Gıda şirketleri kalbe zarar verdiği belirlenen trans yağların kullanımını sıfırlamaya çalışıyor.
Dünyada, özellikle kötü kolesterolü yükselttiği ve kalp sağlığı açısından zararlı olduğu konusunda bilimsel görüşlerin tartışılmaya başlandığı trans yağ konusunda Türkiye'deki yağ üreticileri de harekete geçti. Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Yaşar Holding Yönetim Kurulu Üyesi Taşkın Tuğlular, bu yağların zararlarıyla ilgili genel kanıların ortaya atıldığı 1990'lı yılların ortalarından itibaren dünyada margarin üretimi konusunda ciddi değişiklikler yaşandığını söyledi. Tuğlular, Türkiye'de 2000 yılından itibaren MÜMSAD üyesi Gıdasa, Unilever, Ülker, Nestle gibi firmaların yağlarda sıfıra yakın oranda trans yağ kullanmaya başladığını aktardı. Tuğlular, tüketicinin raflardan aldığı margarinlerde trans yağ bulunmadığını belirterek, şunları kaydetti: "Bugün sıfır değil ama sıfıra çok yakın bir oran söz konusu." MCDONALD'S'TA VAR McDonald's Türkiye Tedarik Zinciri Direktörü Murat
Üngün de, trans yağların, bitkisel yağların sanayide kullanılabilmesi için belli sıcaklıkta ve basınç altında yağların açık uçlarına hidrojen molekülleri bağlanmasıyla hidrojenize edilmesi sonucunda elde edildiğini belirterek, bununla yağların dayanıklılıklarının artırıldığı ve bozulmadan daha uzun süre kullanılabildiğini belirtti. Üngün, 1995 yılından bu yana trans yağ oranını düşürmek için yarı sertleştirilmiş kanola yağı kullandıklarına işaret ederek, trans yağ oranının sıfıra indirmek hedeflerinin olduğunu da söyledi. Unilever Türkiye Kurumsal İletişim ve Beslenme Müdürü Ebru Şenel Erim, "Markalarımız hem dünya genelinde var olan düzenlemelere hem de bulunduğu ülkenin yasal, sosyal ve bilimsel düzenlemelerine göre hareket etmeyi ilke edinmiş durumdadır. Bu vesile ile Sana, Rama ve Becel markalı tüm kase ve paket margarinlerimiz trans yağ içermemektir" dedi.