|
|
|
Sigaraya zam hazırlığı!
Maliye Bakanlığı, sigarada paket başına asgari maktu özel tüketim vergisinin 0,20 YTL artırılması için taslak hazırlarken, rakıya özel tüketim vergisi (ÖTV) zammını engellemek için de harekete geçti.
Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü sigaraya uygulanan asgari maktu ÖTV için bir kararname taslağı hazırladı. Taslak ile asgari maktu verginin 2006 yılı enflasyon oranına paralel güncellenmesi kararlaştırıldı.
Düzenlemede, paket başına asgari maktu ÖTV'nin 1,20 YTL'den 1,40 YTL'ye yükseltilmesi öngörüldü. Taslakta, sigara üzerindeki yüzde 58'lik nispi ÖTV'de ise herhangi bir değişikliğe yer verilmedi.
Maliye
bürokratları, geçen yıl sigaradan alınan asgari maktu vergi ile 1,4 milyar YTL gelir elde edildiğini, maktu verginin 0,20 YTL artırılması halinde, bunun sektöre maliyetinin sadece 140 milyon YTL olacağını ifade ettiler.
AB'YE UYUM ÇALIŞMALARI
Öte yandan, Avrupa Birliği'ne (AB) uyum süreci kapsamında yapılan görüşmelerde, AB tarafı, Türkiye'nin sigara üzerindeki ÖTV'de de Birliğe uyum sağlamasını istedi.
Bu çerçevede, en çok satan ürün kategorisinde bulunan Tekel 2001 sigarası baz alınarak, yeni bir vergileme rejiminin hazırlanması gerektiği belirtildi.
AB'de 1000 sigara, bir başka ifadeyle 50 paket sigaradan 64 Avro ÖTV alındığını belirten bir Maliye yetkilisi, bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı: ''Oysa bizde 50 paket Tekel 2001 üzerindeki ÖTV yükü 28-30 Avro civarında bulunuyor. AB'ye uyum sürecinde, bu vergi yükünün en az 2 kat artırılması zorunluluğu ortaya çıkıyor.
Biz, hazırladığımız taslakta, mevcut sistemi hiç bozmadan, sadece maktu ÖTV'lerde bir güncellemeyi hedefledik. Çünkü mevcut sistemden Tekel de, diğer sigara firmaları da memnun. Ancak bize göre, maktu vergi tutarları hiç değilse enflasyon oranında yükseltilmeli. Tabii bu konudaki son kararı hükümet verecek.''
RAKIYA ''TESCİL'' BELGESİ
Bu arada Maliye Bakanlığı, rakının, AB'nin yüksek oranlı özel tüketim vergisi tarifesinden korunması için de harekete geçti.
Edinilen bilgiye göre, uyum çalışmaları sırasında Avrupa Birliği, Türkiye'nin de içkilere, alkol derecesine göre ÖTV uygulamasını istedi.
Maliye Bakanlığı da, bu çerçevede alkollü içkilerin yeni bir ÖTV rejimine bağlanması için çalışmalara başladı. Ancak bu çalışmalarda, yerli içki rakının, yüksek alkol derecesine sahip olması nedeniyle, yeni sistemden çok fazla olumsuz etkileneceği ortaya çıktı.
Bunun üzerine AB'deki uygulamalar taranmaya başlandı. Yunanlıların 'Uzo'sunun, yüksek alkol derecesine rağmen, AB sistemi dışında vergilendirildiği anlaşıldı.
Yapılan araştırmada, rakı ile benzer özelliklere sahip Uzo için Yunanistan'ın AB'den düşük oranlı ÖTV istediği, ancak reddedildiği belirlendi.
Yunanistan bunun üzerine Dünya Ticaret Örgütüne (DTÖ) başvurarak Uzo'yu ''Milli içki'' olarak tescil ettirdi ve ardından da bu düzenleme ile ilgili AB'nin Yüksek Mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanına başvurdu. Söz konusu mahkemenin de bu ülkeyi haklı bulmasının ardından AB'nin Uzo'ya düşük oranlı ÖTV'yi kabul ettiği tespit edildi.
Maliye Bakanlığı, rakı için de aynı yolun izlenmesi ve DTÖ tarafından ''Türkiye'nin milli içkisi'' olarak tescili için Dış Ticaret Müsteşarlığına başvurdu.
AA
|