|
|
Rock intihara sürüklüyormuş!
Adnan Menderes Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma rock müziğin intihara sürüklediğini ortaya çıkarmış. Dünya için çok anlamlı bir bilimsel gelişme...
Adnan Menderes Üniversitesi'nde adı mühim olmayan Psikiyatri Ana Bilim Dalı üyesi bir doçent bir araştırma yapmış. Ve şu sonuca ulaşmış: Rock ve metal müzik intihara sürüklüyormuş. Bu araştırmayı nasıl ve neye dayandırdığını bilmiyorum. Eminim elinde son derece bilimsel çalışmalar vardır. Bu sonuca Adnan Menderes Üniversitesi'nin varması, Dabbe filminde dünyayı cinlerin elinden kurtarmaya çalışan Efes Emniyeti'nin başarısına benzer bir coşku yarattı bende. Bilim adamlarımızın müzikle ilgili araştırma yapmalarına sevinmekle birlikte anlayamadığım bir iki konu var. Sayın doçent neden durup dururken böyle bir araştırmaya gerek duydu? Acaba ülkemizde rock müzik dinleyen gençler toplu olarak intihar etmeye mi başladı? Toplumda böyle bir korku olduğu için mi bu araştırma yapılmıştır? Ya da ne bileyim mesela Türk rock grupları, şarkı sözlerinin arkasına intihar mesajları mı gizlemektedir?
U2 MU METALLICA MI? Bu araştırmayı acaba farklı müzik türlerine de uygulamış mıdır? Tam olarak hangi isimlerden söz edilmektedir? Bob Dylan mı, Metallica mı, Radiohead mi, AC/DC mi, U2 mu, Pink Floyd mu? Mesela 'Kafama Sıkar da Giderim' diyen bir ekol varken acaba doçentimiz neden rock müzikle bu kadar ilgilidir? Çevremizde olan biten ve anlamadığımız her şeyi dış mihrak olarak değerlendirip tehlike olarak görmek bir ruh hastalığının işareti olabilir mi acaba? Kendileri psikiyatri ile uğraştığından bu sorunun yanıtını belki bilirler. Bu tip haberlerin ve araştırmaların aslı astarı olmadığını ve saçma sapan önyargılardan kaynaklandığını biliyoruz. Hiçbir müzik türü insanları intihara sürüklemez. İnsanları toplum intihara sürükler. Kimi zaman da toplum kendi kafasına kurşun sıkarak ölmek ister. Hrant Dink'e sıkılan kurşun gibi. Bunun rock'n roll ile arabesk ile pop ile halk müziği ile alakası yoktur. Eğer bir sorun varsa bunun sorumlusu müzik değildir. Artık insanlar bir şeyleri, kişileri ve belli kesimleri hedef göstermekten vazgeçmeli. Bu alışkanlığın sonuçları giderek daha derinden etkiliyor bizi. Giderek daha derin ve karanlık bir çukura gömülmemek için bundan vazgeçmemiz lazım.
|