|
|
Mutfakta son trendler
- Geçtiğimiz hafta Madrid Fusion Gastronomi Konferansı'na katıldınız. En son, denizin dibinden çıkartılan yosunlu kayalar yemeklerde kaynatılıp et suyu niyetine kullanılıyordu. Bu yıl yemek dünyasında ne gibi uçukluklar var? - T.B: Madrid Fusion Konferans'ı inanılmaz eğlenceli bir olay. Dünyanın en iyi şefleri gelip birbirleriyle yarışıyor. Rezervasyon için en az bir yıl önceden aramanız gereken şeflerin hepsi, orada marifetlerini gösteriyor. Geçen yıl konferansın ana konusu moleküler gastronomiydi. Bu yıl ise bunun adı bile geçmedi. Varsa yoksa avangart. - S.E: Tıpkı haute couture gibi. Seyretmesi zevkli ama uygulaması çok zor.
- Geçen yılki konferansta zeytinyağı, lokum formuna girmişti, bu yıl neler var? - T.B: Bu yıl daha da uçmuş adamlar. Bırakın lokum formunu, adamın teki zeytinyağı havyarı geliştirmiş. Tabii bunun için acayip bir makine gerekiyor. Amcam araştırmış, bulmuş. İçine beş çeşit kimyasal katıyor, hepsini makinede karıştırıyor, anlatması bile çok zor, sonunda ufacık havyar dokusunda zeytinyağı çıkıyor. Muhteşem bir tadı var. Ama evlere girer mi bu alet? Hayır, girmez. Peki şart mıdır? Tabii ki değil, ama o amcam sadece zeytinyağına yoğunlaşmış ve bunu keşfetmiş. - S.E: Bir de donma noktasının altında kurutma yapan bir alet var. Hazır kahveler için kullanılır. Mesela bir tanesi bunu da zeytinyağında kullanmış ve yağı toz haline getirmiş. Tadı aynı ama bakıyorsunuz, bildiğiniz toz. Ne gerek var, ekmeği mis gibi yağa bandırmak varken bunlara...
|