|
|
Grip bu yıl Wisconsin taraflarından geldi!
Türkiye grip salgınıyla boğuşuyor. Genellikle Uzakdoğu'dan gelen grip, bu yıl ABD'nin Wisconsin eyaletinden geldi. Salgın en fazla Amerika kıtasında etkili olurken, ocak ayının ilk haftasından itibaren Türkiye'yi de etkisi altına aldı. Gripten korunmanın tek yolu ise aşı! Geç kaldım demeyin, şubat ayında bile aşınızı yaptırın.
Her yıl yeni bir virüsle dünyayı yatağa düşüren gribe bu yıl da 'Wisconsin virüsü' neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO); Yeni Kaledonya, Wisconsin ve Malezya merkezli Wisconsin gribine karşı tüm ülkeleri uyardı: İnfluenza A, H3N2, H1N1 ve İnfluenza B virüslerinin yol açtığı gribe karşı korunmak amacıyla şubat ayında bile aşı yaptırın. Okul, iş ve sosyal hayatı ciddi derecede sekteye uğratan ve kişinin verimini düşüren Wisconsin virüsü, ocak ayından itibaren Türkiye'yi de etkisi altına aldı. Son günlerde halsizlik, eklem ağrısı, kas ağrısı, baş ağrısı ve öksürük gibi şikayetlerle birçok kişinin kendilerine müracaat ettiğini belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sercan Ulusoy, özellikle çocuklar ile yaşlıların korunmaları konusunda uyarıda bulundu. Ulusoy, grip salgınına ilişkin sorularımızı yanıtladı:
İLK HEDEF ÇOCUKLAR * Bu gribin etkisi nedir? Wisconsin gribi; çocuklarda, özellikle kronik akciğer ve kalp hastalığı olanlarda, şeker hastalığı, hemoglobin bozukluğu olanlarda ve bağışıklık yetmezliği bulunan kişilerde ağır hastalıklara, hatta ölümlere neden olabiliyor. Salgınlar, yetişkinler arasında hemen yayılarak etki alanını artırıyor. Bu dönemde kişiler hijyene daha fazla önem vermeli ve kalabalık ortamlardan bulunmaktan sakınmalı. Sürekli ellerin yıkanması veya bulunulan ortamın sık sık havalandırılması; virüslerin uzaklaştırılmasında yararlı olabilir.
* En çok hangi yaşlarda görülüyor? Her yaşta görülür. Ancak ailede birkaç çocuk olduğu takdirde 2-4 yaşlarında, tek çocuklu ailelerde ise çocuğun ilkokula başladığı yıllarda yani 5-6 yaşlarında gribe daha fazla rastlanıyor. Hastalığın görülme oranı 7 yaşından sonra hızlı bir düşüş gösteriyor. Bu dönemde okulda bulunan çocuklar, gribin birbirlerine bulaşmasını da hızlandırıyor. Bu nedenle ders aralarında sınıflar mutlaka havalandırılmalı. Grip, daha sonraki yıllarda, özellikle 40 yaş dolaylarında yeniden tırmanışa geçiyor.
* Tipik belirtileri neler? Bir ila üç gün arasında değişen kuluçka döneminde genel olarak özel belirtiler göstermiyor. İki ila dört gün arasında süren ikinci devre ise yüksek derecelere ulaşabilen ateşle başlıyor. Ateş yükseldiği sırada titremeler, ateş düşerken ise bol terleme görülüyor. Ateş, titreme ve terleme; hastanın enerji kaynaklarının tükenmesinin ve dermansızlığının başlıca sorumluları. Ateşle birlikte aynı zamanda taşikardi (kalp ritminin artması) görülüyor. Hasta; şiddetli baş ağrısı, burun nezlesi, aksırık ve bütün vücuda yayılan ağrılardan yakınıyor.
HASTA SARARIP SOLAR * Gribi soğuk algınlığından nasıl ayırt edebiliriz? Gripte; yüksek ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları vardır. Soğuk algınlığında ateş ve baş ağrısı nadir görülür. Daha ziyade şiddetli burun akıntısı ve nezle vardır. Gripte; günlerce süren bitkinlik insanı rahatsız eder ve bu nedenle yatak istirahati şarttır. Soğuk algınlığı ise ayakta atlatılabilir; mide bulantısı, gözlerde yanma ve yaşarma, burundan kan gelmesi, sert ve kuru öksürük, öksürük sonucunda göğüs arkasında ağrı her zaman görülmez. Daha çok burun akıntısı olur. Gripte; orta kulak iltihabı, bronşit ve hatta zarürreeye yol açan komplikasyonlar ortaya çıkabilir.
|