|
|
|
|
|
|
|
|
|
5 katlı bina çöktü: 2 ölü
Zeytinburnu'nda çöken 5 katlı binada şu ana kadar 28 kişi enkaz altından kurtarılırken, 2 kişi de hayatını kaybetti..
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada çöken binada 30 kişiden 28'inin itfaiye ve Zabıta ekipleri tarafından kurtarıldığı ifade edilirken, 1 kişinin hastanede hayatını kaybettiği, bir kişinin de enkaz altından ölü olarak çıkarıldığı belirtildi.
FACİAYI ÖNLEYEN KAHVECİ
Zeytinburnu'nda çöken 5 katlı binadaki arama kurtarma ekiplerinin şefi Bülent Karadeniz, çökme öncesinde binada kalanların dışarıdan uyarılmalarının daha büyük bir facianın yaşanmasını önlediğini söyledi. İnsanların kurtarılmasında en büyük katkıyı sağlayanlardan biri olan çöken binanın giriş katındaki kahvehaneni sahibi İlhan Karadeniz, binada gece yarısı duyduğu çatırdamaların ardından hızlı bir şekilde bina sakinlerini haberdar ettiğini ve bu sayede bir çok insanın canlarını kurtardıklarını anlattı.
Taşocağı
Caddesi 42 numaradaki çöken binada enkaz kaldırma ve kısmen de arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Olay yerinde bulunan arama kurtarma ekiplerinin şefi Bülent Gündüz, çalışmaların sona yaklaştığını ve bundan sonra sadece enkaz çalışmalarına yöneleceklerini söyledi. Olayın gerçekleşmesinin ardından hızlı bir şekilde arama kurtarma çalışmalarına başlandığına anlatan Gündüz, şu ana kadar enkazdan 27 kişinin çıkartıldığını söyledi. Ölü sayısıyla ilgili net bir bilgi sahibi olmadıklarını kaydeden Gündüz, olayın hemen öncesinde bina sakinlerinin diğer vatandaşlar tarafından binadan çıkmaları yönünde uyarılmasının facianın daha da büyümesini önlediğini ifade etti. "Binanın hasarlı ve oturulamaz raporlu olup olmadığı" yönündeki bir soruyu cevaplayan Gündüz, konuyla ilgili kesin bir bilgi sahibi olmadıklarını fakat yaptıkları incelemede binanın üst katında yeni dökülmüş bir beton zeminin bulunduğunu söyledi. "Çevre binalarda da çatlaklar olduğunu" hatırlatan gazetecilere Gündüz, çatlak bulunan ve tehlike arzeden binalırın da tedbir amacıyla boşaltıldığını ifade etti. Çöken binanın giriş katında kahvehane işleten ve insanların kurtulmasında büyük katkısı olan İlhan Karadeniz'in olayın şokunu hala üzerinden atamadığı gözlendi. Olayı anlatırken hala heyecanlandığı gözlenen Karadeniz, insalara yardım etmiş olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti. Karadeniz şöyle konuştu:
"Saat gece yarısını geçmişti. Binanın duvarlarında çatırtı sesleri duydum. İşyerindeki işimi bitirmiş dükkanı kapatmak üzereydim. Hemen binadaki insanların dışarı çıkmaları için kapı zillerine bastım. Bir taraftan da arkadaşlar sokaktan binaya doğru bağırarak ve camlara taş atarak insanları uyarmaya çalıştılar. Yaklaşık 20 kişi bizim uyarılarımızla dışarı çıktı. Kurtulabilenler bu sayede kurtuldu. Çok geçmeden bizim uyarımızın ardından bina büyük bir gürültü ile çöktü. "
BANA ÖZAK: ZEYTİNBURNU PROBLEMLİ BÖLGE
Bayındırlık Bakanı Faruk Nafiz Özak, Zeytinburnu'nda bir binanın çökmesiyle ilgili olarak ''Zeytinburnu özellikle problemli bir bölge'' dedi.
Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Zeytinburnu'nda çöken binanın yıkılma nedenine ilişkin araştırma yürütüldüğünü ifade ederek, şu aşamada konuya ilişkin fazla bilgi veremeyeceğini söyledi.Özak, Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen ''Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri''ne gelişi sırasında, gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı.Faruk Özak, Zeytinburnu'nda çalışmaların yürütüldüğünü ve gelişmelere göre bilgi verebileceğini ifade ederek, TBMM'de bulunun Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısının önemine vurgu yaptı.
Tasarının, Meclis Bayındırlık Komisyonundan geçtiğini ve yakında yasalaşmasının beklendiğini dile getiren Özak, bu düzenlemeyle özellikle kaçak güvensiz yapı sorununun rehabilitasyonu, tasfiyesi veya taşınmasının sağlanacağını anlattı.
Kaçak yapılmış ve depreme dayanıksız yapıların güçlendirilmesi konusunda bazı hukuki sorunlar yaşandığını, bunların söz konusu yasal düzenleme ve Kat Mülkiyeti Yasası ile birlikte aşılacağını belirten Özak, ''Gerçekten Türkiye'nin her tarafında çalışmalarımız devam ediyor. Tabii bunu kabul etmemiz lazım, bir afet ülkesiyiz, ama afetten korkmamamız lazım. Afet öncesi tedbirler aldığımız takdirde afetlerdeki tahribatın azalacağını biliyoruz. Bizim zaten bakanlık olarak amacımız bu'' dedi.
''Enkaz altında insan kurtarmayı değil enkaz olmamasını temin etmeyi'' hedeflediklerini söyleyen Özak, bunun önemli ve uzun bir süreç olduğunu, eğitimden finansmana yasal altyapıdan toplum bilinçlendirmesine kadar yoğun bir çalışma gerektirdiğini ifade etti.
''Zeytinburnu'ndaki olay depremle ilgili çalışmaların hızlandırılmasına vesile olur mu, buradan bir ders çıkarılır mı'' sorusu üzerine de Özak, Türkiye'nin 1999 yılında yaşanan depremlerle zaten önemli bir ders çıkardığını kaydetti.
Türkiye'de son 100 yılda 100 bin kişinin afetlerde yaşamını yitirdiğini ifade eden Özak, Türkiye'nin afet açısından bir bilince ulaştığını, bu konuda çalışmaların hızla devam ettiğini söyledi.
Özak, kendisinin de katıldığı Kuzey Afrika ve Avrupa Büyük Afetler Toplantısı'nda Türkiye'nin afet alanında yürüttüğü çalışmalar konusunda ''çok geride bulunmadığı'' gördüklerini belirterek, şöyle konuştu:
''Ama yapılacak çok işimiz var. Özellikle güvensiz yapı stoğumuzu mutlaka iyileştirmemiz gerekiyor. En önce de Zeytinburnu. Zaten Zeytinburnu'nun özel bir çalışması var bu konuda, özellikle Dönüşüm Alanları Yasasından sonra ilk dönüşüm zaten orada başlayacak.''
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|