Sezer, Kıbrıs ambargosunu anımsattı Petrol Yasası'nı kısmen veto etti
Cumhurbaşkanı Sezer, "ulusal çıkarların gözetilmediği" gerekçesiyle Petrol Yasası'nı veto ederken, Türkiye'nin Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında ve sonrasında uygulanan ambargo nedeniyle uçaklarına yakıt bulmakta zorlandığını anımsattı.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Petrol Yasası'nın bazı maddelerini, "Ulusal çıkarlar göz ardı edildi" diyerek veto etti. Petrolün önemini Türkiye'nin, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında ve sonrasında, uygulanan ambargo nedeniyle uçaklarına yakıt bulmakta zorlandığını anımsatarak anlatan Sezer, "Stratejik önemi bu kadar yüksek olan petrolün, tümüyle dış satım konusu yapılabilmesini olanaklı kılan düzenlemelerin ulusal güvenlik yönünden risk taşıdığı ortadadır" dedi. Yasayı kısmen TBMM'ye iade eden Sezer, 2, 4, 19 ve geçici 1. maddelerinin bir kez daha görüşülmesini istedi.Veto gerekçesinde petrol için savaşlar çıktığını vurgulayan Sezer, yasa için, "Stratejik öneme sahip bir ürün konusunda yabancı devletlerin belirleyici olmasının önündeki engeller kaldırıldığı için ulusal güvenlik yönünden yaratılan risk daha da artmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.
YABANCI,
BELİRLEYİCİ OLMASIN Yasada ulusal çıkarların nasıl korunacağına ilişkin kurallara yer verilmediğini belirten Sezer, Anayasa uyarınca hiçbir etkinliğin Türk ulusal çıkarları karşısında korunma göremeyeceğini vurguladı. Sezer, petrol ve doğalgaz gibi stratejik önemi çok yüksek ürünler söz konusu olduğunda ulusal çıkarları gözetme yükümlülüğünün daha da artması gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı, yasada Türkiye'de üretilen petrol ve doğalgazın ne kadarının ülke gereksinimi için kullanılacağı ne kadarının ihraç edileceğinin düzenlenmediğine dikkat çekti. Yasayla devletin petrol ve doğalgaz arama ve işletme hakkından vazgeçerek bunu yerli ya da yabancı şirketlere devredildiğini kaydeden Sezer, yabancı devletlerin doğrudan ya da dolaylı yönetiminde etkili olabilecekleri şirketlerle yabancı bir devlet için ya da yabancı bir devlet adına hareket eden kişilerin Türkiye'de petrol etkinliklerinde bulunmaları, mülk edinmeleri ve tesis kurmalarının yasaklanmadığına işaret etti. Üretilen petrolün ihracına sınırlama getirilmesini isteyen Sezer, şöyle devam etti: "Yasada ülke gereksinimi için pay ayrılma zorunluluğunun getirilmemesi, ülkeyi tümüyle uluslararası şirketlerin ya da yabancı devletlerin kararına bırakmak anlamına gelir ki, bu durumu ulusal güvenlikle, ulusal çıkarlarla ve kamu yararıyla bağdaştırmak olanaksızdır.
BÖLGECİLİK YARATILIR Ayrıca alınacak devlet hissesinin yarısının petrolün çıkarılacağı ile verilmesi, ülke kaynağının tüm toplumun çıkarı yönünde kullanılması yerine, bir ya da birkaç ilin hizmetine sunulmasına, petrol zengini iller yaratılmasına yol açar ve bölgecilik yaratır."