Enerji Bakanlığı'nın gündeme getirdiği akaryakıt üzerindeki ağır vergi yükü Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı'nı harekete geçirdi.
Akaryakıt üzerinde yüzde 67'ye varan vergiler konusunda çalışma başlatıldı. Hazine uzmanları, akaryakıt vergilerinin önemli bir gelir kalemi olduğunu, değişiklik üzerinde çalıştıklarını bildirdi.
IMF'nin Küresel İstikrar Raporu'na göre en pahalı akaryakıt Türkiye'de satılıyor. Akaryakıt üzerinden alınan vergiler de yaklaşık yüzde 70'e ulaşıyor. Hükümet, son dört yılda sık sık dile getirilen akaryakıt üzerindeki vergi yükü konusunu, uygulanan ekonomik program ve kamu gelirlerinde dengesizliğe yol açacağı gerekçesiyle gündeme almamıştı. Enerji Bakanlığı'nın konuyu gündeme getirmesinin ardından Maliye ve Hazine'nin çalışma başlattığı bildirildi.
Türkiye'de
rafineri fiyatı üzerinden yapılan hesaplamaya göre, akaryakıt için ödenen her 100 YTL'nin yaklaşık 67 YTL'sini devlet ÖTV ve KDV olarak alıyor. Bu vergi hesaplanırken, ÖTV üzerinden ayrıca KDV de hesaplanıyor.
YUNANİSTAN'DA YARIDAN AZ
Yunanistan, akaryakıttan Türkiye'de uygulanan tutarın yarısından daha az vergi alıyor. Maliye uzmanları, dünyanın hiçbir ülkesinde akaryakıttan alınan vergilerin tutarının, gelir ve kurumlar vergisi tahsilatını aşmadığına dikkat çekerken, "Türkiye'de ise ikiye katlıyor. Vergiler akaryakıt fiyatının dörtte üçünü oluşturuyor.
Yüksek vergiler nedeniyle dünyanın en pahalı benzinini tüketiyoruz" yorumunu yaptı. Maliye uzmanları, Türkiye'de akaryakıt üzerindeki vergilerin aşağı çekilmesinin zaman alacağını kaydederek, vergi indiriminin çok da kolay olmayacağına dikkat çekiyorlar. (ANKA)