Bir hekimin başına gelen hatalar zinciri
Eşim serviks (rahim ağzı) tümörü tanısıyla, bir özel hastanede ameliyat edildi. Ameliyat sırasında yerleştirilen epidural kateteri, yanlışlıkla ilk akşam çıkardılar. Karında bırakılan sistofiks sondayı pansumanda biri çıkartınca, yerine foley sonda yerleştirildi. Karında iki yerde hematom (doku içine kanama) geliştiğini öğrendik. Ameliyat sırasında idrar tüpü zedelendiği için sol böbreği zarar gördü. Üç ay içerisinde düzelmezse ameliyat gerekecek. Aşırı sıvı yüklendiğinden, kalp yetmezliği gelişti. Bu haliyle, hastayı taburcu ettiler. Yakınmalarımızı 'bunlar komplikasyon' deyip dikkate almadılar. Hekim olduğum için yapılan hataları ben fark ettim. Ama, yakınları hekim olmayan hastaların başına neler geliyor kim bilir?
Tıbbi
işlemlerle ilgili olumsuz sonuçların bir kısmı komplikasyon, bir kısmı da tıbbi hata olarak değerlendirilir. Komplikasyon (izin verilen risk); tıbbi girişimin usulüne uygun ve hatasız olarak yapılmasına rağmen, istenmeyen bir sonuçla karşılaşma durumudur. Tıbbi hatalar ise; dikkatsizlik, tedbirsizlik, meslek ve sanatta acemilik gibi nedenlerle oluşan istenmeyen durumlardır. Modern toplumlar; tıbbi işlemlerle ilgili süreçler ile müdahaleleri yapan kişilerin görev ve sorumluluklarını tanımlamışlardır. Hastaya; hangi girişimin, ne zaman, hangi koşullarda, kimin tarafından yapılması gerektiği bellidir. Ayrıca hastaya yapılan her türlü tıbbi girişim, elektronik kayıt altına alınarak, üçüncü kişiler tarafından görülüp denetlenebilir hale gelmiştir.
HEKİMLİK ÖZEN İSTER Buna paralel olarak akreditasyon uygulamasıyla sağlık kurumları ve sağlık çalışanları; bağımsız kurumlar tarafından denetlenmekte ve sonuçlar kamuoyuna deklare edilmektedir. Örneğin ameliyatınızı yapacak olan cerrahın, bugüne kadar kaç kişiye bu operasyonu yaptığını, hastaların ne kadarının iyileşip, ne kadarının ameliyata bağlı olarak öldüğünü ve bu ameliyatlarla ilişkili olarak bugüne kadar ne tür sorunların yaşandığını öğrenebilirsiniz. Bütün bu düzenlemelerin amacı, hasta güvenliğini sağlamaktır. Meslektaşımın anlattıkları, gerçekten ürpertici. Hekimlik ileri derecede özen gerektiren bir meslektir. Tıbbi hatalar, bir insanın yaşamını ve geleceğini riske etmektedir. Bir operasyonla ilgili olarak, bu kadar hatanın yapılmış olmasını makul göremeyiz. Hasta güvenliğini önemsemeyen, hastanın tıbbi bakımına katılan personel arasında gereken koordinasyonu sağlayamayan ve sunduğu sağlık hizmetiyle ilişkili olumsuz sonuçları umursamayan anlayışla bir sağlık kurumu yönetilemez.
Prof. Dr. Tevfik Özlü
|