan mahkemeye göndermiş" dedi. Teziç, Aras'ın kendilerine yolladığı ilk listesinde eğilim yoklamasına giren iki isme yer verilmediğine dikkat çekerek, YÖK'ün kararına bildiriyle tepki gösteren akademisyenlere bu konuda da duyarlılık çağrısı yaptı. Teziç, şöyle dedi:
"Bildiride dayanışma örneği gösteriyor öğretim üyeleri. Böyle bir dayanışma duygusu içinde olmaları çok güzel ama onun devamı olarak oylamaya katılıp da oy alıp bize gönderilen listede yer almayanlara da aynı duyarlılığı gösterip göstermeyeceklerini çok merak ettik. Maalesef bu nokta eksik kaldı. Ankara Üniversitesi tıp fakültesi öğretim üyelerinin yayınladıkları bildiride bize hukuka aykırı davranmakla itham etmeleri demokratik ilkelere uymamamız yönündeki açıklamaları karşısında şu soruya soruyorum: Amacınız demokratik miydi başka bir amaç mıydı? Ne için oy verdiğiniz arkadaşlarınıza sahip çıkmadınız."
ANKA
|