Buğday piyasasına aynı günde hem TMO'dan hem de Ziraatçılar Derneği'nden sert uyarı geldi: "Piyasada buğday fiyatlarına yönelik spekülasyon yapılıyor".
Ankara'da dün hem Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hem de Türkiye Ziraatçiler Derneği (TZD) buğday fiyatlarına yönelik açıklama yaptı. Açıklamalarda buğday fiyatlarının artacağı gerekçesiyle piyasada stok yapanlar olduğu ve spekülasyon işaretlerinin görüldüğü dile getirildi. TMO, ekmek fiyatlarında artışa neden olacak bir gelişme halinde müdahalede bulunacağını belirtti. TZD ise spekülasyonun önüne geçilmezse tüketicinin zarara uğrayacağına dikkat çekti. TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, kurumun internet sitesinden yaptığı yazılı açıklamada, piyasaları dikkatle takip ettiklerini ve müdahale için gerekli hazırlıkları da yaptıklarını vurguladı. Kemaloğlu, "Buğday üretimindeki düşüş ile Türkiye'nin ithalatçı konuma geldiği" yönünde yapılan değerlendirmelerin yanlış olduğunu vurguladı. Piyasaların dedikoduları hızlıca satın almaya başladığını belirten Kemaloğlu, "Piyasayı düzenlemek ve terbiye edebilmek için depolarınızı hububat ile doldurmanız gerekmemektedir. Önemli olan şey, elinizde her an uygulayabileceğinin enstrümanların bulunmasıdır, gerektiğinde ithalat yapabilmenizdir" dedi.
200 BİN TON BUĞDAY KAPIDA Kemaloğlu, son günlerde piyasada gözlenen hareketliliğin gelecek ayların ürün arzı ve fiyat yönünden sıkıntılı olacağı yönündeki söylentilerden kaynaklandığına işaret etti. Bu arada yakın tarihte kotaların sektöre verilmesiyle birlikteAB'den 200 bin ton ekmeklik buğday girişi yaşanacağını açıklayan Kemaloğlu, "Hiç kimse gelecek aylara ilişkin spekülasyon hesabı yapmamalı ve yine hiç kimse 72 milyon nüfusu artan ekmek fiyatları ile karşı karşıya bırakacağını düşünmemelidir" dedi. TZD Başkanı İbrahim Yetkin de düzenlediği basın toplantısanda son günlerde buğday fiyatlarının hızla yükseldiğine dikkat çekti. Yeni ürünün piyasaya çıkacağı 4 aylık sürede bazı kesimlerin buğday üzerinde yoğun spekülasyon yapacağına ilişkin belirtilerin ortaya çıktığını belirten Yetkin, şunları kaydetti: "Bu spekülasyon, gerçek üreticiyi zarara uğrattığı gibi art arda gelecek ekmek zamlarını tetikleyerek ve tüketiciyi de önemli zarara uğratacak. TMO'nun derhal devreye girip fiyatları nasıl düşürürse düşürmesi lazım. TMO Genel Müdürü piyasada 'yeterli buğday' var' diyor. Ben de yeterli olduğunu biliyorum ama fiyatlar yükseliyor. Bu durumda piyasaya hakimsen yükselen fiyatları düşür.'' OFİS, MÜDAHALEYE HAZIRIZ DEDİ, YETKİN 'O HALDE BEKLEME' DEDİ TMO Genel Müdürü Kemaloğlu, müdahale için gerekli hazırlıkların yapıldığını söylerken TZD Başkanı İbrahim Yetkin TMO'ya çattı: "Madem piyasaya hakimsin o halde yükselen fiyatları düşür.
sayın başkanım görüşlerinde yüzde yüz haklısın ama söylermisin siz kimin başkanısınız.ben sizi takip ediyorum her zaman tv ye çıkıyorsunuz ama hep çiftçilerle ilgili açıklama yapıyorsunuz temsil ettiğiniz ziraatçılırla ilgili ve haklarıyla ilgili hiç bir açıklama yapmıyorsunuz.ziraatçıların hakları her geçen gün kayboluyor.sürekli kan kaybediyor ama siz açık oturumlarda hep çiftçilerle ilgili açıklama yapıyorsunuz lütfen temsil ettiğiniz kitle hakkındada bir açıklama yapınız.çiftçilerin zaten temsilcisi var.kaldiki çiftçilerde bizim çiftçimiz ama siz zirattçıların temsilçisiniz.lütfen sayın başkanım.
Ender Us
05.02.2007 04:34:24
Vatandaşın ekmeğine dadanan asıl fırıncılar,
200 gr ekmek için sadece 120-140 gr un gerekir, maya ve su giderleri çok önemsizdir.
Yani bir ekmekteki un bedeli 8 YKrş u geçmez, bir tepsi ekmek (yaklaşık 8 Ad) yapsanız evdeki fırında, 15-20 YKrş, yani ekmek başına 2-3 kuruş elektrik gider, hadi işçilik, genel giderler, %100 kar artı komisyon desek bile hiçbir şekilde rantabl çalışan bir fırından ekmeği 20-25 kuruştan pahalıya almamamız gerekiyor.
Ama fırıncılar bir maliyet fizibilitesi çıkarıyorlar dudaklarınız uçuklar, sanırsınız ki bir işçi günde 30-40 ekmek yapar