Mey İçki CEO'su Galip Yorgancıoğlu, "Rakı üretimi 1997'de 73 milyon litreydi. 10 yıldır üretim düşüyor. Geçen yıl üretim 44'ten 45 milyon litreye çıktı ve düşüş durdu" dedi.
Mey İçki CEO'su Galip Yorgancıoğlu, 10 yıldır düşen rakı üretim rakamının ilk kez 2006 yılından itibaren artışa geçtiğini söyledi. Yorgancıoğlu, 2007'de de artış trendinin süreceğini belirtti. Ekonomi basını ile bir araya gelen Yorgancıoğlu şöyle konuştu: "1997 yılında yıllık rakı üretimi 73 milyon litreydi. O tarihten sonra pazarda bira ve şarabın ağırlık kazanması ile rakı üretimi geriledi. 2005'te 44 milyon litre olan rakı üretimi 2006'da 45 milyon litreye çıktı ve böylece yıllardır süren düşüş eğilimi duruldu. Şimdi yeniden eski günlere doğru yol alacağız." Bu yıl yılbaşından beklenen satış rakamlarını yakalayamadıklarını belirten Mey İçki CEO'su Galip Yorgancıoğlu, sıcak giden havaların ise satış rakamlarını olumlu etkilediğini ifade etti. Mey İçki'nin 2006 cirosunun 1 milyar dolar olduğunu söyleyen Galip Yorgancıoğlu bu cironun 800 milyon dolarlık bölümünün rakıya ait olduğunu açıkladı. Yorgancıoğlu, 2007 yılında toplam ciro hedefinin 1.2 milyar dolar olduğunu belirtti. Pazara ilişkin bilgiler veren Galip Yorgancıoğlu, rakı pazarının yüzde 82.5'lik payın Mey İçki'de olduğunu bildirirken, "Rakı pazarında yüzde 17.5'lik kalan payı bugün
4 oyuncu paylaşıyor. Ancak 2 şirketin daha pazara gireceğini biliyoruz. Biri Antalyalı diğeri İzmirli bir grup. Yakında bu payı 6 şirket paylaşacak. 2006 yılı itibariyle rakı pazarının büyüklüğü 1 milyar dolara ulaştı" dedi.
MEST'İN ŞİŞESİ FRANSA'DAN Mey İçki'nin 'Mest' markası ile yeni bir rakı üretmeye başladığını açıklayan Yorgancıoğlu şöyle konuştu: "Sultaniye ve Misket adıyla iki çeşidi var. Tek üzüm kullandık. Şişesi Fransa'dan özel getirildi. Mest'in belki viski gibi sadece buzla içilebilecek bir ürün olduğunu düşünüyoruz. Bu alternatif olacak."
TEKEL BİRADA YABANCI ORTAK Rakının yanısıra Yozgat'ta üretimi yapılan Tekel Birası'nın durumundan da bahseden Galip Yorgancıoğlu, birada pazar payının yüzde 1'le sınırlı olduğunu ifade etti. Yorgancıoğlu, yurtdışında bir grubun Tekel Bira markası ile ilgilendiğini belirtirken, birada henüz rotayı belirlemediklerini belirtti. Yorğancıoğlu şöyle konuştu: "Bira yatırım istiyor. Henüz karar vermedik. Alternatifler var. Yabancı ortak alabiliriz. Yeni kapasite yatırımı yapabiliriz." Mey İçki'nin Teksaslı ortağı TPG'nin 2010 yılı sonuna kadar şirkette ortak olarak kalmayı planladıklarını belirten Yorgancıoğlu, ortaklarının pazardaki gelişmelerden memnun olduklarını bildirdi.