IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, yükselen piyasa ekonomilerinin, son otuz yılda finansal küreselleşmeye etkin olarak katılmamış "gelişmekte olan ülkelerden" üç kat daha hızlı büyüdüğünü bildirdi.
Lipsky, ABD Maliye Bakanlığı'nda düzenlenen "Yükselen Piyasa Ekonomilerinde Sermaye Piyasalarının Derinleşmesi" seminerinde konuştu.
"TÜRKİYE EN BÜYÜK YÜKSELEN PİYASALARDAN"
İyi işleyen yerel sermaye piyasalarının küresel finans alışverişinin etkinliği ve istikrarı için yaşamsal bir önem taşıdığını belirten John Lipsky, "Yükselen piyasalarda elde edilen deneyim, sağlam büyümede giderek derinleşen ve yaygınlaşan finans sektörünün önemini vurgulamıştır.
IMF'nin
yeni araştırmaları, yükselen piyasa ekonomilerinin 30-35 yıl süresince finansal küreselleşmeye etkin olarak katılmamış bulunan gelişmekte olan ülkeler grubuna göre, ortalama üç kat daha hızlı büyüdüğünü ortaya koydu" dedi.
Yükselen ekonomilerdeki finans piyasalarında hala önemli bir büyüme potansiyeli bulunduğunu belirten Lipsky, yükselen piyasalarda, ödenmemiş senetlerin piyasa değerinin GSYİH'in yüzde 43'ü, gelişmiş piyasalarda ise yüzde 140'ı olduğunu bildirdi. John Lipsky, "Ayrıca her yükselen piyasa ekonomisindeki borçlanma piyasası eşit olarak gelişmemektedir. Güney Kore, Çin, Brezilya, Hindistan, Meksika ve Türkiye gibi en büyük 6 yükselen piyasada ise henüz ödenmemiş iç senetlerin yüzde 70'i bulunmaktadır" dedi.
Bir çok yükselen ekonomide, şirket tahvilleri piyasalarının çok az geliştiğini kaydeden John Lipsky, sermaye piyasalarının "derinleşmesi" sözcüğünden mutluluk duyduğunu belirterek "Çünkü 1997-98 krizinden bu yana birçok başarılar elde edildi ve o dönemin orta derecede gelişmiş sermaye piyasaları bugünün yükselen piyasaları haline geldi" dedi.
IMF Birinci Başkan Yardımcısı Lipsky, 2005 sonunda yükselen piyasa ekonomilerinde doğrudan ülke taahhüdüne bağlı olmayan borçların 1.2 milyar dolar, ülke taahhüdündeki borçların 2.7 trilyon dolar olduğunu bildirdi. Lipsky 2005 sonunda yükselen piyasa ekonomilerinde dahilde sürülen bono stoğunun ise 3.9 trilyon dolar olduğunu, bunun dünyada önemli bir varlık oluşturduğunu kaydetti.
YÖNETİMLERE ÖNERİLER
John Lipsky, yükselen piyasa yöneticilerine, dikkate almaları gereken temel konuları kısaca ifade etmek istediğini belirterek şu önerileri sıraladı:
"-Kamu borç yönetimini güçlendirmek ve iç piyasalara disiplin getirmek.
-Yatırımcılara desteği güçlendirmek ve kurumsal, dış ve diğer türden yatırımcıların karşı karşıya kaldıkları işlemleri iyileştirmek ve ahengi sağlamak.
-Vadeye dayalı menkul kıymet piyasaları yanında, repo, swap gibi mali araç türevlerini geliştirmek, yabancıların iç hedging hizmetlerine ulaşımlarını kolaylaştırmak. Bunlar, firma düzeyinde risk yönetiminin iyileştirilmesi ve piyasa denetimlerindeki artışlarla olduğu kadar, hisse senedi kökenli piyasalarda gerçekleştirilecek uygun düzenlemelerle birlikte yürütülmelidir.
-Ticaret, ödeme, depolama ve teslimat uygulamalarını, gerekli yerlerde bölgesel bağlantıların da yardımıyla dünya standartlarına ulaştırmak ve bu alanları yabancı yatırıma açmak.
-Küçük sermaye piyasalarına büyük ölçek ve etkinlik kazandırabilecek bölgesel çözümleri ıslah edip geliştirmek."